onsdag 14 oktober 2015

Håll tummarna!

 Den är Clematisen har jag visat förr men den är så fantastiskt rikblommande att den är värd att visas igen :) Det är C. viticella x crispa 'Pendragon' Den vill ett soligt läge och det får den här, i söderläge och den gillar verkligen minikivin bredvid som den kramar om riktigt våldsamt ;) Enligt uppgift ska den blomma från juli till september men det vet den inte om så den blommar oförtrutet vidare. Den blir/är ca 3 meter och tillhör klippgrupp 3.
 En närbild om än inte den bästa :)
I våras köpte vi den här i växtbutiken på Sofiero, det är en Clematis armandii 'Apple Blossom' den ska tydligen vara vintergrön och härdig men det får bli ett test :) Skulle ju vara underbart om den överlever. Den vill har väldränerat, sol/halvskugga så jag planterade den högst upp i gamla stenpartiet ( jord/grus i botten och grus uppe på) Den ska, också det enligt uppgift vara enormt rikblommande och dofta starkt av vanilj. Visst låter det underbart? Nya blad är bronsfärgade och eftersom den är vintergrön är de gamla bladen mörkt gröna o läderartade och kontrasten mellan gammalt o nytt blir effektfullt, lägg där till en vansinnigt massa knoppar o blommor som, av namnet att döma liknar äppleblommor så måste ju synen bli fantastisk:) Håll nu tummarna för att den överlever, vi har ju en bra zon (1-2) men det låter ju nästan för bra för att vara sant :) 

7 kommentarer:

 1. Ja den får vi hålla tummarna för! Du kan ha så mycket som inte har den minsta chansen att klara sig här.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vilken ljuvlig klematis. Jag som är glad om mina jag planterat i år överlever. Tycker dom har växt dåligt i sommar!! Den som luktar vanilj ser ju härlig ut. Får hoppas den överlever därnere i zon 1-2. Här har vi 4:an så det är inte läge alls att ha någon sån.
  Ha en fin kväll.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 3. Vill ha båda två 8-) Men jag håller tummarna för att de klarar sig hos er o att jag får komma o titta bå dem när de blommar <3
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. Den kan tåla litet frost sägs det. Skyffla upp jord runt stammen och täck med gran-ruskor. Och så hoppas vi på en mild vinter och håller tummarna!

  SvaraRadera
 5. Jag är gärna med och håller tummarna för Apple Blossom. En vintergrön klematis med blommor som äppelblom låter helt sagolikt så den hoppas vi på till våren och sommaren. Pendragon som du visar först är också enormt fin med sina kronblad i fyrkant (eller hur man ska uttrycka det). Håller utsikt efter fina klematis så kul att få inspiration.
  Ha det gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Så klar den överlever i din ömma vård:-)! Härligt med roliga, lite nya egenskaper på klematis.
  Ha en mysig helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Såg Apple Blossom på Bakker. Googlade och hittade hit.
  Skulle vara intressant att höra hur det gått med den. Bor själv i Skåne och funderade på att sätta den tillsammans med någon klätterros.

  SvaraRadera