lördag 23 juli 2011

Hemerocallis Europa del 4.

Efter att ha lämnat den underbara visningsträdgården och plantskolan fortsatte färden till en järnvägsstation - kanske inte precis vad jag förväntade mig med tanke på att det var trädgårdar och blommor som fanns i min hjärna;) Men redan utanför förstod jag att detta inte var någon vanlig station:) Kolla de färgglada pelarna i keramik:) Detta var alltså en befintlig station (själva tegelbyggnaden) som den kände österrikaren Friedensreich Hundertwasser fick i uppdrag att "snygga" till:) Han föddes i Wien 1928 och dog 2000. Han var en självlärd bildkonstnär, formgivare och arkitekt. Hans abstrakta konst präglas av starka färger, spiraler och former. Att han inte gillade raka strikta former inser man omedelbart:)
Hela stationen var ombyggd i hans stil både utomhus på perongerna och..........
...........inomhus. Kolla trappan med sina mjuka böljande former. Jag var helt betagen i detta byggnadsverk som gjorde mig helt galet glad:))
Kolla vad en helt vanlig tråkig rak underjordisk gång kan bli med lite böljande rundade kanter och golv av oregelbundna bitar av klingers:)
På perongen.
Det fanns guider som gick med ditresta sällskap och berättade om stationen. Här är det en del av "vårt" sällskap som får information. Efter en stund kände jag att jag behövde gå på toaletten. Det satt som på så många toaletter i Tyskland en dam som tog betalt och lite i panik fick jag upp en euro innan jag kunde rusa in på toan. Men väl där blev jag bara stående:) Glömde totalt bort min nödighet och bara stirrade, damen i kassan såg min reaktion och sa att jag gärna fick fotografera och visade runt mig...........
..........herrarnas pissoar.
Tvättställen utanför. Till och med papperskorgarna satt lite på sned:)
Kolla golvet med det upphöjda hörnet:)

Till och med delar av asfalten på utsidan var omgjord och upphöjd till böljande konstverk;)) Detta är nog den mest fantastiska järnvägsstation som jag någonsin sett och för alla er som undrar - jo jag gick på toaletten så småningom:))
Nu var lördagens utflykter slut och vi åkte tillbaka till hotellet och en liten stund av vila (1 timma) då vi skulle hinna duscha och fixa till oss inför kvällens buffé och senare bildvisning:) Totalt slut somnade jag vid 22.30 tiden. Klockan ställde jag på 07.00 då det var dags för uppstigning, dusch och frukost:))

4 kommentarer:

 1. Vi skulle haft stationer som den här! Fantastisk toalett!

  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Vilken häftig toalett, förstår att du fotade den. :)

  Ha det bra, Kerstin

  SvaraRadera
 3. Jag älskar det stället! Skulle vilja bo där :) Hela världen borde byggas på det sättet! :)

  SvaraRadera
 4. Nu när jag ser dina bilder är det nästan så jag ångrar mig.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera