onsdag 31 juli 2013

Redan augusti!

För några år sedan köpte vi dessa liljor (trädliljor enligt säljaren) på trädgårdsmässan i Stockholm och jag fullkomligt älskar dem:) Dels för att de är vackra att titta på men det bästa är doften! Åhhhhhh, speciellt nu på kvällen är doften bedövande när man sitter på altanen:) Tänk att kunna sitta på altanen vid denna tiden på dygnet utan att frysa halvt ihjäl, det är något man kan minnas med glädje när vintern är som kallast:) Det är ju en lök och det sägs ju att löken innehåller allt vad växten behöver men jag fascineras ändå över att de kan växa sig så höga och blomma så fantastiskt i denna torka. Visst det har regnat lite här hos oss men det är fortfarande snustorrt på sina ställen.
 Det är faktiskt en otrolig blomning och grönska i trädgården för övrigt trots vattenbristen:) Dagliljorna har verkligen sin höjdpunkt nu, i alla fall hos mig. Detta är den så kallade Ornäsbjörkrabatten.
 Här har vi dagliljor på ena sidan grusgången och Oxelrabatten på den andra:) Precis mitt emot dagliljorna i framkant ser det ut ........
 ...... så här:) Här ser ni för övrigt vitoxeln som gett sitt namn åt rabatten:) En maffig planta av dagliljan 'Fooled Me' växer precis bredvid.
Till och med Africas blå lilja blommar för fullt fast vi nästan glömt av att vattna dem.  I dag är det den sista juli, känns lite konstigt att vi i morgon redan är inne i augusti:( Tycker att den här sommaren fullständigt flugit iväg. Nu är i alla fall köket snart klart och då ska vi njuta rejält av både det och trädgården som fått alldeles för lite uppmärksamhet från, i alla fall min sida i år. Jag hoppas också att vi kan få en lååååååång sensommar och höst:)

3 kommentarer:

 1. Visst är det en otrolig blomning och frodighet i år trots extremtorkan! Vilken fin lilja! Vågar inte köpa liljor längre på trädgårdsmässan eftersom alla köp hittills varit besvikelser - alltid helt annan färg än den utlovade.
  Måste gå tillbaka i din blogg och leta "köket-färdigt-bilder",har nog missat en del när vi var på Gotland.
  Ha det gott!(Laila

  SvaraRadera
 2. Trist att du hittills blivit besviken på liljor Laila:( Jag har också köpt en hel del på trädgårdsmässan och de var fel färg på allihop som jag köpte av "Holländarna" så av dem köper jag aldrig mer. Dessa köpte vi av en annan utställare som bara hade de här så det var ingen risk för ihopblandning av lökarna:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag har velat prova de där trädliljorna just eftersom alla vet att trädliljor inte finns. Har dock sett ex som varit väldigt imponerande, och förstås skulle det vara kul att veta hur de funkade hos mig i zon 4 1/2 och lerjord (kanske förbättrad då). Hur höga blev era nu första året? Vad jag har förstått så tar det tre år innan dom når sitt esse... Doft låter underbart, jag har några liljor jag fick i våras som skall slå ut i morgon eller så... bevakar med kameran....
  Snyggt kök förresten! Och bambin, ja, jag vågar inte säga vad jag tänker...

  SvaraRadera