fredag 12 september 2014

Man bör läsa på:)

 Nu för tiden läser jag alltid fakta om en växt innan jag/vi planterar, det gjorde vi inte då vi planterade denna:( Parkaralian (Aralia elata) tyckte vi båda var en urhäftig växt, växer i vilt tillstånd i Ryssland, Kina, Korea o Japan. Den kan bli 2-4 meter hög, vår/våra är nog 3-4 m nu. Blommar med gulvita blommor i juli-augusti och klarar zon 1-3. 
 Det var den här extremt taggiga och "otäcka" stammen som fängslade oss, även på undersidan de vackra bladen finns det centimeterlånga taggar. 
 Här är en lite yngre stamdel.
Detta är nackdelen med att inte läsa på om växten innan plantering - ROTSKOTT! Inte så kul men vi får försöka att gräva upp dem ur pionrabatten på något sätt. Numera läser vi ALLTID på :)

2 kommentarer:

 1. Mmm, den där skulle jag bra gärna ha, med eller utan rotskott! Kanske kan man göra en stenläggning runtom och avgränsa med betongrör ,eller något liknande? Jobbigt i pionrabatten, förstås, men kanske någon annan stans! Lycka till med renseriet! Glöm inte handskarna! Uoch! :) Kram Mia

  SvaraRadera
 2. Verkligen läcker! Förstår att det blir kämpigt med rotskotten. Har tagit bort gräsmattan runt två gamla buskrosor och rotskotten skjuter upp som en djungel.
  En ros som följde med huset, Får se hur länge jag orkar med den.
  Ett läckert träd är ju förstås en annan sak.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera