måndag 22 december 2014

Vintersolståndet!

Nu börjar faktiskt julstämmningen
 så sakta att infinna sig:) Doften av Janssons frestelse sprider sig i huset och går jag in i vardagsrummet känner jag doften av apelsinerna med kryddnejlikor i :) Tänk att dofter kan betyda så mycket. I dag är det Vintersolståndet, man kan ju faktiskt förstå att man förr i världen firade att året nu vände och mörkret äntligen trängdes undan av ljuset :) I nordisk mytologi kallas natten som kommer "Höknatten" det är då som "Den vilda jakten" går över landet och Odin/Oden på sin åttafotade häst Sleipner  driver mörkrets makter  på flykten. Då vänder året. Seden med vår julkärve eller julnek härstammar också från mytologin och just "Höknatten". Människor satte upp kärvar för att Odins häst skulle kunna äta när de stannade till under jakten på mörkret :)
Julbocken är också från mytologin och det sägs att åskguden Tor åkte i en vagn dragen av två getabockar. Så religion och mytologi har vävts samman i tusentals år. Spännande spännande:)
Men som sagt man förstår att de firade ljusets återkomst, själva sätter vi ju upp ljus både här o där för att tränga undan mörkret, själv satte jag i en ljusslinga i julstjärnan på hallbänken. Den fick nu ersätta det andra småblommorna som nu vissnat i krukan, bara mossan fick vara kvar:)

4 kommentarer:

 1. Fint du fått till det! Igår var här kolsvart redan vid tre... Så det ska bli skönt att det vänder 8-)
  Ha´t himla gôrgôtt i jul
  Nina

  SvaraRadera
 2. Härligt med en doftande Jul. Fint med ljusslinga till julstjärnan.
  Ja nu vänder det! Fick hem en massa fröer idag så nu kan man snart börja om.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 3. Underbart att nu blir det inte mörkar utan bara ljusare och ljusare.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Önskar dig och de dina God jul!
  /Anette

  SvaraRadera