fredag 16 januari 2015

En "ny" art!

De flesta av våra pioner har redan stuckit sina näsor över jordytan och det är lika roligt varje år att se:) Vissa är det lite extra spännande att följa som min fina pion som jag köpte av Larz Danielsson för några år sedan:) 
Paeonia tenuifolia  ssp. lithophila en dvärgform av dillpion. 
Ytterligare en som jag är mycket glad över och som verkligen är spännande att följa är den här, köpte den hos Nisses växter för några år sedan som P. mlokosewitschii 'Vendelbo form' och för en hel del pengar. Var nästan övertygad om att den inte klarat varken flytten från plantskolan eller vintern men till min stora glädje kom den upp på våren om än mycket ynkligt. Det skulle enligt växtbeskrivningen vara en dvärgform av svavelpionen. Den växer på sig varje år men den kommer liksom inte längre än till knoppstadiet :( Får nog flytta den skulle jag tro. Nu till det mera spännande, i somras beslutade di lärde att det är en alldeles egen art och ska alltså nu heta P.wendelboi :) Kul att ha en "ny" art i trädgården:) 

7 kommentarer:

 1. Så spännande hoppas de kommer att blomma i sommar också .
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Åååh! Så spännande! Men, hur är det nu när vädergudarna har hotat med snö och kyla? Lägger du en grankvist över eller något annat skyddande material?
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Har inte sett om mina sticker upp. Jag undrar som Anja skall man täcka dem om de sticker upp?
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar till både Anja och dig Annika, jag har faktiskt aldrig täckt mina pioner. Tänker som så att i naturen är det ju ingen som täcker så de får helt enkelt klara sig. Hoppas att min intuitiva känsla är rätt:)

   Radera
 4. Oj, vad jag blir sugen! Väntar dock med de ovanliga sorterna tills jag ser hur nuvarande trivs. Här är de inte uppe än, men lökarna har kommit långt.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Hoppas du får se dem blomma i år. Spännande!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera