söndag 29 september 2013

Om rosor!

 I eftermiddags var det dags för årets första "innemöte" med STA BoD (Bohuslän o Dalsland). Det var en hel del människor som hade kommit för att få höra på höstens första föredragshållare:) 
 Det var den här mannen de kommit för att lyssna på, Peter Svensson som skulle prata om "Odlingsvärda rosor" Han var tidigare chefsträdgårdsmästare för Göteborgs Rosarium i Trädgårdföreningen fast numera driver han Rosengaraget vid Jonsereds Herrgård:) Han ansvarar även för rekonstruktionen av Herrgårdens trädgårdar, här kan ni läsa om det http://www.partille.se/Upptack-Partille/Jonsereds-brukssamhalle/besoksinformation/Tradgardsbutik-Rosengaraget/ Även om rosor inte är min favoritväxt var det ett mycket trevligt föredrag och det beror på att Peter är en trevlig kille att lyssna på;)

 Här sitter alla djupt koncentrerade och lyssnar,  många intressanta nya lärdomar kunde vi ta till oss som att det aldrig är bra att placera rosor "skyddat" då det många gånger främjar svampangrepp, löss etc.
Vinstbordet till lotteriet var välfyllt och jag vann några krolliljelökar och några pelargoner:)

lördag 28 september 2013

Utsikt!

 Den här utsikten har jag från mitt ena köksfönster, idag vid 7.30 var det extra härligt att titta ut:)
 Flyttade jag blicken och kameran lite till höger såg jag hur morgondimman låg kvar över ängen. Efter bara 10 minuter var det magiska ljuset borta och solens strålar lyste upp världen till ännu en vacker och klar höstdag:)
 I går var vi på bokmässan, en av årets höjdpunkter;) som vanligt var det Göran, Emma (dottern) och barnbarnet. Nicholas har varit med sedan han var 1 år så det är tredje gången för honom nu:) Han pilade iväg och slog sig ner och lyssnade väldigt fascinerad på en kvinnlig författare som berättade om sin senaste bok, när hon var klar applåderade han intensivt:) 
 Har man med en treåring med väldigt mycket spring i benen är det inte så lätt att kunna hitta något till sig själv men det är roligt ändå:) Det här kom jag i alla fall hem med:)

torsdag 26 september 2013

Man vet att det är höst......

 ..när luktastern (Aster novi-angliae) blommar ..
 ...när Ginnalalönnen (Acer tataricum ssp. ginnala) i sagolunden blir rödare och rödare för varje dag som går..
 ...när bronsrodgersian (Rodgersia podophylla) och den koreanska plymspirean (Aruncus aethusifolius) blivit rostbruna bakom och framför det stora doftande höstsilveraxet (Cimicifuga racemosa Atropurpurea)...

 .....löven ligger i högar runt stammen på linden och......
.......på alla andra ställen där de råkat hamna efter att vinden blåst och virvlat dem runt utefter stenkanter, mot husväggar och på alla möjliga och omöjliga ställen för att påminna oss om att nu håller trädgården på att förbereda sig för sin vintervila. Ännu är det underbara klara höstdagar som jag hoppas kan fortsätta ett bra tag till med svampplockning och annat trevligt men snart tar hösten över ordentligt och det blir för kallt att vara ute och greja i trädgården, vi har ju redan haft lite frost på natten;(  Men jag hoppas att vi kan hinna att gräva upp och flytta/dela en hel del hostor innan.

tisdag 24 september 2013

Åhh, denna ljuvliga doft!!

 Nu har höstsilveraxen slagit ut, man kan bara följa doften;) Denna söta lite fruktiga doft som påminner lite om smultron tycker jag är helt fantastisk, det tycker tydligen humlor och bin också:) Fast det kanske inte är varken det ena eller andra, insekter är inte riktigt min starka sida;) 
 Den här plantan som vi köpte för några år sedan som Actaea simplex 'Brunette' ska bli 1-2 meter hög och det stämmer, den är ca 2 meter och den har vi i rabatten på framsidan av huset.
På baksidan står den här som vi köpte flera år tidigare som Cimicifuga racemosa Atropurpurea (sedan ändrades namnet till Actaea) ska enligt uppgift också bli 1-2 meter men det vet den inte om för den här är minst 2,5 meter och blomkolvarna är alltid längre och så här böjda i sitt växtsätt men doften är tack o lov densamma:)

lördag 21 september 2013

Skördefest!

 Idag var det skördefest på Sundsby Säteri. Det är alltid massor av besökare på dessa evenemang och dåligt med parkering så vi ställde oss nere på väg 160 på en hållplats och gick upp:) Det var Göran, Emma o Nicholas och jag. Vi hade passat Nico sedan i går eftermiddag så att föräldrarna kunde fira sin bröllopsdag och ha det mysigt:) Vädret var underbart och det var riktigt trevligt att gå "bakvägen" in till Säteriet.
 Här i bokskogen ser det verkligen höstligt ut med alla nedfallna löv, en och annan bil hade kört in och parkerat även här.
 Det var många som hade försäljning på säteriet, här är Brita Andersson (min svampplockarkompis:)) Hon sålde hembakta Tjörnkakor, honung och äggost.
Olika marmelader, rökt kött och getost, hemslöjd och allt möjligt fanns det att köpa och titta på.
 Kaffekön var lååååång, alla ville sitta i det fina vädret och fika och lyssna på gammaldags musik.
 Efter att ha tillbringat eftermiddag och natt hos oss var det härligt att få ha även mamma med tyckte Nicholas:) 
Höstlig bild. 

torsdag 19 september 2013

Nu är de på G igen:)

 Nu börjar blomningen på mina novemberkaktusar (Schlumbergera truncata) Efter att ha stått ute i trädgården på en skuggig plats sedan början av juni har jag nu tagit in dem och placerat dem i köksfönstren som vanligt. Nu är det knopp på mer eller mindre allihop:))

 Det är den som står på det lilla sidoskåpet som har kommit längst:) Den mörka "röda" i mitten av fönstret blir alltid så här mörk i bladen på sommaren, senare blir den grönare för varje månad som går och fram i maj är den grön igen men då åker den ut i trädgården och så börjar förvandlingen till "röd" igen:)
 Här, i det andra köksfönstret står även mina två påskkaktusar (Rhipsalidopsis) de står i var sin ände av fönstret och jag får inte lika lätt knoppar på dessa men...........
..........blev väldigt glad över att det i alla fall kom en som nu blommar så fint;)

måndag 16 september 2013

Det blev inte riktigt som jag tänkt!

 Tycker att Eldkrasse (Tropaeolum speciosum) är fantastiskt vacker, så självklart skulle vi ha en sådan i vår trädgård:) Min tanke och vision var att den skulle klättra och täcka in berget bakom alla Rhododendronbuskar som finns här. Men de ville inte den- eldkrassen alltså:) Den gillar istället att klättra upp på/i de små roddarna som finn här.  Det står i beskrivningen av växten att :
  • Plantering sker i en djup porös humusrik jord, gärna med torvinblandning för att hålla fuktigheten. Jo, det är ju en roddeplantering
  • Luckra upp jorden ner till 60-80 cm (det är dit rötterna vill ner för att övervintra). Grävde ett hål så stort som krukans höjd :)
  • Plantera eldkrassen ca 30-40 cm ”för djupt”. Fyll på jord allteftersom den växer, på så sätt etableras denna Chilenska skönhet bäst i din trädgård. Haha 
Trivs eldkrassen, så skjuter den rotskott nästan överallt därav ibland den oförtjänta ”ogräsbeteckningen”, den kan täcka buskar och mindre träd, så de nästan kvävs av de knallröda blommorna. Större barrväxter är också en idealisk växtplats, eller varför inte spaljera upp den mot en vägg? Speciellt i lite kallare klimat mår den utmärkt intill en husvägg, där den drar nytta av den något varmare jordmån som bildas intill husväggen. Japp!
  • Sol/halvskugga är bästa läget, gärna med lite skugga på fötterna, så blommar den från juli till den första frosten tar den. Japp!
  • Härdigheten då? Eldkrassen växer i många trädgårdar på småländska höglandet med dess ”bistra” klimat i zonerna IV-V. Vi har zon 1-2
  • Vintertäckning med löv, täckbark m.m är en bra idé, ju mindre tjäle till rötterna, desto större chans till övervintring. Har jag aldrig behövt :)

 Rankorna kan "kila" iväg flera meter på en säsong, jag försöker varje år att "leda" den åt rätt håll men den vänder neråt igen. Hoppas att den kan börja klättra på berget nästa år:)
Här är lilla söta och goa Musashi, sonens ena katt som ofta håller mig sällskap i trädgården:) Idag har det regnat nästan hela dagen så dessa bilder tog jag i går:)

söndag 15 september 2013

Första riktiga höstdagen?

I går var jag ute i Ljungkileskogarna och plockade svamp med kompisar;) Där hade det regnat betydligt mer än hos oss och jag fick väl ihop några liter:) Vädret var helt underbart och vi fikade i solen och hade det underbart:)
 Idag kändes det desto mer höstlikt för det är mörkt, det regnar (HURRA!!) och löven virvlar gula ner på marken. Jag tände ett ljus när jag stod och rensade svampen.
 Härligt när regnet faller efter denna torka som varit men blir det tillräckligt? Det blir dock lite ruggigt inne fast det är kanske bara inbillning men jag ................

.........tände i alla fall årets första brasa, det blir liksom mysigare då:) 

fredag 13 september 2013

Det blev inget regn idag heller.

Vissa växter verkar inte ha så ont av torkan, en av dem är Verbena hastata Rosea (Rosa Blåverbena) Den har frösått sig och gör sig så fint framför höstsilveraxet som inte heller verkar ha tagit skada av torkan:)
 Actaea simplex 'Brunette' har ett otroligt mörkt, nästan svart bladverk och nu börjar blommorna att slå ut......
 .......tänk att dessa förhållandevis små blommor kan dofta så mycket och så ljuvligt:)
 Dagliljan 'Valley Monster' kommer med en och annan blomma fortfarande, något monster vill jag ju inte kalla den men det är klart att storleksmässigt är den ju nästan ett monster för den är ca 25 cm i diameter:)
Här ser ni den längst ner mitt i bilden, jag fotade i själva verket himlen och dagern för det blev plötsligt alldeles mörkt och konstigt så jag trodde faktiskt att det skulle komma regn men tyvärr;(
Trevlig helg på er alla!

torsdag 12 september 2013

En humörhöjare!

Den här söta lilla dvärgcyklamen fick jag av min moster i tisdags:) Den står nu i mitt "nya" köksfönster och gör mig på gott humör, det kan behövas efter dagens jobbiga  "diskussion" med svärmor:( Var och hämtade henne på korttidsboendet och körde hem till oss där vi käkade lunch och efter det körde jag henne till frissan som jag beställt tid hos. När hon var klar där körde jag henne tillbaka till korttidsboendet men där kände hon inte igen sig och sa att hon aldrig varit där förr och att jag i alla fall kunde har förvarnat henne om att jag skulle överge henne där:( VET att hon har glömt allt och mår bra efter en liten stund men det kändes inte roligt att lämna henne:( Var riktigt ledsen när jag gick men nu känns det bra igen.  Det verkar inte vara en bra idé att låta henne komma "ut" emellanåt för hon blir bara ännu värre disorienterad och förvirrad när hon kommer tillbaka igen:( Alla säger att Alzhemers är värst för de anhöriga och jag är böjd att hålla med.

onsdag 11 september 2013

TORRT TORRT!

 Det är otroligt torrt i rabatterna nu;( Regnet som kom natten till igår var bara lite fukt på ytan och gjorde varken till eller från. Gula löv singlar ner från träd o buskar men det beror nog på både årstiden och torkan. Kärleksörten runt Ornäsbjörken verkar i alla fall bete sig som vanligt och rodnar mer och mer för varje dag:)
 Så här ser jättemånga av mina hostor ut nu:(, torka och varma vindar är väl inte ultimata förhållanden för hostor. Detta är H.'Jane' som tur är kommer hon att återkomma med finare utseende nästa år;)
Det är tur att det finn några färgklickar i den för övrigt trista trädgården, Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' blommar pålitligt och mycket trots avsaknaden av fukt:) Nu väntar jag på att höstsilverax och oktoberstormhatt ska blomma men det dröjer nog ett tag till.

söndag 8 september 2013

Pärlor och droppar!

 Det är svårt att tro men det är faktiskt höst nu, i alla fall om man tittar på rönnarna:) Här är det Sorbus koehneana (Pärlrönn) som bjuder på enorma mängder av vita vackra frukter som ser ut som pärlor, det är ju inte konstigt att det svenska namnet är Pärlrönn:)
 Den här har jag köpt som Sorbus cashmiriana 'Rosea' (Kashmirrönn) men sedan fick jag veta att den ska heta enbart S. rosea så om det är en kashmirrönn eller inte har jag ingen aning om men vacker är den med sina rosa frukter:) 
 Den här har jag frösått för rätt många år sedan på fröpåsen stod det pärlrönn men det är det ju inte:( trist att jag inte vet namnet för det är en av de vackraste rönnarna jag har i trädgården. Som ni ser så ser frukterna rätt annorlunda ut och de är väldigt få av dem också.
 Detta är en helt vanlig "vild" rönn Sorbus aucuparia, de vilda rönnarna har mängder med frukter i år.
Sorbus 'Dodong' eller Ullungrönn har helt fantastiskt stora fina frukter och som är mer droppformade än andra rönnbär.
Förutom att rönnar är lagom stora träd/buskar i en villa trädgård från ca 1,5- 10 meter så har de oftast en fantastisk höstfärg och när det gäller Ullungrönnen har den också helt underbart utspring på våren:) 

torsdag 5 september 2013

Ljuvligt att......

 ......den fina sensommaren fortsätter, hur underbart som helst att rensa i rabatterna eller gå runt och njuta av trädgården. Mycket har blommat över men  fröställningar kan vara lika vackert:) Här är fröställningarna på Physocarpus opulifolius 'Diabolo' 
 Blommar gör i alla fall Hydrangea paniculata WC Kuril.  Ja, den har blommat ett bra tag nu men blomställningarna börjar nu att övergå till rosa. Ju längre tiden lider desto mörkare rosa blir blommorna:)
 Ytterligare en växt som blommar nu även om höjdpunkten var juli-augusti är Lythrum salicaria 'Rosy Gem' (Fackelblomster) och visst gör den skäl för sitt svenska namn:) Den här frösådde jag för några år sedan och enligt uppgift skulle den bli ca 75 cm hög men det har den ingen aning om så den är säkert 150 cm hos mig:) 
Hur som helst är den en riktig magnet när det gäller att dra till sig fjärilar, humlor, bin, blomflugor jag alla sorters insekter svärmar runt den:)  

Högt över allt i Oxelrabatten svävar Sanguisorba tenuifolia (Hängpimpinell) det är en favorit som jag är väldigt glad att jag har:)