söndag 8 september 2013

Pärlor och droppar!

 Det är svårt att tro men det är faktiskt höst nu, i alla fall om man tittar på rönnarna:) Här är det Sorbus koehneana (Pärlrönn) som bjuder på enorma mängder av vita vackra frukter som ser ut som pärlor, det är ju inte konstigt att det svenska namnet är Pärlrönn:)
 Den här har jag köpt som Sorbus cashmiriana 'Rosea' (Kashmirrönn) men sedan fick jag veta att den ska heta enbart S. rosea så om det är en kashmirrönn eller inte har jag ingen aning om men vacker är den med sina rosa frukter:) 
 Den här har jag frösått för rätt många år sedan på fröpåsen stod det pärlrönn men det är det ju inte:( trist att jag inte vet namnet för det är en av de vackraste rönnarna jag har i trädgården. Som ni ser så ser frukterna rätt annorlunda ut och de är väldigt få av dem också.
 Detta är en helt vanlig "vild" rönn Sorbus aucuparia, de vilda rönnarna har mängder med frukter i år.
Sorbus 'Dodong' eller Ullungrönn har helt fantastiskt stora fina frukter och som är mer droppformade än andra rönnbär.
Förutom att rönnar är lagom stora träd/buskar i en villa trädgård från ca 1,5- 10 meter så har de oftast en fantastisk höstfärg och när det gäller Ullungrönnen har den också helt underbart utspring på våren:) 

8 kommentarer:

 1. härligt! Mina rönnar är så pass unga ännu så det har inte kommit så mycket frukter på dem men pärlrönnen ser ut att få åtminstone en liten klase i år - hoppas på måånga fler nästa år. ullungrönnen har inga ännu heller men höstfärgen är nog så vacker! :)

  SvaraRadera
 2. Bra att du påminner, jag måste ut och plocka rnnbär i mängder för den obligatoriska rönnbärsgélen! Sällan jag hittar vildrönnar med lättplockade bär, men jag får väl ta med mig stångsekatören ;-)

  SvaraRadera
 3. Åå vilka underbara bär.Här finns det bara rönnbär på odlade rönnar,ser inga rönnbär i skogen heller.Så jag hoppas på en mindre snörik vinter:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Hej

  Här i stan vimlar det av rönnbärsträd och jag har länge velat plocka och göra gelé av dom, men har inte fått tummarna loss.....får väl göra det en dag. Fina bilder du tagit.

  SvaraRadera
 5. Det sägs ju att det blir en sträng vinter när rönnarna är fulla av bär... Önskar att jag hade en Pärlrönn i min trädgård - tycker de är så vackra!

  SvaraRadera
 6. Så läckert Monica! Jag har bara pärlrönnen - inte fy skam den heller, men i din stora trädgård får det plats med många olika!/Anja

  SvaraRadera
 7. Så läckert Monica! Jag har bara pärlrönnen - inte fy skam den heller, men i din stora trädgård får det plats med många olika!/Anja

  SvaraRadera
 8. Ullungsrönn är något som jag har på min vill ha lista, men det hade jag glömt//Britt

  SvaraRadera