måndag 21 september 2015

En hopplös samlare!

 Ni som läser min blogg har nog redan förstått att jag är en samlare ;) Nu när rönnbären mognat och drar blickarna till sig så ser jag att det blivit en del rönnar planterade i trädgården. Släktet Sorbus tillhör rossläktet och det finns 100 olika arter att välja mellan så det är ju inte såå många som jag har ändå ;) Detta är en hängrönn, inte planterad i den bästa jord direkt så den ser lite ledsen ut. Sorbus aucuparia Pendula är det vetenskapliga namnet.
 Detta är en Sorbus Dodong eller Ullungrönn. Vi har två och detta är det som är vackrast men här har fåglarna ätit av alla bären.......
 ......... som ni ser är de vackert droppformade och finns i riklig mängd på det andra trädet som inte är lika fint:) Ullungrönnen kan bli ca 8-10 meter så man bör tänka på var man planterar det.
 Sorbus rosea är tyvärr på väg att dö tror jag, sorken har gått hårt åt i denna rabatt och det en gång så vackra trädet/busken ser numera bedrövlig ut :( Har dock sått fröer så jag hoppas att något gror :)
 Blommar på våren med rosa blommor och bären ser ut som godis :)
 Den här rönnen är jag mycket förtjust i, har frösått den som S. koehneana men det är det ju inte. Den är nu efter ca 10 år mellan 4-5 meter och det skulle vara roligt att veta vad det kan vara.
 Bären ser ut så här och de mognar väldigt sent eller inte alls.
 Ytterligare en rönn som jag sått är Sorbus hupehensis, den har inte blivit lika stor som den föregående även om den nästan är lika gammal.
 Så här ser bären ut på den.
 Den här heter Sobus microphylla (småbladig rönn) den börjar att växa till sig rätt bra nu :)
 Så här ser bären ut, vita o vackra och lite annorlunda än.....


 ....... bären på Sorbus koehneana som ni ser.


 Sist o minst är den här lilla godingen Sorbus poteriifolia som fått det perfekta svenska namnet Pytterönn :) Den har jag planterat i stenpartiet och jag hoppas att den ska trivas där. Tyvärr bryter den från ympen så jag har fått klippa bort det och jag hoppas att det inte ska behövas för ofta. om ni ser har det blivit ett vitt litet bär :)
Som ni märkte blev det 8 st rönnar, har några som står i kruka också som inte fått sin rätta plats ännu så visst är jag en hopplös samlare ;)


5 kommentarer:

 1. Vad roligt med så många olika rönnar. Att samla på snödroppar eller pelargoner är ju lite lättare och inte lika utrymmeskrävande men rönnar det var spännande för jag hade inte en aning om att det fanns så många olika sorter med olika växtsätt, storlek, vackra bär m.m. Hoppas pytterönnen slutar bryta för den var ju så liten och söt.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Anna-Karin pytterönnen föll jag verkligen för så jag hoppas innerligt att den slutar bryta senare :)

   Radera
 2. Grymt imponerad av att du fröså rönnarna. Visserligen går tiden väldigt fort,men ändå känns det lite halvjobbigt att vänta sisådär fem år på att få till ett litet träd eller är det bara jag som är otåligt
  lagd. Rosean otroligt läcker och även den helrosa. Håller bären färgen om man plockar och torkar?
  Tack för fint inlägg.
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. De håller färgerna förvånansvärt bra tycker jag men jag har inte sparat dem så där jättelänge, kanske ett halvår. Det måste jag nog undersöka vidare Anette :)

   Radera
 3. Många godingar du har. Att de är frösådda tycker jag är så imponerande!
  Jag gillar de med rosa bär.
  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med den som du söker namnet på.
  Jag önskar mig en 'Carmensita rönn.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera