lördag 4 juli 2015

Bakom muren eller The Green room!

Sitter en stund vid datorn eftersom jag inte kan vara ute i trädgården i värmen, man ska inte klaga men det är väääldigt hett. Tänkte passa på att visa lite bilder på hur vi gjort bakom gabionmuren  :) 
 Så här såg det alltså ut tidigt i våras. Klickar ni upp bilderna så ser ni lite bättre.
 Från andra hållet.
 I början av maj lade vi (Göran)upp stenar runt Magnolian och guldazalean som redan fanns där. Lavendelplantorna grävde vi upp och ska ha på ett annat ställe. Vi fyllde på med sand och sedan grov torv. En o annan Rhodedendron har flyttat hit och jag har även planterat lite sockblommor och annat.
 Stenkanten närmast kameran lyftes upp (stenarna sjunker lite efter några år) och rabatten breddades. Här har jag några pioner som nu ska få bättre plats :) Nu fick projektet vila ett tag då vi pysslade med annat.
 I början av juni fortsatte vi med att lägga tjockt med gamla tidningar + 018 som lades ut för att täcka och förhindra att rotskott (Finlands vita) skulle komma upp. Sedan markduk och sist grus.
 Här kan ni se hur rabatten har breddats, skall flytta om lite bland pionerna och här ska jag nog ha mina Itoh.hyrider:) Närmast kameran har vi nu planterat en stor fin Rhododendron. Passar bra i skuggan av muren och benveden.
 Här ser ni det hela från andra hållet. Närmast kameran har vi gjort en liten öppning/gång in till själva rummet.
 I högra hörnet grävde vi ner en stor plasttunna som vi lade stenar runt. Här ska det bli en vattenpump med cirkulerande vatten eller något annat. Vill ha ljudet av vatten i alla fall.
 Nu är snart allt klart vattnet o pumpen gör vi senare i höst.

Hittade dessa gröna metallstolar + pall som får agera bord :) Den gröna färgen i detta rummet inspirerade mig att döpa denna plats till "Green room" :) (Green room är ett utrymme bakom scen avsett för artister (och skådespelare) att befinna sig före och främst efter ett uppträdande. Uttrycket användes först 1701 och det finns ett flertal teorier om varifrån det kommer. En variant är att rummet var målat grönt för att skådespelarna skulle kunna vila sina ögon efter de bländande scenljusen.)  Vi är varken skådespelare eller behöver vila ögonen från scenljus, men det är skönt att sitta här och vila ögonen på en grön häck framför oss :) Sorry att det blev ett mastodontinlägg men det är så mycket trevligare med för och efterbilder :) Ha en fortsatt trevlig helg!

6 kommentarer:

 1. Ett Green room med vattenljud - inte dåligt! Hoppas det blir lite lagom varmt snart så att ni kan sitta där och njuta!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 2. Det är roligt att följa ett projekt. Intressant att läsa om hur ni gjort och tankegångarna. Kul namn på platsen.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om värmen. Det är tidiga mornar och sena kvällar som gäller i trädgården. Roligt att se allt arbete i sammanfattning. Det är verkligen ett rejält projekt! Hängde inte med riktigt i svängarna vaför ni lade både tidningar och markduk.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här växte tidigare en Finlands vita ros, den skickade iväg rotutlöpare flera meter i från busken så efter att ha sågat ner den täckte vi marken med tidningar o sand/0-18 för att hindra den från att komma tillbaka. Både "livrem o hängslen" för att vara på säkra sidan, vissa riktigt invasiva växter går igenom markduken.

   Radera
 4. Wow vilket slit men bra blir det ! Tyckte mycket om dom vita pionerna du visade i det tidigare inlägget! Vad ni har ordning och snyggt i er trädgård! Inte ett ogräs så längt ögat kan nå!!! Grattis! Mari

  SvaraRadera
 5. Ett härligt inlägg som inte alls är "mastondontig" utan rolig att läsa. Så jättefint det blev och namnet Green Rum är väl helt perfekt!
  Jättekul att få följa ett projekt på detta sätt.

  /Anja

  SvaraRadera