söndag 31 januari 2010

Fortsättning på keramikkursen!

Ja, så var det då sista dagen på keramikhelgen. Alla fortsatte på det som inte blev färdigt igår eller började på något nytt. Jag fortsatte på min välkommenskylt som ska fästas upp vid ingången till trädgården. Iden tog jag från konstnären Karl Larssons hem  Sundborn i Dalarna där jag var en gång som barn.  Texten fanns målad över dörren till huset (där naturligtvis med hans namn och inte Görans namn:)) Har aldrig kunnat glömma de raderna.




När jag var nöjd och färdig med den började jag på nästa. Denna gången skulle jag försöka mig på att göra Medusa. Blev ju inte så himla dum, men långt ifrån hur jag hade tänkt mig från början:) Men så är det ju , man har en "bild" i huvudet och det är inte alltid som den överensstämmer med verkligheten:)







Men alla jobbar på mycket disciplinerat och ordentligt , men mycket skratt blev det även denna dag.











Helt plötsligt hade tiden bara rusat fram till lunchrasten och det var dags att få i sig lite i magen. Malin hade till och med med sig semlor, mums! Efter lunchen var jag bara kvar en stund tills jag hade gjort färdigt Medusa för jag skulle på kalas till min "lille" son som fyllde 26 år i går.

lördag 30 januari 2010

Årets första keramikkurs!

Ja, så var det då dags för den första keramikkursen hos LindaLunda för i år. Det är dock troligen inte den sista:)) Ser fram emot dessa helger med förväntan för vi har så otroligt roligt. Nya människor som man lär känna och en del "gamla" bekantingar också för den delen. Jag hade denna gången bestämt mig för att göra ett vikingaskepp och med vägledning av vår "fröken" går det som en dans. Den ska fästas upp på någonting sedan när den är klar troligen "vrakved" som Linda föreslog (om jag nu hittar något sådant).





Så här ser den ut i "helfigur" blev rätt nöjd med den. Hoppas att sonen blir lika nöjd för den är till honom:) Pappret är till för att få ett avstånd mellan halsen och plattan.








Här är vi alla djupt koncentrerade på vårt skapande. Efter några timmars knådande, kavlande, pillande och diverse andra handgripligheter är det dags för lunch. Kanongott hembakat bröd och pålägg. Då sitter det fint med mat ska jag säga:)

Lite extra energitillskott är inte heller så dumt, svårt att bestämma vilken bit man ska ta bara.

fredag 29 januari 2010

Skölpaddsört!

Idag vill jag slå ett slag för en växt som enligt mig är lite eftersatt i våra trädgårdar nämligen Chelone oblique (Sköldpaddsört) de finns både i rosa och lila. Min är rosa. Den blev för övrigt "Årets Perenn" 2004 Den vill gärna ha det lite fuktigt om fötterna och sol till halvskugga. Står den för skuggigt blir den lite vekare i stammarna. En underbar snittblomma. Blomningen sker enligt faktauppgifter mellan Augusti-September men hos mig tycker jag nog att den börjar blomma redan i Juli och långt in i Oktober. Enligt samma faktauppgifter ska den bli 60 cm hög, hos mig är den säkert 1 meter:) Det kan ju bero på att den har bra mullrik och fuktighetshållande jord med lera i botten. För övrigt är hela växten otroligt frodig,mörkt glänsande bladverk på stadiga stjälkar. Den sprider sig utåt sidorna som en stor rugge, här är det liite "ogräsvarning" men det kan bero på gynnsamma växtförhållanden. Vi har grävt ner plåtar som stoppar framfarten lite men annars är det mycket lätt att gräva upp bitar av den om man inte vill ha den för stor. Trots detta skulle jag inte vilja vara utan den:)




Det finns även en vit variant som ofta felaktigt säljs som Chelone oblique 'Alba' men enligt SKUD så heter den Chelone glabra. Denna är dock ännu så länge inte lika hög och har inte brett ut sig så mycket heller. Den står visserligen lite sämre jordmässigt till så det kan vara förklaringen. Eller så är det just för att den heter glabra och inte oblique, inte vet jag:)

torsdag 28 januari 2010

Rådjurssäkert!

Perovskia eller Himmelsspira som den också kallas är en i mitt tycke en underbart odlingsvärd växt. Den är visserligen inte härdig till mer än zon 3 i bästa fall men ändå. Den är en halvbuske och klipps ner på våren. Jag klippte mina rätt hårt de 2 första åren men nu tar jag bara de grenar som jag tycker ska bort. Nu för tiden har jag lärt mig att den INTE är död fast det ser ut så;) den är bara väldigt sen på våren. Att samplantera den med rosor är underbart då den ju är betydligt högre och buskigare än lavendel. Jag har mina bland perennerna dock. Här på bilden har vit drakmynta vävt sig in emellan.



Här ser man den lite i framkant på bilden, den jag har är drygt 1 meter hög och blir med åren lika bred. Den trivs bäst i sol eller halvskugga. Det finns olika sorter men jag vet inte vilken sort jag har. Den blommar i alla fall mellan juni och september men innan dess har den ju ett ljuvligt grågrönt doftande bladverk. En annan fördel med Perovskian att den är både SNIGEL och RÅDJURSsäker och DET är ju inte illa eller hur? :)




Här är en närstudie av min planta, lite suddigt men det är inte kamerans fel utan fotografens:)




tisdag 26 januari 2010

Grusad plats!


Igår när jag skrev om gräs och de bilderna jag visade var från vad vi kallar "Förträdgården" kom jag att tänka på när vi gjorde om den till vad den är idag. Det började 2004 när vi gjorde rabatter runt om. Vi började med att lägga ut marktegel för att kunna klippa gräset lättare och slippa att gå med trimmer;) I mitten hade vi en grus/sandplätt med olika krukor med kaktusar.
Efter några år tyckte jag att det var lite bökigt med att klippa gräset men alla kringelikrokar som bildats av att rabatterna "böljar" så då började vi att fundera på hur vi skulle ändra om.


I augusti 2008 började vi äntligen att arbeta med förträdgården så att den fick sin nuvarande form. När vi ändå skulle ändra så passade vi på att bredda rabatterna. Vi köpte nytt marktegel som gjorde att vi kunde fylla på rejält med gödsel och jord. Vatten i någon form ville vi ha, som porlade lite lagom. Vi var och tittade på olika lösningar men fann inget som vi ville ha. Det var när vi kom till Svanestones I Svanesund som jag hittade en alv som jag föll handlöst för;) Det blev lite som "Tjuren Ferdinand"  HONOM SKA VI HA!! 
En tunna grävdes ner och ett överrinningsrör likaså som drogs ut till ett dike. Ett grovt rör som skulle innehålla elkablar skulle också grävas ner.
När markteglet var utlagt och gödsel och jord fyllts på i rabatterna var det dags för det roligaste;) nämligen att lägga ut markduk och fylla på med grus. 
Markteglet stöttas nu av jord på insidan och gruset på utsidan. Kolla vad massa plats det blev för mer växter:) 
Här är det klart men lite utlagda stenar och växter (mest gräs och Hosta) Nu är det dock inte mycket plats kvar att plantera på. 
Här är en närbild på alven. Numera är detta en av de mest lättskötta partierna i trädgården och jag är väldigt nöjd med vår grusade del av förträdgården:)

måndag 25 januari 2010

Gräs är vackert!

Gräs är också ett släkte som jag har upptäckt på senare år. Tyckte att det var jättetråkigt tills vi en dag var på en bussresa till Danmark och 'Overdam' och insåg att det fanns ju gräs och så fanns det gräs:) Efter den resan och en hel del Miscanhus gräs så har vi köpt lite här och där både lägre sorter, gulbladiga, vitstrimmiga och de har en fantastisk förmåga att kunna göra det där lilla "extra" på rätt ställe. Detta Carex elata 'Aurea' (Guldstarr) är jättesnyggt tycker jag och det gör sig så fint mot stenarna och gruset.





Lite till vänster från den förra bilden köpte vi detta otroligt fina gräs som inte blir så högt ca 1 m skulle jag tro att det kan bli när det växt till sig. Fördelen med Miscanthusgräsen är ju att de är tuvbildande och alltså sprider sig så sakta åt sidorna. Inte som det förhatliga randgräset (Phalaris arundinacea 'Picta') som sprider sig med underjordiska utlöpare så det nästan är omöjligt att utrota. Viktigt är också att aldrig klippa ner gräsen förrän tidigast i april. Detta beror visserligen lite grann på var i Sverige man bor (zon)





Ett lite annorlunda gräs är kanske annars detta Chionochla flavenscens (Tussoch- gräs) Vi köpte det för några år sedan på en plantskola och har faktiskt aldrig sett det någon annan stans. Har inte ens hittat det på nätet så jag vet inte om jag ska klippa ner det på våren eller inte. Men jag testade lite förra våren och det kom nytt så i år ska jag snagga ner det helt:) Så att jag får fram det gröna lite mer.







söndag 24 januari 2010

Ögongodis!


Satt och gick igenom våra olika Clematis för ett tag sedan och hittade då en bild på denna C. 'Prinsessan Diana' denna tog vi som stickling 2006 och den är så otroligt vacker tycker jag. Att den sedan blommar väldigt länge gör ju inte saken sämre precis:) Klematis är ett släkte som jag har "fått upp ögonen " för egentligen de senaste 5 åren. Hade den vaneföreställningen att de skulle klättra mot en vägg:) Vilket ju inte alls är nödvändigt, har nu mera Klematis mitt i rabatter, i buskar och lite över allt där jag tycker att de passar. Finns ju även sådana som inte klättrar över huvud taget:)
Denna köpte vi i Tyskland hos Westphal för några år sedan, den är inte så högväxande men otroligt rikblommande. C.'Westerplatte' heter den och ska försöka att ta sticklinar på den till våren.
Clematis montana 'Fragrant Spring' har vi haft i några år men det var inte förrän förra våren som den beslutade sig för att blomma. Kanske stämmer det som jag har hört att en del montanor behöver en tid att rota sig ordentligt innan de beslutar sig för att blomma. 
Denna C. macropetala 'Ola Howells' köpte vi på Cedergrens  i Råå 2008 och den blommade helt fantastiskt mycket och länge förra året. Hoppas verkligen att den överlevt denna stränga vinter.
Den här C. macropetala 'Warzawska Nike' köpte i och planterade 2008 på hösten. Den kom igång lite sent förra året men blommade destå längre. En riktigt vacker klematis.

lördag 23 januari 2010

Svart blev vitt!


Igår fick jag för mig att åka till Göksäter och kolla lite. Det främsta skälet till att jag åkte var ju att jag skulle se om jag kunde hitta tyg till ett par byxor. Men när jag väl kom dit så MÅSTE jag ju titta på lite annat oxå:) Byxtyg hittade jag direkt, både ett blått och ett som gick i grått. Nu är jag ingen finsömmerska direkt men ett par vardagsbyxor (typ resår i midjan och utanpåfickor) klarar jag av att sy. Efter att byxtyget hamnat i kundvagnen strosade jag runt lite och upptäckte då denna fruktansvärt fula ängel i trä. Men, jag såg möjligheten att det kunde gå att måla den vit. Priset var ju löjligt 19,50,
det skulle ju inte vara hela världen om det inte blev bra:) Köpte två st för säkerhets skull, ifall dottern vill ha.





Väl hemma skred jag omedelbart till verket med färg och pensel. Jag fick måla två gånger för att det skulle täcka ordentligt. Fast lite vill jag att det ska lysa igenom för att få "rätta" loocken.
Nu i morse var den helt torr och jag tyckte att den blev fin mot den gröna färgen på väggen i sovrummet;) Tycker att den blev mycket finare i vitt än den svarta. 

onsdag 20 januari 2010

Grön av längtan eller Längtan till grönt!

Efter att ha haft vinter med stort V med både mycket snö och sträng kyla vilket ju vi här på västkusten inte är så vana vid eller varit i närheten av på årtionden. I alla fall inte så här länge:)Är jag nu så äckligt trött på allt detta vita så nu går jag varje dag och försöker stirra bort snön och vintern. Ännu har det inte hjälpt. Längtar till när jag kan mötas av de här blommorna när jag går ut. Det är blommorna på Hostan 'Hadspen White' 
Den 10 maj förra året såg det ut så här utefter laggårdsväggen.  Redan i april såg man de små topparna som precis hade pressat sig upp ur jorden.
Knappt en månad senare såg det ut så här, vilken växtkraft va? För bara fem år sedan planterade jag ut 11 st "bitar" av denna H. sieboldiana 'Elegans' som jag grävt upp från ett annat ställe och delat.
Här är en annan av mina älsklingar H. 'St. Elmos Fire' som är helt underbart limegrön tidigt på våren och sedan blir mer grön allt eftersom sommaren lider.
Ytterligare en goding H. 'Hydon Sunset' en lite mindre hosta.
H. 'Volverine' är en annan mycket snygg sak.
Sist men inte minst (i alla bemärkelser) H. 'Sum and Substance' en mycket storväxande hosta och även rätt snabbväxande till skillnad mot många andra storvuxna hostor.

tisdag 19 januari 2010

Grönt rum!

Nu börjar det att bli som en grönskande oas i "fuchsiarummet" de som jag ska ta sticklingar på är nu på väg att börja blomma men jag klipper bort blommorna. Det svider ju lite i hjärtat men det måste göras om jag ska kunna ta sticklingar. Tre stycken 'Galadriel' hade rotat sig i dag och de står nu omplanterade och får nu växa till sig. Hoppas att jag kan få ihop lite sticklingar i år, förra året ville det sig inte riktigt så det blev inte lika många som de brukade. Vet inte vad det berodde på om det var något konstigt med såjorden kanske för sådderna ville sig inte riktigt heller. Men ca 100 krukor ska det nog bli i alla fall.
Har nog aldrig tagit så många sticklingar på Sofieromargueriten som jag gjort i år, men det är kul att de tog sig allihop:) 

söndag 17 januari 2010

Hur kunde jag glömma......

Satt som vanligt och kollade på lite olika bilder på datorn då blicken fastnade på den här ljuvligheten Lilium formosanum v.pricei (Basunlilja) hur har jag kunnat glömma bort den? Den måste nog räknas som kortlivad perenn har jag förstått då jag pratat med andra för den planterades 2005 och 2006-2007 var den jättevacker och det blev fler och fler blommor. 2008 kom den dock inte tillbaka, den hade "gått ut" som det så fint heter:) Va? vilket uttryck egentligen. Vet att jag tänkte att jag skulle köpa en planta till men det har jag helt glömt bort. Så i år MÅSTE jag bara köpa en för den är underbar. Knopparna ser ut som polkagrisar och när de slår ut är de helt underbart vackra och doften ska man bara inte tala om:)

lördag 16 januari 2010

Lite pyssel!

Igår fick jag för mig att "pyssla" lite det blev några gratulationskort. Det var jättekul jag har för det mesta lite olika "brahagrejor" hemma för när pysselinfallen kommer är det bra att vara förberedd:) Köpte för några år sedan på Lidl 2 st häften i olika storlekar med ark i olika färger och tjocklek. Har kommit väl till användning till både det ena och andra genom åren. Nu fanns endast detta gröna kvar. Som jag vek till den storlek jag ville ha. Sedan letade jag upp en bild ur mitt bildarkiv , valde ut det typsnitt och storlek jag ville ha och skrev lite olika hälsningar. Jag var tvungen att förminska bilden rejält för dessa korten, men jag tror att jag ska försöka mig på att göra stora kort också, för det var jättekul:) Jag drog ut hälsningarna på skrivarn och sedan klippte jag till det hela och klistrade in på den gröna kartongen. Får ju försöka att hitta på lite kul saker under tiden jag väntar på att sticklingar ska rota sig och fröer ska gro.

torsdag 14 januari 2010

Buskroslingar!

En liten städsegrön buske som jag gillar mycket är Pieris japonica (Japansk buskrosling) INTE rossling som en del säger;) Perfekt samplanteringsväxt med Rhododendron eftersom den vill ha samma typ av växtbetingelser. Städsegrön som sagt med glänsande gröna blad 0,3 - 1,5 meter hög och vid. Nackdelen är väl att den ej är härdig mer än i zon 1-2 men man kan ju försöka om man skyddar den:) Eller testa att ha i kruka som man förvarar i uterum eller så den blir ju inte så stor. Den blommar på våren med klocklika blommor i stora klasar. När blommningen är över kommer nytillväxten som är helt fantastisk. Flammande färger i nyanserna rött, vinrött etc. De flammande färgerna går sedemera över i grönt. Pieris japonica 'Forest Flame' ( bilden ovan) har just sådana flammande färger där av namnet:) men här har den precis börjat att blomma. Bilden är från förra året i april någon gång.
En del har även färgade blommor som den här P. 'Valley Valentine' 
Detta är P. 'Sarabande'
Och här kan ni se P. 'Carneval' med de nya bladen som en ytterligare "blomning"  Det finns även variegerade sorter som tex. P 'Little Heath' Vi har flera av dessa och jag tror att jag ska försöka att fotografera alla i år för jag hittade inga mer bilder än dessa så det har jag uppenbarligen totalt missat. Men som sagt bor ni i rätt zon så tveka inte att skaffa denna underbara buske.
Det finns en rosling som är lite härdigare (zon 4) och det är amerikansk buskrosling (Pieris floribunda) den är lite större. Denna sort har jag dock ingen erfarenhet av så den får ni läsa er till själva:)

onsdag 13 januari 2010

Badbryggan på vintern!

Igår tog vi bilen ner till Kihlsnäs, att vi inte promenerade berodde på att jag ville fotografera och det hade blivit för kallt för mina fingrar att gå ner. Det är ett otyg att jag ska vara så himla frusen av mig. Den här vägen leder ner till "vår" badplats, många gamla vackra ekar kantar vägen ner till havet. 
Här är bryggan som man kan hoppa ifrån om man vill det ( det vill inte jag) annars finns det en badstege längst ut som man kan "kärringbada" ifrån:)) Det var dock ett tag sedan jag badade där måste jag erkänna. Har blivit för rastlös på äldre dar;) för att ligga och sola o bada. Vill hellre vara i trädgården.
Står man längst ut på bryggan och tittar till vänster så ser man Lilla Askerön och den fint renoverade gamla kvarnen.
Tittar man åt höger så ser man Hästudden och det var där den gamla ångbåtsbryggan låg förr.
Här runt den gamla pilen firas midsommarafton och här var vi när barnen var små. Några badhytter finns också.
Vägen tillbaka från bryggan, den ståtliga gamla eken såg så underbart vacker ut med solen bakom. Lite längre fram till höger finns ekarna från första bilden.