tisdag 29 september 2015

Vacker byggnad!

 Jag tycker att det är fint när gamla hus och byggnader bevaras, de kan moderniseras men ha kvar sin ursprungliga stil ändå som här, Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Vilken fantastisk byggnad! Varför just denna byggnad då? Jo Göran har opererats här och i går var vi tillbaka för att han skulle ta stygnen. Jag satt i väntrummet och kollade in alla härliga detaljer :) Här är uppfarten och nu håller en större tillbyggnad på att uppföras till höger utanför bild men den befintliga är som sagt bevarad :) Klicka upp bilden så ser ni bättre.
 När man gått in genom de "ultramoderna" elektroniska glasdörrar kommer man till denna vackra bastanta trädörr........
 ......... för att genast komma till denna vackra smides/glasdörr. Stilen är jugendstil. Carlanderska stod färdigt 1927.
 Alla detaljer här är underbart vackra tycker jag som marmorgolven o trapporna till de fantastiska räckena i smide.  Lite olika utförande på de olika våningarna men detta tycker jag är allra vackrast.
 Längst ner börjar det med detta drakhuvud, önskar att jag kunde ha något liknande hemma:)

 Drakräcket avslutas som sig bör med en draksvans :)
 På tredje våningen, i väntrummet ser det ut så här, de djupa fönstersmygarna med de ljuvliga elementskydden. Så fint bevarat.
Pelarna som "håller upp taket" är fantastiska för att inte tala om taklisterna. Tänk om alla sjukhus kunde se så här vackra ut!

4 kommentarer:

 1. Vad fantastiskt vackra detaljer. Hoppas allt får vara kvar och att ingen kommer på ide´n att "renovera".

  SvaraRadera
 2. Mycket vackert och lugnande med en sån miljö om man skulle vara lite nervös eller olustig inför behandling. Gillar jugendstilen med alla stiliserade växtmotiv.
  Hoppas ingreppet gick bra.
  Anette

  SvaraRadera
 3. Skön upplevelse för ögonen att se alla dessa fina detaljer. Snyggt hantverk som håller stilen och åldras med värdighet. "Mitt" sjukhus i Uppsala har också stil.
  Från nu kommenterar jag via datorn eller mobilen, det är så många missade när ipad används till detta.
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Där har jag också suttit många gånger och beundrat miljön.
  För i världen åstadkom "kapitalister" kulturarv medan nutidens dito verkar bara tänka på att berika sig själva - lyder min djupsinniga analys ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera