tisdag 26 januari 2010

Grusad plats!


Igår när jag skrev om gräs och de bilderna jag visade var från vad vi kallar "Förträdgården" kom jag att tänka på när vi gjorde om den till vad den är idag. Det började 2004 när vi gjorde rabatter runt om. Vi började med att lägga ut marktegel för att kunna klippa gräset lättare och slippa att gå med trimmer;) I mitten hade vi en grus/sandplätt med olika krukor med kaktusar.
Efter några år tyckte jag att det var lite bökigt med att klippa gräset men alla kringelikrokar som bildats av att rabatterna "böljar" så då började vi att fundera på hur vi skulle ändra om.


I augusti 2008 började vi äntligen att arbeta med förträdgården så att den fick sin nuvarande form. När vi ändå skulle ändra så passade vi på att bredda rabatterna. Vi köpte nytt marktegel som gjorde att vi kunde fylla på rejält med gödsel och jord. Vatten i någon form ville vi ha, som porlade lite lagom. Vi var och tittade på olika lösningar men fann inget som vi ville ha. Det var när vi kom till Svanestones I Svanesund som jag hittade en alv som jag föll handlöst för;) Det blev lite som "Tjuren Ferdinand"  HONOM SKA VI HA!! 
En tunna grävdes ner och ett överrinningsrör likaså som drogs ut till ett dike. Ett grovt rör som skulle innehålla elkablar skulle också grävas ner.
När markteglet var utlagt och gödsel och jord fyllts på i rabatterna var det dags för det roligaste;) nämligen att lägga ut markduk och fylla på med grus. 
Markteglet stöttas nu av jord på insidan och gruset på utsidan. Kolla vad massa plats det blev för mer växter:) 
Här är det klart men lite utlagda stenar och växter (mest gräs och Hosta) Nu är det dock inte mycket plats kvar att plantera på. 
Här är en närbild på alven. Numera är detta en av de mest lättskötta partierna i trädgården och jag är väldigt nöjd med vår grusade del av förträdgården:)

12 kommentarer:

 1. Kul att se förvandlingen det blev riktigt bra.
  Har varit inne och tittat på äldre inlägg du har mycket fint att se på.
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Det blev jättesnyggt det där!! Vi har heller inget gräs på den södra sidan av trädgården. Bara grus, skiffer, rabatter och bäck och damm. Faktum är, tycker jag, att den sidan är mycket enklare än den norra att hålla efter. :) JAg avskyr att klippa gräs!
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 3. Detta är första gången jag besöker din blogg, men det blir inte den sista! Otroligt mycket vackert att se här, och jag blev inspirerad av "gräsinlägget". Trevlig kväll! //Nora

  SvaraRadera
 4. Kanonsnyggt, skoj att följa utvecklingen.

  SvaraRadera
 5. Åh ett inlägg som i den lyxigaste trädgårdstidning!!! Jag sippar på kaffet och vill bara ha mer!

  SvaraRadera
 6. Hallå där.
  Det var ett tag sen jag var inne och läste bloggar, och det märks.
  Jag har suttit och suckat och dreglat en bra stund nu, över allt fint som du har visat sen sist, hihi.
  Säger bara ojojoj.....
  Kul att du visar före och efter. Det blev verkligen jättesnyggt och absolut något som jag ska ha i bakhuvudet när jag håller på här hemma.
  Sen äääälskar jag din alv, och dina gräs, och dina hostor och och .......Håhåjaja :)

  Kramar Mari

  SvaraRadera
 7. Vad kul att få hänga med i ert anläggningsarbete!
  Resultatet blev jättefint. Gillar alven, han ser lite full i sjutton ut.
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 8. Hei. Kjempefin blogg du har! Nå har jeg sittet og lest og kost meg med dine fine bilder av en fantastisk hage. Jeg er ganske ny selv som blogger, så jeg tror ikke jeg har vært innom deg før, Men vil veldig gjerne komme innom igjen.
  Veldig kjekt å se før og etter bilder, slik du viser av deres hageprosjekter.

  Anita

  SvaraRadera
 9. Så kul att se förvandligen.
  Så fint det blev.
  Jag tog en bra bit av grästet i höstas då mannen började klaga att vi snart inte har något gräs kvar.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 10. Vilken förvandling :)) störtsnyggt Damen.

  SvaraRadera
 11. Vilken förvandling! Jättefint resultat och alven ser lite full i sjutton ut! :)

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Första gången här. Fint du har det!
  Jag blev fascinerad av hur ni gjorde grusplanen rakt över gräsmattan... trodde man var "tvungen" att gräva ur och lägga kross och sånt...
  Ibland tror jag att hjärnan är på semester vid fel tillfällen... Jag inser ju nu efter en stund att vår stenhårda gräsmatta skulle utgöra ett finfint underlag för en bit grusplan;-)
  Detta faktum glädjer mig mycket, ser nya planer för trädgården framför mig:-)!

  Hillevissan

  PS: Jag såg längre ner dina funderingar kring tussockgräset... jag skulle nog inte klippa ner den helt, den kommer liksom inte igen med tillräckligt många gröna blad för att bli en bra tuva... Använd istället krattan och "kamma ur" den på våren! DS

  SvaraRadera