lördag 3 oktober 2015

Snygg kontrast!

Nu börjar Katsuran eller pepparkaksträdet (Cercidiphyllum japonica) som det också kallas för, att klä sig i sina vackraste höstfärger:) varför det kallas pepparkaksträd kan man fråga sig men det sägs att det doftar av nybakta pepparkakor på hösten men trots ett extremt bra luktsinne och gnuggande på bladen mellan fingrarna kan jag då rakt inte känna någon pepparkaksdoft:( men det kanske är olika kloner. Trädet är i alla fall ett flerstammigt träd som kan bli 8-10 meter vi har beskuret det så att det blir en stam. Härdigt i zon 1-5. Trivs bäst i fuktighetshållande jord.  Bladen.................
 .......... är hjärtformiga, det ses tydligt på den här bilden.
 Ett träd som inte börjat att byta från sommar till höstdräkt ännu är Cornus controversa (Pagodkornell)  Den räknas också till en flerstammig buske eller litet träd men vår har bara en stam. Vi vann den på ett lotteri för några år sedan och det var en fröplanta från Roland Gustavsson:) Den vill också ha mullrik o fuktighetshållande jord, lite skyddat läge och det får den ju här med berget bakom :) Den blommar med lite fläderlika blommor i krämvitt i juni-juli och den kan med tiden bli allt från 3-10 meter högt om man läser om den på nätet. Om detta tvistar de lärde tydligen :) Nåja, den kan få växa ett bra tag till utan att det stör :)  Det är däremot kanske inte alla som kan ha den  eftersom den är härdig i zon 1-2 men man kan ju försöka :) Senare på säsongen får den blåsvarta bär..............
............ men  fåglarna brukar vara framme direkt, så i år jag såg inte ens bären. Men de vackra lysande röda fröställningarna är ju kvar även om många har blåst av. Tycker nästan att den är som snyggast nu, kontrasten mellan det gröna och röda är så läcker.

5 kommentarer:

 1. Vilken fin färg din katsura har fått. Min har inte fått någon höstskrud än men jag väntar på att den snart ska byta skepnad. Visst är Katsuran vacker, och att den är så fin under hela säsongen gör ju att den verkligen är odlingsvärd. Jag tycker nog att den luktar lite pepparkaka om man luktar på bladen som trillat nr på marken när de börjar se lit dassiga ut. Pagodkornellen ser lockande ut men den är nog lite för knslig för de Värmländska vintrarna, tyvärr.
  Ha en fortsatt trevlig hlg! Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Ingen färg i min Katsura ännu. Det är så snyggt med lite färg till det gröna. Fast jag måste nog planera lite mera buskar och träd med färg. Det får bli nästa år.
  Ha en skön söndag.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Jag planterade en katsura förra sommaren och förra hösten gick jag ut varje morgon och luktade och luktade. Men nej, absolut ingen kakdoft alls!
  I år är den helt fantastisk i färgen och jag håller tummarna att den kommer att lukta pepparkaka när den tappar löven som det sägs!

  Ha en skön söndag :D

  //Veronica

  SvaraRadera
 4. Katsuran är ju så snygg i sin höstskrud, ja annars med för den delen. Hade tänkt ut ett bra oh skyddat läge till ett kommande träd här, men fuktigt läge, oj, oj, oj. Det kan bli värre. Bara sand i backarna här. Kanske får avstå då.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men sand håller väl fukt rätt bra ? Testa, tror att har det väl fått fäste så går det nog bra. Du får stödvattna ordentligt den första tiden bara. Kram/Monne

   Radera