lördag 15 oktober 2016

Växtskyltar!

 Vi försöker att ha växtskyltar på alla våra växter i trädgården, dels för vår egen skull, vet att bakom varje skult finns en växt och på så sätt gräver jag inte upp några lökar eller vilande växter av misstag. Även våra besökande uppskattar att kunna se vad växten heter och vi behöver inte oroa oss för att de rycker upp skylten för att kunna läsa "på rätt håll" och sätts ner på fel ställe. 
 Den vanligaste storleken är den här (som på bilden ovan, beställer hos plåtslagare) helst svart för den "lyser" minst i rabatten och plåtbitarna är 2,5 cm x 30 cm.
 Skriver ut tejpremsorna med det vetenskapliga namnet och ev. svenskt namn.
 Måttar med tummen var jag ska bocka plåten.....
 ....... och så är skylten klar :)
 Drar loss baksidan på tejpen och färster den på skylten. Återstående del trycker jag ner i jorden och de sitter jättebra, inga fåglar rycker upp dem men rådjuren kan ibland trampa ner dem i jorden ;)
 Så här se etikettskrivaren ut.....
 ..... och så här ser tejpen ut. Jag beställer 18 mm för att kunna få plats med det jag vill och svart med vit text för att inte "lysa" i rabatten.
I våras beställde jag också en mindre variant till lite mindre växter, de har måtten 1,5 cm x 20 cm. Nu har jag beställt mer av de små som jag nämnde i förra inlägget :) tejpen klipper jag då och gör texten mindre men nu är det lättare att hålla koll på sortnamn av både lökar och stenpartiväxter :) Oftast syns skyltarna bara tidig vår sedan döljer växterna skyltarna :) Detta fungerar jättebra för oss och skyltarna håller i flera år innan man kanske behöver byta ut dem. En smaksak dock om man vill ha skyltar eller inte men som sagt för oss fungerar det jättebra :) Ha en fin fortsättning på helgen :)

5 kommentarer:

 1. Jag uppskattar skyltar, och er variant är väldigt snygga och diskreta. Bra idé med att bocka dem också. Själv har jag präglat kopparstickor som har tyngd och varken fryser upp eller bli offer för fåglarna, men man måste dra upp dem för att kunna läsa och risken finns ju att de hamnar fel när de kommer i orätta händer. Dessutom tidsödande att prägla i metall och när det blir många växter hinner jag inte med.
  Ha det så gott och tack för tipset!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Otroligt fina och diskreta skyltar. Det är alltid roligt och mycket trevligt att kunna se vad växterna heternär man besöker en trädgård. Har tyvärr inte tagit mig tiden till att göra skyltar men brukar fotografera och på så vis ha koll på var de vilande växterna och lökarna är. Det fungerar inte alltid så bra för ibland blir en och annan lök kluven och då önskar man förstås att man hade haft en skylt som varnade. Tack för fint tips.
  Önskar dig en fin ny vecka!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Suveränt! Både praktiskt och snyggt! Det här måste jag visa för min gubbe, han är lite sur på mig för att jag alltid slarvar bort skisser över rabatter, växtlappar mm! Tack för att du visade detta!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Jag var väldigt seriös med skyltar ifrån början men nu har jag släppt det helt förutom på rosorna.
  Jag skulle vilja ha skyltar på allt men tycker det blir för mycket "måste" och jag behöver att trädgården ska vara utan måsten. en definitivt skulle mina rosor behöva snyggare skyltar och dina är suveräna :D

  //Veronica

  SvaraRadera
 5. De skyltarna är både snygga och praktiska.
  Egentligen vill jag inte ha, men behöver skyltar ändå. Vissa växter försvinner efter blomningen och då är det lätt att sätta spaden i jorden på fel ställe. Använder små vita etiketter som jag har nerstuckna där de inte stör mina ögon. Ofta ihopbuntade i kanten så några buntar täcker det mesta av rabatten.
  Anette

  SvaraRadera