måndag 28 augusti 2017

Några timmar i Haag!

Lördag morgon efter det numera vanliga morgondoppet o frukosten tog vi tåget in till Haag. Väldigt smidigt att köpa biljetter från en automat, vi fick därefter dock fråga en "stins" från vilken plattform tåget gick :) Ca 20 minuter senare var vi i Haag. Här är vi utanför porten till Binnenhof.
 Innanför var det som en enorm borggård, omgärdat av byggnader på 4 sidor. Byggnaden som ni ser med tornen är huvudbyggnaden här, den används för staten öppnande av parlamentet och officiella kungliga mottagningar och interparlamentariska konferenser och kallas Ridderzaal ( uppg. från Wikipedia)
 Binnenhof ligger i en damm/sjö som heter Hofvijer. Strax utanför ligger Mauritshuis som numera är ett konstmuseum som bl.a innehåller Nederländska Kungliga familjens konstsamlingar.
 Här kunde vi se Remrant 1606-1669, detta är ett självporträtt från 1669, alltså strax innan sin död.
 Denna tavla var jag väldigt glad över att få se irl. Har läst både boken o sett filmen "Flicka med pärlörhänge", tavlan heter alltså så :) Det är Johannes Vermeer 1632-1675 som målat denna fantastiska tavla, ljuset i bilden är något ut över det vanliga.
 Även flera av Peter Paul Rubens 1577-1640 målningar kunde beskådas.
 Även muséets lokalar var fantastiska att få se.
 En konstnär som jag inte visste så mycket om var Frans Hals 1582-1666. Det jag visste var att en daglilja uppkallats efter honom :) Här har han målat ett porträtt av en adelsdam.
Lite kul var det att det var medeltidsfestival denna dag så från muséifönstret kunde jag fota en del av kortegen :)
Efter en sen lunch åkte vi "hem" till Leiden igen:)

3 kommentarer:

 1. Vilken "boost" för själen det måste vara att att få se allt detta irl :-)! Jättetrevligt att du visar bilderna. Flickan med pärlörhänge är både en fantastisk målning och filmen var inte fy skam den heller ...:-)
  Jag har också pärlörhängen med äkta pärlor men inte 17 är det någon som vill måla av mig ;-)! Undra vad det kan bero på ;-))?
  Det tycks överflödigt att önska er "ha det gott"
  så att det får bli en enkel: Goddag!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Ännu en fin dag verkar ni ha haft. Det finns ju mer än trädgårdar att se. Konst och trädgård ligger väl ganska nära varandra.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. målning och filmen var inte fy skam den heller ...:-)


  เย็ดสาว

  SvaraRadera