fredag 12 februari 2016

Ett av de nya projekten :)

 Tänkte visa er lite om ytterligare ett projekt som vi håller på med i trädgården. Det är att göra om/rensa bakom syrenbusken och rabatten framför parkeringen som ni ser på bild 2. Klickar ni upp bilden ser ni bättre. Bakom stubben till vänster om linden står, eller stod en syren, risig o gles och med en matta av kirskål runt fötterna, den  började nu att vandra in i den stora dagliljerabatten:( På andra sidan.............
 ........ växer också snårvinda som vi också måste försöka att få stopp på (hoppas verkligen att vi klarar det) Sagt o gjort, förra våren beställde vi hem ett lass sand. Vi kommer att göra på samma sätt som i rabatten framför gabionmuren. I slutet av maj började vi med att kapa ner syrenen och gräva upp de plantor som vi skulle spara, de krukade vi upp och står nu i karantän (kirskål) för att inte sprida kirskålen vidare. För att få död på så mycket snårvinda som möjligt round up:ade vi först innan vi lade ett tjock lager av tidningar (vill inte gärna använda gift men ibland måste man) och över det ett tjockt lager av sand minst 15 cm. Nu har detta fått stå så här sedan i slutet av augusti, var och punktsprutade på vissa ställen och Göran har lagt ut torvbalar som har fått stå uppskurna där sedan i höstas för att bli så genomvåta som möjligt.
 Här kan ni se hur det såg ut från parkeringssidan.
 Innifrån trädgården ser det lite trist o tomt ut med den insynsskyddande syrenhäcken borta och även rumskänslan under linden försvann :(
 Men vi har en plan:) tror det blir bra när det är klart:) Nu är det ett väldigt stort område och snårvindan är inte riktigt så här långt framme så vi börjar med att försöka göra halva den här rabatten, ni kommer att fatta när ni ser de andra bilderna.
 Så här ser det ut från detta hållet, här kan ni ana att rabatten går ända bort till hjulet som står lutat mot garaget..
 Tidningar o sand på plats, fördelen är att jag får mer plats för fler dagliljor på trädgårdssidan :)
 Från parkeringssidan kommer vi att i år fortsätta en bit till bort till vänster utanför bild, där är snårvindan som värst och där får vi först gräva en hel del. Nu är inte jag så bra att rita på bilder direkt i datorn så jag har gjort på ett lite annat sätt så att ni ska förstå hur vi har tänkt oss det hela:)
Det ska alltså upp ett plank som tar vid där häcken slutar, gå rakt upp mot kanten mot linden för att sedan svänga vänster och sedan tvärt höger. Då får vi tillbaka rumskänslan bakom soffan och slipper även insyn/genomsyn :) Vill ha planket i lite böljande mjuka former får se hur det blir:) På utsidan framför parkeringen blir det torv och mycket vintergrönt som Rhododendron och lite träd. Har en väldigt fin bild i huvudet så jag hoppas att det blir lika bra när det är klart :) Är det någon av er som har ett riktigt bra sätt att bli av med snårvinda så får ni gärna höra av er. Det är det ända jag är orolig för att vi inte lyckas att få bukt med :( Men som sagt vi gör bara halva i år så jag får jobba detta året med extrem rensning av snårvinda fram till i höst. Vi har ju ännu fler projekt som kommer att ta sin lilla tid :) Tänk att det redan är fredag! Ha en skön helg alla!

7 kommentarer:

 1. Hej,

  Vilken energi Ni har med att skapa nya rabatter. Jag är riktigt avundsjuk ibland. Här i Uppsala snöar det idag.... Vi hade vårt frödelnings möte igår kväll i vår fröcirkel. Våren kändes närmare då. Jag hoppas kunna besöka eran trädgård i sommar. Det står högt upp på min önskelista.
  Ha en trevlig och sköön helg.
  /Cristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är hjärtligt välkommen Cristina, kanske kommer du till riksmötet och kanske du då får åka med en av bussarna till vår trädgård :)/Monne

   Radera
 2. Snyggt jobbat! Hoppas ni lyckas bli av med de objudna gästerna! Gör inte planket för högt bara så ni kan ha koll på vad som dyker upp på lagårdsbacken...
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Hoppas ni blir av med det invasiva ogräset. Det kommer att bli jättefint med ett plank och då kommer nog rumskänslan tillbaka. Driftiga är ni!
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Det kommer att blir superfint!!!
  Jag önskar dig en helt underbar helg!!

  SvaraRadera
 5. Fint med ett mjukt böljande plank där! Snårvinda verkar vara ett hemskt ogräs, har inte drabbats men tror att din man är inne på rätt spår med round-up även om det bär emot.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 6. Vad duktiga ni är. Hoppas verkligen att ni blir av med ogräset.
  Det brukar löna sig att vara noggrann. Här är det ingen ide för det kommer nytt från ängarna runt om.
  Jag ångrar så att vi inte stannade till när vi körde förbi ert hus.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera