tisdag 18 januari 2011

Vissa växter...

....bara måste man ha;) en sådan är Sanguisorba obtusa (Rosenpimpinell) egentligen tycker jag att färgen är lite väl starkt rosa men jag gillar den enormt mycket. Blev helt såld på släktet när jag såg den här plantan för första gången:) Den vill ha fuktighetshållande jord och trivs i sol/halvskugga och den blir ca 40-60 cm hög men med dessa maffiga blomvippor som svävar majestätiskt över bladverket så är nog i alla fall vår planta 1 meter och minst lika bred. Den sprider ut sig med underjordiska utlöpare men inte på ett aggressivt sätt. Den blommar från mitten av juli till september och det jag gillar är att den växer som en stor "bulle" med sina vackra skira blad vilken för övrigt alla sanguisorbor har enligt mitt tycke:)) Skulle man nu tycka att färgen är lite för skrikig så kan man ju välja den vitblommande:) S. obtusa'Alba' Det är inte de bästa bilderna men den är inte lätt att fotografera för en amatör som jag eftersom vipporna ör sig hela tiden i vinden:) Men här ser ni i alla fall lite hur den ser ut.
Här ser ni bladverket lite tydligare.

9 kommentarer:

 1. Den var i min smak.Får jag försöka om jag kan hitta i vår.Vad bra det är att läsa andras bloggar då får man tips om så mycket som man inte visst fanns.Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Gunsan: får du inte tag i någon så hör av dig så kanske jag kan "rycka" en bit av min planta;)

  SvaraRadera
 3. Rosenpimpinellen är så läcker! Håller med om att den är svår att fota - den rör sig verkligen hela tiden, även om man tycker att det är vindstilla.
  Kram Ester

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig, rosenpimpinellen är fin. :)

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 5. Ja, den är verkligen fin! Ytterligare en vill-ha-blomma! Jag får nog börja anteckna, arkivet i huv'et är välfyllt!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 6. Såååå fin!!!! Får nog skaffa mig en sådan!

  SvaraRadera
 7. Å, den är trevlig! Jag har en som är väldigt lik din, men den växer på en väldigt torr och solig plats, och har inte så stort bladverk. Kan det möjligen vara samma, fast min blir mindre eftersom den inte har lika goda förhållanden? Får nog försöka dela den och pröva.
  Visst var det skönt med en solig och klar dag idag!

  SvaraRadera
 8. En blomma jag gillar mycket! Tyvärr verkar det som om jag har lite oordning bland de olika, felnamnade....När bladen vaknar är de helläckra!
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Tant grön och Anette kanske är det i själva verket S.menziesii (brunpimpinell) som ni har?

  SvaraRadera