lördag 19 september 2015

Harpor o drömmar :)

 Eftersom jag är väldigt förtjust i lönnar (bland annat;)) så har jag samlat på mig en hel del nu och i den här rabatten som vi kallar för 'Lilla Japan' har jag planterat två stycket. Den ena är den här Acer palmatum 'Orange Dream'. Man borde alltid läsa på lite om en växt och hur den vill växa INNAN man planterar den men ibland lyckas man att göra allt rätt ändå :) Den här vill ha morgonsol (planterad nordöstligt läge) och eftermiddagsskugga i surjord och vindskyddat läge, med andra ord helt perfekt läge :) Så här såg den ut i våras den 6 maj. Så läcker med sina orange blad med röda kanter.
 Så här såg den ut den 24 maj, den har faktiskt växt lite både på höjden o bredden. Nu har bladen övergått till en chartreusefärgad nyans.
 Idag ser den ut så här, den kommer åter att bli orange men ännu så länge är det bara en gren som börjat att visa höstfärger:) Det har nu en höjd av ca 1.20 meter men den kan bli uppåt 3,5 meter när den är "klar".


 Den andra lönnen i den här rabatten är Acer palmatum 'Kotohime' en stor liten favorit :) den har ett mycket speciellt växtsätt eftersom den knappast har några bladskaft. De nya toppskotten har alltid den här ljusa, rodnande färgen vilket blir mycket effektfullt mot de gröna äldre bladen. Den trivs i vandrande skugga eller skugga och den blir efter ca 10 år 1,50 meter.  Nu har vi haft vår i ca 5 år men eftersom den är lite kinkigare än vanliga palmatum så fryser den tillbaka en del vissa år.


 Även rådjuren hjälper till att hålla nere tillväxten vilket inte är så kul :( Hoppas att det blir ytterligare en mild vinter så att den blir lite större, i år har den blivit ca 80 cm hög. 'Koto Hime' betyder för övrigt 'Liten harpa', hur de kan tycka att den ser ut som en harpa förstår jag dock inte :)

4 kommentarer:

 1. Du kan då fylla din trädgård med alla möjliga läckerheter! De japanska små lönnarna kunde vara riktiga samlarobjekt. Dina är jättefina! Och, så bra att du påminner om vikten av att veta innan man planterar hur en växt vill ha det så slipper man kanske en del bekymmer.

  I natt hade vi ett rejält åskoväder!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Du kan då fylla din trädgård med alla möjliga läckerheter! De japanska små lönnarna kunde vara riktiga samlarobjekt. Dina är jättefina! Och, så bra att du påminner om vikten av att veta innan man planterar hur en växt vill ha det så slipper man kanske en del bekymmer.

  I natt hade vi ett rejält åskoväder!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Det var värst vilka specifika krav de har,men de är förstås värda all omsorg. Gillar också lönar av alla sorter.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Vilka finsmakare du har på besök i din trädgård. Här finns det inga lönnar att käka på. De står i kruka i skyddat läge.
  Här får de nöja sig med grönkål typ.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera