söndag 11 oktober 2015

Besviken :(

 Just nu sitter jag här och är så besviken över att inte kunna vara med och lyssna på på Leena Liljestrand från Svenska Pionsällskapet som håller föredrag om pioner i Uddevalla idag :( Har sett fram mot detta i flera månader och så åker jag på en förkylning som gör att jag inte kunde följa med idag :( Nu blommar i alla fall höstastern/oktoberastern eller vad den nu heter, det är den gamla typen som är ca 150 cm hög. Den blommar väldigt sent så vissa år när frosten kommer tidigt får jag inte se den blomma men i år så.............
 Det är vackert med alla färger på buskar o träd nu, här är det längst fram den ännu gröna o frodiga Paeonia delavayii. Den gulaktiga klängväxten bakom är Schisandra chinensis med det vackra svenska namnet Fjärilsranka. Bakom är det Amalancher spicata (Häggmispel) som har börjat sitt färgsprakande avsked för i år.
 Ett träd som börjar att "träa" till sig efter att ha stått som ett spröt ett tag är Acer maximowiczianum eller Nikkolönn som det heter på svenska. Det är uppkallat efter den ryske botanikern Carl Maximowicz, han själv kallade det dock A. nikoense efter platsen där han fann det, nämligen i Nikko vid foten av Mount Nyoho i Japan. Men det förekommer också i delar av Kina. Det tillhör sektionen trifoliata (trebladslönn) och det gör även A. griseum och A. trifolium. Nikkolönnen är dock större, kan bli upp mot 10 meter och  har även större blad. Vi köpte det naturligtvis för det svenska namnets skull, eftersom barnbarnet Nicholas kallas för Nico :) Nu börjar även höstfärgerna att komma på detta träd:)
Ser fram emot ett stort pampigt träd om si så där 5 år eller mer, det växer tydligen långsamt.

6 kommentarer:

 1. Spännande med Nikkolönnen och visst är det en verklig färgprakt nu. Vilden med tre nivåer från grönt till rött så vacker.
  Krya på dig
  Anette

  SvaraRadera
 2. Nu tycker jag väldigt synd om dig Monne lilla <3 Hoppas förkylningen släpper snart så du kan vara ute o njuta av hösten!
  Ha´t himla gôrgôtt trots nästäppa
  Kram Nina

  SvaraRadera
 3. Just nu är min stora fasa att jag skulle bli kraftigt förkyld (den åker alltid ner i lungorna=lunginflammation)! Just nu har jag "inte tid" med sådant.
  Så fint det är hos dig nu och denna årstiden är underbar när man slipper ett evigt regnande. Men, inget gott som inte har något ont ;-)! Nu måste vintergröna växter bevattnas. Tänk om det blir frost och tjäle på denna torka?!

  Krya på dig och hosta inte åt detta håll ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera
 4. Just nu är min stora fasa att jag skulle bli kraftigt förkyld (den åker alltid ner i lungorna=lunginflammation)! Just nu har jag "inte tid" med sådant.
  Så fint det är hos dig nu och denna årstiden är underbar när man slipper ett evigt regnande. Men, inget gott som inte har något ont ;-)! Nu måste vintergröna växter bevattnas. Tänk om det blir frost och tjäle på denna torka?!

  Krya på dig och hosta inte åt detta håll ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Passar på att kommentera här nu när det verkar som om jag fått det att fungera. Tråkigt att du missade föreläsningen. Lika illa för mig som skulle ha lyssnat på "Landet Krokus" i Gävle. Det skulle handla om vårlökar. Förkylningen stoppade den inspirationen, tyvärr.
  Hoppas du har tillfrisknat.
  /Anette

  SvaraRadera