måndag 28 augusti 2017

Några timmar i Haag!

Lördag morgon efter det numera vanliga morgondoppet o frukosten tog vi tåget in till Haag. Väldigt smidigt att köpa biljetter från en automat, vi fick därefter dock fråga en "stins" från vilken plattform tåget gick :) Ca 20 minuter senare var vi i Haag. Här är vi utanför porten till Binnenhof.
 Innanför var det som en enorm borggård, omgärdat av byggnader på 4 sidor. Byggnaden som ni ser med tornen är huvudbyggnaden här, den används för staten öppnande av parlamentet och officiella kungliga mottagningar och interparlamentariska konferenser och kallas Ridderzaal ( uppg. från Wikipedia)
 Binnenhof ligger i en damm/sjö som heter Hofvijer. Strax utanför ligger Mauritshuis som numera är ett konstmuseum som bl.a innehåller Nederländska Kungliga familjens konstsamlingar.
 Här kunde vi se Remrant 1606-1669, detta är ett självporträtt från 1669, alltså strax innan sin död.
 Denna tavla var jag väldigt glad över att få se irl. Har läst både boken o sett filmen "Flicka med pärlörhänge", tavlan heter alltså så :) Det är Johannes Vermeer 1632-1675 som målat denna fantastiska tavla, ljuset i bilden är något ut över det vanliga.
 Även flera av Peter Paul Rubens 1577-1640 målningar kunde beskådas.
 Även muséets lokalar var fantastiska att få se.
 En konstnär som jag inte visste så mycket om var Frans Hals 1582-1666. Det jag visste var att en daglilja uppkallats efter honom :) Här har han målat ett porträtt av en adelsdam.
Lite kul var det att det var medeltidsfestival denna dag så från muséifönstret kunde jag fota en del av kortegen :)
Efter en sen lunch åkte vi "hem" till Leiden igen:)

6 kommentarer:

 1. Vilken "boost" för själen det måste vara att att få se allt detta irl :-)! Jättetrevligt att du visar bilderna. Flickan med pärlörhänge är både en fantastisk målning och filmen var inte fy skam den heller ...:-)
  Jag har också pärlörhängen med äkta pärlor men inte 17 är det någon som vill måla av mig ;-)! Undra vad det kan bero på ;-))?
  Det tycks överflödigt att önska er "ha det gott"
  så att det får bli en enkel: Goddag!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Ännu en fin dag verkar ni ha haft. Det finns ju mer än trädgårdar att se. Konst och trädgård ligger väl ganska nära varandra.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. målning och filmen var inte fy skam den heller ...:-)


  เย็ดสาว

  SvaraRadera
 4. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera
 5. Thank you for sharing valuable information nice post,I enjoyed reading this post.

  หนังออนไลน์

  SvaraRadera