måndag 30 januari 2017

Härligt orange!

 Idag har det varit klart och fint väder till skillnad mot de senaste dagarnas gråtrista väder, solen har dock inte visat sig även om man kan ana den :) Gick en runda i trädgården och Rhododendron quiquefolium eller trebladsazalea som den också kallas är riktigt vacker med sina lite orange grenar :) Detta är en av mina absoluta favoriter när det gäller rhododendron......
 .... kolla in dessa fantastiska blad. Här är plantan inte så gammal men jag hittade inte någon annan bild just nu :) Just den här plantan har vi fått av en trädgårdsvän som sådde den för tio år sedan, den växer inte så fort men den har ändå växt bra tycker jag, nu är den ca 50-60 cm i diameter :) Blommat har den inte gjort ännu men det spelar ingen roll med de bladen :) De röda kanterna övergår i grönt senare på säsongen dock.
 Lite bortom rhodonendronen är trappan upp till "platån" nu ser det bedrövligt ut med döda hostablad som ligger sladdrigt utkletade över omgivningen.......
 ....... lite skillnad mot sommarens grönska eller hur :)
 Nu tittar även de små krokusarna upp som jag vann i Uppsala i höstas. Detta är Crocus stridii. Den ska enligt uppgift bli vit med gul mitt, får se om det stämmer.
 Den här har kommit lite längre, Crocus cyprius den tror jag skulle bli vit med lilablå utsida och det ser ju ut att stämma. Nu  väntar jag på att det ska bli lite färg ute men än är det ju vinter så det lär ju dröja en tid till.
Inne kan man ju däremot frossa i färger, så här ser det ut på köksbordet just nu :) Den fina hortensian vann jag på STA:s möte i Uddevalla igår :)

10 kommentarer:

 1. När det gäller att vinna på lotterier så har du alltid en jäkla tur ;-)) Var ni många på mötet?
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Birgitta det var en hel del som kom. Verkligen jättekul :)

   Radera
 2. Trebladsazalean hade verkligen vackra blad. Så otroligt mycket vackra växter det finns som man aldrig sett eller hört talas om förut. Ser att du som jag låter funkiornas blad ligga kvar. Vet att många tar bort dem för att försvåra för sniglarna men jag tänker att de rackarna flyttar nog bara nån annanstans då. Ser att krokusen redan är på väg upp hos dig. Härligt!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Ja, än lär vi få vänta ett tag på vår och alla färgerna. Så häftigt med de vissna funkia bladen...de ser ut som vattenfall:)
  Jätte fina blad å¨växten i bild två!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 4. Verkligen fina blad. Ser tjusigt ut på köksbordet ditt.
  Anette

  SvaraRadera
 5. Trebladsazalean sådde jag igår. Bara som en sport. Alltid är det någon som kan ärva den och ha den i blom - långt efter min tid. Hoppas jag hittar någonstans under året en stickling eller en planta för att jag skulle gärna njuta av den redan nu ;-)
  Vad långt dina krokusar har kommit! Måste gå och kolla mina.

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Verkar som våren är på gång hos dig. Trebladsazaleans grenverk jättesnyggt. Växer den så jämnt eller formar ni den? Mysigt att försiktigt glida upp mellan hostornas blad i trappan.De måste vara gigantiska.
  Verkar som du är en riktig turgumma, grattis!
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Så fint med hostorna där vid trappan - på sommaren alltså. Men så här års får man väl stå ut med att det ser bedrövligt ut här och var.
  Antecknar trebladsazalean, väldigt speciell! undrar om den klarar vår växtzon?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera