torsdag 22 juni 2017

Kan rekommenderas :)

Inget ont som inte har något gott med sig, för några år sedan drabbades ju väldigt många buxbom av buxbomssvampen. Det var "panik" i stora delar av europa vad jag kommer ihåg. Många som hade byggt upp sina trädgårdar med buxbomshäckar fick se sina trädgårdar förstörda av denna hemska sjukdom. Sverige klarade sig väl rätt hyfsat från svampen men det prövades nya sorter och testodlades många olika typer av plantor som skulle kunna ersätta buxbomen och dessutom vara resistent mot den fruktade svampen. En av de fantastiska resultaten av detta arbete är den här lilla Rododendronplantan. En korsning mellan R.hirsutum (rosa blommor) och R.micranthum (Creme/vita blommor) Den har fått namnet R. 'Bloombux'. Den har små blad som påminner om buxbom, den är vintergrön och har ett kompakt o tätt växtsätt. Efter blomningen i juni-juli kan man formklippa. Den växer långsamt (50-75 cm på tio år) till sin sluthöjd runt 1 meter. Vi är mycket nöjda med vår lilla planta som blommar nu och alltså är lite senare än andra rhododendron. Detta är också en Inkarho-planta vilket innebär att den kan planteras i normal trädgårdsjord. Vi köpte vår planta hos Hachmann i Tyskland, så vet inte om den finns här i Sverige ännu. Att bin o humlor älskar den är ju ytterligare en bonus :)

8 kommentarer:

 1. Önskar er en fin midsommar!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Stort tack för att vi fick komma och titta på er trädgård. Bloombux är uppskriven på önskelistan, den var verkligen jättefint.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt alternativ, men kanske lite väl dyr att göra häck av?

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allting är relativt, buxbom är inte billiga grejer det heller. Allt beror ju på vilken storlek man köper plantorna i:) Kram/Monne

   Radera
 4. Denna var ny för mig, va fin den är! Måste nog googla lite på den nu och se om den finns att köpa här:-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Thank you very much for getting to see your garden. bloombux is written on the wishlist, it was really great.

  หนังแอ็คชั่น

  SvaraRadera