tisdag 13 januari 2015

Vårbruket är i gång!

 Efter Egons framfart är det nu inte mycket kvar av vårt växthus, ja det var inte bara Egons fel men det var sista spiken i kistan om man säger så. Vi har i alla fall haft det i tio år och då hade tanten vi fick det av en gång redan haft det i trettio år så........
Placerar man det sedan på ett totalt urdumt ställe så får man ju skylla sig själv;) Snön som kommer i mängder vissa år faller med stor tyngd ner från taket på stallet när det börjar att töa och står det då ett växthus nedanför så är det ju inte så smart. Så under åren har det förstörts glasrutor både på taket och en del väggar, när sedan dörren på ena gaveln föll av för två år sedan (något hände med gångjärnen, de gick rakt av) sa vi att det får hänga med som ett övervintringshus till vinterfuktskänsliga växter några år men nu när en ruta på andra gaveln gick sönder är det bara att inse att ett växthus med tvärdrag rakt igenom och med rutor borta både här o där inte är ett växthus längre:(  Så i år får det monteras ner och skrotas. Nu får jag drömma om ett nytt och framför allt ett nytt på en bättre plats:)
Även taket på lilla stallet fick skador, som synes är det i stort behov av nytt tak men det är stora kostnader vi talar om så vi har dragit oss för att göra något. Vi bytte på den sämsta sidan för några år sedan men nu är det alltså hög tid även för denna sidan. Så något nytt växthus lär det nog inte bli i första taget, så vida inte en högvinst på en trisslott sker:)  
I går sådde jag föresten några Pulsatillor och jätteverbena, senare blir det sommar blommorna som kryddtagetes o luktärtor. Startade även lamporna för att "dra igång" fuchsiorna så att jag kan börja ta sticklingar så nu har vårbruket startat på Alen :)

7 kommentarer:

 1. Nämen fy vad tråkigt med allt som blivit förstört! Här i södra Hälsingland var det rätt lugnt, ett strömavbrott på några timmar och sen var vi utan vatten ett tag, men det gick ingen nöd på oss. Hoppas ni får ordning på alltihop!

  /Jenny

  SvaraRadera
 2. Men oj så trist!!! Trodde ni skulle klara er eller kanske mera hoppades ni skulle klar er utan skador av stormen "Egon".
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Ja, jisses så det tog i ibland. Vi var strömlösa om vartannat och en nocktakpanna rök. Men den har vi åtgärdat.
  När jag fick mitt växthus så var mitt absoluta krav att det ska förankras i marken så att inte ens en orkan kan lyfta det;-)! Vintern därpå kom Gudrun "på besök" men mitt växthus stod oberörd då som nu. Däremot har fick jag ett år en takruta krossad av snön!
  Men då är ju mitt bara dryga 10 år gammalt och av modernare konstruktion än ditt gamla. Du har så mycket fint i stallet så att du står säkert ut utan glashus i ett par år om det skulle behövas .
  Har du aldrig funderat på att göra ett orangeri med genomskinligt tak, och en glasvägg? Kommer ihåg när jag besökte, numer framlidna, Charlotta Cesar och hennes bonnaorangeri. Den var helt fantastisk. Den var byggd i ett uthus.

  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå Anja sådana tankar har funnits länge, vi får se vad det blir, om det blir :)

   Radera
 4. Ja fy bubblan vad det har blåst. Man kan väl inte säga så mycket när växthuset har varit med i 40 år.
  Tur att det inte blev värre.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Ja, det är verkligen inte trevligt med dessa vinterstormar. Vi bor på landet och får vara beredda på att allt kan hända när det sätter i gång, jag gillar det inte. Nu klarade vi oss väl från denna Egon men jag tycker synd om alla som drabbas och de som blir strömlösa.

  Jag njuter fortfarande av din vackra trädgårdsbild på bloggen, kan titta på den länge!

  SvaraRadera
 6. Tråkigt med växthuset, men du kanske kan se det som starten på nåt nytt så småningom.
  Ha det gott
  Anette

  SvaraRadera