fredag 10 juli 2015

Nyinköp :)

 Fredagen den 3 juli var vi med Rhododendronsällskapet  hos Tommy Ahnby i Vågsäter. På vägen dit såg vi den här synen, rosa höbalar på en grön äng:) Har sett gröna (förutom de vanliga vita) men rosa har jag inte sett förut :)  Tyckte det var lite kul:)
 Den här föll vi för båda två, lite svår att fota i dag för solen sken på den där den är fastsurrad uppe vid stallet och det blåste enormt.  Fastsurrad för att den inte ska blåsa bort i vindbyarna som varit de senaste dagarna:( Det är en Acer pseudoplatanus 'Esk Sunset' eller som den heter när jag googlar på den 'Eskimo Sunset' vilket jag tycker låter mer rätt. Den här är ympad på stam vilket gör den mer lagom i storlek hos oss. Den oympade Tysklönnen kan annars bli 15-25 meter hög och det vill vi ju inte ha i trädgården :) Den har blad som nästan ser sjuka ut, de är tegelröda på undersidan så det blir en läcker färgvariation när det blåser lite i kronan:) Den är (enligt mig:)) så ful att den blir snygg om ni förstår vad jag menar :) Höstfärgen ska enligt uppgift vara gul.
 Det blev också en Azalea 'Arneson Flame' som var riktigt flammande röd:) Det blev också två korneller, en korsning som heter ''Aurora'' som har cremevita foderblad/blommor och en korsning 'Ruth Helen' men som måste vara 'Ruth Ellen'. Trist är att den skulle vara rosa men enligt uppgift på internet är 'Ruth Ellen' vit:( Nåja vi får väl köpa en 'Satomi' också ;), vi ska ju göra i ordning framför parkeringen så det lär ju få plats en del där :)
Sist och faktiskt minst en liten söt Sorbus poteriifolia som enligt SKUD på svenska kallas Pytterönn :) den blir bara ca 20-30 cm hög med ett krypande växtsätt. Den ska få bo i stenpartiet :) De senaste dagarna har det varit blåsigt o regnigt, det har kommit ca 60 mm regn och i natt åskade det och regnade så till den milda grad att vi vaknade. Nu hoppas jag att det kan bli lite mer soligt för i dag börjar Göran sin andra semesterperiod :) Ha en skön fredag alla, det ska vi ha:)

5 kommentarer:

 1. har inte sett att TAG skulle göra resor till Tommy, vilket jag saknar jättemycket. Möjligtvis inbakad på en lång dag från arla morgon till sen kväll - vilket jag inte klarar av olika anledningar.
  Den där minirönnen blev jag sugen på!
  Ha det så himla gôtt!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Många nya roliga inköp. Lönnen såg jag hos Sophie, riktigt fin. Hoppas nu sommaren kommer tillbaka med lite värme när ni båda är 'lediga'.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Den azalean vill jag också ha , vilken underbar färg på den..Härliga inköp ni gjort. den där rönnen måste du ta frön av...vill ha den :)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Acer pseudoplatanus 'Esk Sunset' tittade jag på hos Tuijas i Kyrkhult i veckan. Ursnygg och det kommer att bli en sån här också vad det lider, men först ska marktäckningen göra sin verkan.
  Den rosa balplasten säljs till förmån för bröstcancerforskningen. De rosa balarna är ju också ett 'statement' som heter duga, särskilt nu första sommaren innan man hunnit bli så van vid dem. Idéen kommer från Nya Zeeland.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera