onsdag 26 oktober 2016

En stor chock!

Tycker om att det är så stor variation på färg när det gäller höstfärgerna, en del har olika nyanser av rosa/rött som den här Hydrangea serrata 'Kurenai', extra läckert när blommorna sitter kvar :)

 En del mer åt gul/orange som Cornus kousa chinensis. Kolla in de häftiga bladtopparna, som om någon bränt med en tändsticka :) Snart tappar de sina blad men ännu glöder det av färg i trädgården. Vi får kratta upp lite, i alla fall på plattgången för det kan bli gräsligt halt annars.

 Det är dock inte bara löven som faller, granen släpper också en stor mängd kottar varje höst och de brukar vi också försöka att kratta upp :)
 En buske som varken får höstfärger eller släpper sina löv ( i alla fall inte så många) är Guldpricksaukuban (Aucuba japonica 'Variegata') Den är en lite kinkig buske som vill ha ljus men inte sol och som egentligen är på gränsen att vara härdig hos mig (zon 1-2) men den har klarat sig i några år nu, trodde att den hade dött i vintras för i våras såg den inte mycket ut för världen men den kom tillbaka :) Den kan i sitt ursprungsland (Japan) bli upp emot 5 meter hög men hos mig har den bara blivit ca 1 meter. Speciellt buskig är den inte heller mer som ett par, tre pinnar med blad :)

 Vi har nu snart burit in allt pynt i trädgården men ännu finns det lite kvar, både flaskan o alven åker in i morgon men växterna kan nog stå ute några dagar till. Det är mest för krukornas skull jag tar in dem för växterna klarar sig säkert ute på vintern i alla fall Bergenian i framkant 'Pink Dragonfly' heter den :)
Nu är det åter tid för eldning i braskaminen och  även om lukten påminner om fasan natten till tisdagen så är det  mysigt. För er som inte läst på fb så brann det i vår dotters llare då :( Av okänd anledning brann hela mågens verkstad ner, alla verktyg o elektronisk utrustning totalförstördes. Som tur var klarade sig alla oskadda och i huset är det "bara" sovrummet (verkstaden rakt under) som blivit rejält rökskadat men nu pågår sanering o allt arbete med försäkringsbolag etc. etc. Är så innerligt glad att jag har mina kära i livet fortfarande, hade inte Hampus varit sömnlös och märkt ett konstigt ljud och att det rök så hade de nog inte varit i livet idag. De sover alla i ett sovrum. Det kommer att ta ett tag att bearbeta denna chock men som sagt jag är så tacksam att det gick som det gick.

8 kommentarer:

 1. Men huvva så hemskt att läsa. Så fruktansvärt det hade kunnat sluta.
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Detta har jag missat! Så skönt att alla klarade sig men det kommer så klart kännas hemskt för både dem o er långt framöver <3
  Kram till er alla
  Nina

  SvaraRadera
 3. Vilken förfärlig händelse, även om det gick bra och alla är oskadda är en brand en traumatisk upplevelse och bara vetskapen att det hade kunnat gå riktigt illa skapar mardrömmar och ångest. Allt sedan huset brann ner för en kollega till mig för många år sedan är jag supernoga och lämnar aldrig ett ljus brinnande när jag lämnar ett rum - kollegan och hans fru tog en promenad en julafton och glömde ett ljus i köket. Drar också ur alla sladdar till elapparater när jag lämnar huset. Nojig - ja, men hellre det än plötsligt drabbad! Hoppas att mågen vidtar alla försiktighetsåtgärder när han bygger upp sin verkstad igen!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Laila, är också helnojig med levande ljus (som jag aldrig tänder, glömde också ett ljus i köket för några år sedan :() Mågen kan nog inte vara mer försiktig än han varit, ingen ström påslagen i verkstaden (kollat av brandmän o polis) inga levande ljus i verkstaden så allt är ett mysterium. Men han blir nog ännu mer försiktig och nojig i framtiden. Kram/Monne

   Radera
 4. Nämen så fruktansvärt! Har inte observerat detta i fb. Säger som du att det är underbart att inte människor kom till fysisk skada. Sådan upplevelse måste dock lämna jobbiga spår hos de drabbade.
  Att det dessutom handlar om ens nära och kära är förstås extra hemskt.
  Ha det så bra!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Tur att de klarade sig så bra trots allt. Hoppas brandteknikerna får fram en orsak så småningom tror att det ger mer ro för alla.

  Hortensian var urläcker! Den åker direkt upp på listan över önskeväxter. Den jag köpte hos TA i somras torkade, de andra exemplaren hade gjort det redan där, så jag hoppas den överlever...

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 6. Fruktansvärt. Brand är en mardröm.

  SvaraRadera
 7. Ok, jag råkade trycka på "publicera" för tidigt.
  Jag har ofta tvångstankar om just brand, särskilt när barnen är ensamma hemma. Fabrikationsfel på tvättmaskiner
  och torktumlare är vanlig brandorsak och det känns ganska okontrollerbart, för att nämna ett exempel.
  Skönt att det gick bra, men saneringen tar tid och tär på en, det är inte riktigt över än. Håll ihop, det kommer att bli bra.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera