torsdag 4 maj 2017

En Vårkväll i Botan!

 I går kväll träffades några medlemmar från Rhododendronsällskapet på Botaniska Trädgården i Gbg. Vi skulle göra en liten rundvandring och botanisera bland parkens rhododendronblomning. De tidigast blommande var skadade av frosten men många blommade överdådigt :) På väg upp i parken står den här stjärnmagnolian, så otroligt vacker och med dessa fantastiska tulpaner vid sin fot blev upplevelsen magisk.
 Den här R. 'Peter John Mezitt' ville jag inte gärna gå ifrån, så otroligt härlig :)
 Jag hade bestämt mig innan, att inte följa med så långt som de andra gick, var rädd att ryggen inte skulle hålla för det så jag vek av och gick min egen lilla promenad i sakta mak :) Detta träd har jag alltid älskat, tror det är en lind av något slag, det är nästan som om det är täckt av hud. Så mjukt, lite blankt och helt otroligt skulpturalt i sin form :)
 Denna sockblomma fick mig att gå ner på knä, limegula blad med röda blommor. Epimedium x rubrum är det vetenskapliga namnet och mattor av den här under rhododendronbuskarna hade inte varit så dumt.
 Skunkkallorna ( Lysichiton americanus) är alltid lika häftiga att se, "doften" är dock inte lika häftig ;)
Här satte jag mig på en bänk och väntade in de andra som kom efter en stund. Vi var närmare 20 medlemmar som fick uppleva en ljuvlig vårkväll med kuttrande duvor, koltrastsång och dofter :) Med andra ord fick de flesta av sinnena sitt :)

4 kommentarer:

 1. Så fint skrivet om en sagolik vårkväll bland alla blommande rhododendronar. Nu sprutar energien igång igen.

  SvaraRadera
 2. Kan tänka mig att det är härligt i Botan nu, ja när är det inte det...
  Undrar hur mycket de beskär magnoliorna för att få den täta blomningen. De flesta buskar man ser är annars ganska spretiga.
  Skunkkallan lär bli än mer exotisk nu är Eu satt upp den på listan över invasiva främmande arter som inte får finnas i vår natur. Här i närheten påbörjas i vår ett gigantiskt rensningsprojekt i ett av tillflöden till sjön Möckeln. Min moster som, fört in den är inte helt nöjd, men hon visste förstås inte hur invasiv den är. I vattendrag utan till- och frånflöden är den fortfarande tillåten. Vacker och ståtlig, hur som helst.
  Varje gång du visar bilder från botan, önskar jag att jag bodde närmare.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Botan är magiskt, särskilt på våren! Avis!
  Men tycker nog att det är konstigt att de har skunkkallor, en förfärlig och väldigt invasiv växt som inte hör hemma i vår natur!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Det låter som om ni haft en härlig kväll. Botan vid den här tiden på året är ju helt fantastiskt. Lindens stam och grenar helt otroliga, hur kan naturen (eller kanske människorna som en gång beskar) skapa sådana konstverk. Det känns lite märkligt att jag missat detta träd men nästa gång jag kommer till Botan ska jag leta reda på det och gå fram och känna på det :). Å så sugen jag blev på att åka dit.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera