onsdag 9 augusti 2017

Dagliljeräddning!

 Eftersom det växer så det knakar i trädgården och många växter blivit "för stora" måste jag gräva upp o flytta en del som annars kommer att kvävas av de mer starkväxande. Så är det med några av mina dagliljor som jag nu nästan inte längre ser för att Amsonia ciliata (är nog inte ciliata men köpt som det) breder ut sig alldeles otroligt. Kan o vågar inte flytta den för rotklumpen är enorm. Men som sagt dagliljorna runt om "lider" den nästan vita 'White Temptation' och den nere i högra hörnet 'Christmas Is' ska flyttas nu i höst, en som inte syns alls men finns till höger och under Amsonian är 'Tender Love' och den måste få komma ut i ljuset även den. Så här är det på flera håll i trädgården så många dagliljor måste räddas nu i höst.
  Augusti har börjat med regn, sedan förra onsdagen har det nu kommit 50 mm. Det är ju väldigt bra för grundvattennivån men lite trist när man vill rensa lite i rabatterna.
 Många växter blir väldigt fort fula av regn också, det gäller framför allt dagliljorna men även rosenpimpinellen (Sangusorba obtusa) vars vippor ser lite ut som blöta katter ;)
 I vår skuggrabatt på baksidan är det "bara" dagliljorna (de få som är kvar) som inte gillar regnet. De andra som den vita nysroten (Veratrum album) och Cimicifuga simplex 'James Compton' syn. Actaea simplex verkar må hur bra som helst :) Både nysroten och höstsilveraxet verkar båda snart ha nått sin sluthöjd så nu är de båda runt 140 cm :) Höstsilveraxet kan ju bli ytterligare 25-30 cm högre så det blir nog bra när det är "färdigt" :)
Lite till höger i samma rabatt växer en orientlilja som jag köpt som 'Nova Zembla', den blir större för varje år men den sorten av Astilbe som är planterad strax framför är inte sämre den så snart är liljan kanske dold men doften kan nog inget påverka, helt ljuvligt :)

7 kommentarer:

 1. Hellre lite regntufsigt än borttorkat tycker jag.
  Ha det så gott och hoppas du får lite uteväder också.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Det är ju härligt när det växer så det knakar, men det ger jobb. Minns din Amsonia. Urläcker.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Måste säga att den här tiden på året och dess växtlighet både ute i naturen och i trädgården tilltalar mig väldeliga :-)! Den här tiden kan tävla med vårens lund - som också är en syn för gudar.
  Ja, nu är det en bra tid att se över vad som ska flyttas och vad som ska delas. Själv har jag grävt upp nästan alla mina dagliljor (hade bara ett par men de blev för stora med för mycket bladmassa och lite blommor). En är kvar så länge den blommar (har strippat den från blad ;-)!) Även en pion fick säga "adjö".
  Tänk vilken "makt" vi har över liv och död bland växter - så tänker jag ibland, när jag gräver upp växter som inte längre behagar...;-(.
  Din vita lilja är vacker - även min orientale-hybriden har äntligen slagit ut.
  Den vita nysroten är läcker. Rosenpimpinellen blir ful av regn, men om den är någorlunda nyutslagen torkar den också väldigt fort och återgår till sitt snygga jag.
  Ha det gott!
  Anja

  SvaraRadera
 4. hmm... Känner igen problemet. Fast det är inte bara dagliljor som behöver mer plats och ljus hos mig. Tycker också det är härligt att gå runt nu när liljor och phlox sprider sin härliga doft :)

  Lycka till med flytten så småningom! Carina

  SvaraRadera
 5. så tänker jag ibland, när jag gräver upp växter som inte längre behagar...;-(.


  เย็ดสาว

  SvaraRadera
 6. nice article great post comment information thanks for sharing.
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera