tisdag 22 december 2015

Överlevde natten ;)


"I den gamla folktron markerade vintersolståndet en farlig natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter härjade fritt. I det förkristna Skandinavien förknippades midvintern med en offerfest, ett midvinterblot. Med djuroffer skulle gudarna blidkas att låta solen komma tillbaka. I grunden fanns det en rädsla för att ljuset aldrig skulle komma tillbaka om man inte firade det på något sätt." (lånat från Svt.se)

Överlevde dock natten utan några djuroffer tack o lov:) Denna dagen är den kortaste på året, nu vänder det igen och det blir bara ljusare o ljusare och det kan verkligen behövas, i alla fall för oss som bor på landet utan gatlyktor. Det är fullständigt bäckmörkt ute så det behövs verkligen ljusslingor ute för att dämpa det kompakta mörkret. Jag njuter av ljus o färg inne i stället, nu har Amaryllisen 'Evergreen' slagit ut. Tycker nog att den är mer åt det gula hållet men men :) Det var för resten den som jag köpte på Botan. (tidigare inlägg)
 Den här slår nog ut lagom till julafton.

 Två vita Azaleor fick plats i den här keramikkorgen som varit svärmors :)
Den här röda fick jag av Göran för några veckor sedan och den blommar oförtrutet på :) 
I dag har jag gjort Västerbottenpaj, Janssons frestelse och skalat o kokat brysselkål. I morgon gör jag resten samt  äggosten. 

7 kommentarer:

 1. Ja nu vänder det! Härligt tycker jag som lider mer och mer av mörkret för varje år som går!
  Nu har vi precis kommit fram till sonen och hans stora familj på gården på södra Gotland. Julstök pågår och det vimlar av katter, hundar och barn!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Härligt med ljusare tider det behövs även om det varit milt.
  Fina blommor du har men det har ju du alltid.
  Allt gott och God Jul om vi inte hörs innan det är dags.
  Annika

  SvaraRadera
 3. Ja, nå går det endelig riktig vei, og en del av løkblomstene er allerede godt i gang. Jeg ønsker deg en riktig god jul, Monica! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 4. JAAA nu blir det bara ljusare och ljusare.
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 5. Intressant det du skriver om midvinterblot. Nu är ju ljuset i alla fall på väg tillbaka vilket känns härligt. Vill passa på att önska dig och de dina en riktigt God Jul!/Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt att solen börjat sin väg tillbaka även om det inte märks så mycket av det ännu, men vetskapen räcker. Njuter av stillheten efter en intensiv julafton att jag har svårt att gå till sängs, men snart är det dags.
  God fortsättning till både dig och Göran

  SvaraRadera
 7. Visst längtar man efter ljuset. Vi har en gatlykta 50 meter bort. På andra sidan huset nattsvart.
  Mycket gott du lagat till julbordet.
  Gott slut och gott nytt
  Anette

  SvaraRadera