måndag 5 oktober 2015

Äntligen knoppar :)

I dag har det varit en fin o solig höstdag, har plockat in en hel del av "pyntet" i trädgården men jag har ingen riktig energi så jag får ta resten i morgon :) Nu ser det, trots solsken lite trött o bedagat ut både här o där och gula o bruna löv ligger som ett täcke över det mesta. Vi har flyttat upp alla fuchsior från altanen till platsen utanför stallet, där får de nu stå tills jag friserar dem och ställer dem i garaget till nästa år. Har samtidigt bestämt mig för att inte ta några sticklingar nästa år.
Vill också visa er den här lilla godingen. För ca 7-8 år sedan köpte vi den här buskroslingen, Pieris japonica 'Mousehole'. Det är en dvärgform så den blir inte så stor. Vi hade den från början i en rabatt där den stod som väldigt liten planta de första åren, sedan började den att växa lite för att frysa sönder vårvintern 2013:(  Vi stammade då upp den, ja det var ju bara att klippa av de döda grenarna så var den uppstammad :) Planterade den förra året i denna kruka som är ca 20 x 20 cm så ni kan ju förstå hur pass liten den är :) Höjden är nu ca 35 cm och den lär nog inte bli mycket högre. Det som är fantastiskt roligt är att den nu efter alla år äntligen fått knoppar, visserligen bara på ena sidan men man kan ju inte få allt :)

Så nästa år i april-maj någon gång slår blommorna ut som enligt uppgift ska vara vita, det ska bli väldigt roligt :)

5 kommentarer:

 1. Tack för tipset om att det går att stamma upp Pieris japonica. Jag gillar dem verkligen och har under åren skaffat mig ett antal olika sorter. De äldsta börjar bli alltför stora och senast i dag stod jag och tittade på en av buskarna, full med knopp men den börjar inkräkta på livsutrymmet för några rododendron. Då blir det uppstamning i nästa år!

  SvaraRadera
 2. Nej, så här års har jag aldrig nån energi för trädgårn tycker jag. Blir mest man tar in det som verkligen behöver komma in, sen får moder natur sköta resten, haha.
  Hoppas du får en fin kväll.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 3. Hej Monne!
  Visst är det något alldeles speciellt med den första blomningen - oavsett växt, men så klart, i synnerhet när man har en raritet :-).
  Hoppas att vi får njuta några fina dagar till i oktober även om den närmaste tiden blir mulen - men dock mild!

  /Anja

  SvaraRadera
 4. Pieris japonica 'Mousehole', ser ut att vara en riktig läckerbit. Kul om den klarar sig i kruka ute men det kanske är en som ni vinterförvarar inomhus?
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Det var mig en liten rar växt. Förstår att du gläds åt att den fått knoppar, för att få se de första blommorna är ju nästan det roligaste som finns. Lite lång väntan bara, men det brukar gå ganska fort, och med en så här vacker höst så känns det som om dagarna bara rusar iväg......
  Ha det gott! Anna-Karin

  SvaraRadera