tisdag 23 augusti 2016

Pimpineller i vår trädgård :)

Sanguisorba eller pimpineller som de heter på svenska är ett rätt stort släkte med 30 arter, de tillhör familjen rosarter och härstammar från Europa, Asien och Nordamerika. Detta är Sanguisorba canadensis (Kanadapimpinell) som blir ca 1 meter hög hos mig (1,50-2 meter enligt uppgifter på nätet) Den har upprättväxande blomvippor och kan ta för sig rätt bra av en rabatt;) Bladverket på alla pimpineller är urläckert!
 Här närbild på Kanadapimpinell.
 Sanguisorba obtusa (Rosenpimpinell) är väldigt vacker med sina nästan neonrosa vippor. Nu har de nästan blommat över för i år men än tjusar de mig :) Den blir hos mig ca 80-100 cm.
 Som ni ser har rosenpimpinellen lite mer nickande vippor.....
 ..... vilket även Sanguisorba tenuifolia (Hängpimpinell) har, den blir å andra betydligt högre mellan 150-200 cm. Mycket vacker med ett gracilt och vackert växtsätt :)
 Det finns även hybrider (namnsorter) och här är det S. 'Pink Elephant' som dansar med kransveronikan 'Erica'. 'Pink Elephant' är ungefär lika hög som den vita hängpimpinellen :) 
En del av de mindre i släktet som t.ex. blodtoppen (S.officinalis) och bruntoppen (S. menziesii) har fått flytta på sig för andra växter men än så länge finns dessa kvar i vår trädgård :)


7 kommentarer:

 1. Har inte en enda pimpinell men blir mycket nyfiken på dem, så läckra och fint bladverk har de tydligen också! Kanske något för blivande orangerirabatten?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Du har möjligen inte en liten planta av kanadapimpinellen o sälja till mig? Vi ses ju på söndag....
  Ha´t himla gôrgôtt i vecka o kör försiktigt på söndag
  Nina

  SvaraRadera
 3. Pimpineller är fina och jag gillar höga perenner, men de lägger sig gärna, iallafall de högsta. Kräver mycket vatten för att vara fina. Men OM man uppfyller deras önskningar är de underbara.
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Håller verkligen med dig! Pimpinellerna är jättefina, jag har inte problem med att de lägger sig utan de brukar stå rätt stadigt. Å andra sidan har jag en fuktig tomt. Kanadapimpinellen har jag fått utrota ur en rabatt, det tog tid för den återkom hela tiden och kvävde annat. Nu har jag den planterad helt vilt och den konkurrerar ut kvickrot och älggräs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Lotta B som skrev i inlägget ovan;-)

   Radera