måndag 16 september 2013

Det blev inte riktigt som jag tänkt!

 Tycker att Eldkrasse (Tropaeolum speciosum) är fantastiskt vacker, så självklart skulle vi ha en sådan i vår trädgård:) Min tanke och vision var att den skulle klättra och täcka in berget bakom alla Rhododendronbuskar som finns här. Men de ville inte den- eldkrassen alltså:) Den gillar istället att klättra upp på/i de små roddarna som finn här.  Det står i beskrivningen av växten att :
 • Plantering sker i en djup porös humusrik jord, gärna med torvinblandning för att hålla fuktigheten. Jo, det är ju en roddeplantering
 • Luckra upp jorden ner till 60-80 cm (det är dit rötterna vill ner för att övervintra). Grävde ett hål så stort som krukans höjd :)
 • Plantera eldkrassen ca 30-40 cm ”för djupt”. Fyll på jord allteftersom den växer, på så sätt etableras denna Chilenska skönhet bäst i din trädgård. Haha 
Trivs eldkrassen, så skjuter den rotskott nästan överallt därav ibland den oförtjänta ”ogräsbeteckningen”, den kan täcka buskar och mindre träd, så de nästan kvävs av de knallröda blommorna. Större barrväxter är också en idealisk växtplats, eller varför inte spaljera upp den mot en vägg? Speciellt i lite kallare klimat mår den utmärkt intill en husvägg, där den drar nytta av den något varmare jordmån som bildas intill husväggen. Japp!
 • Sol/halvskugga är bästa läget, gärna med lite skugga på fötterna, så blommar den från juli till den första frosten tar den. Japp!
 • Härdigheten då? Eldkrassen växer i många trädgårdar på småländska höglandet med dess ”bistra” klimat i zonerna IV-V. Vi har zon 1-2
 • Vintertäckning med löv, täckbark m.m är en bra idé, ju mindre tjäle till rötterna, desto större chans till övervintring. Har jag aldrig behövt :)

 Rankorna kan "kila" iväg flera meter på en säsong, jag försöker varje år att "leda" den åt rätt håll men den vänder neråt igen. Hoppas att den kan börja klättra på berget nästa år:)
Här är lilla söta och goa Musashi, sonens ena katt som ofta håller mig sällskap i trädgården:) Idag har det regnat nästan hela dagen så dessa bilder tog jag i går:)

1 kommentar:

 1. De gör inte alltid som vi vill de där växterna! Men det ser ju fint ut med röda blommor bland blanka rhododendronblad även när buskarna inte blommar! Söt katt!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera