måndag 12 december 2016

Julstök och Peperomia :)

 I eftermiddag satte jag igång med att putsa mina kopparsaker i köket, det gör jag en gång om året vid denna tiden ungefär, så fint när det är alldeles nyputsat och blankt :) Det här är det första "julstöket" som jag gör varje år. Då vet man att julen nalkas när kopparsakerna putsas :)
 Här är kakformarna tillbaka på sina platser, en del är arvegods efter mormor och mamma och en del är köpt på antikloppisar :)
 De två kopparkittlarna är arvegods och den största är från Görans sida av släkten och den mindre från min sida. Den stora runda under hyllorna är efter min svärmor och hennes släkt. Känns på något vis fint att få ha saker framme som tidigare generationer i våra släkter ägt :)
 Mycket lättskötta o tacksamma krukväxter är Peperomiasläktet, detta är en småbladig variant som står i ett gammalt spillekum. Det växer och frodas fast de står rätt så mörkt (ur växtsynpunkt räknat) vatten får de när jag kommer ihåg det.
En annan Peperomia som jag haft i denna kopparkruka på väggen i snart 3 år är den här, den glömde jag att vattna i ett halvår men den överlevde :) Keramikblommorna köpte jag en gång men visste inte var jag skulle ha dem så de hamnade här "så länge" :) 

6 kommentarer:

 1. Peperomia verkar vara något för min ganska mörkt placerade hylla ovanför mitt arbetsbord! Ska kolla efter den nästa gång jag besöker en plantskola!
  Vi har också en massa ärvda kopparkärl, borde ta och putsa dem! Tack för påminnelsen!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Gamla kopparföremål tycker jag också om och nu får de genomgå lite puts även hos mig.
  Och Peperomia! Nyligen fick jag hjälp genom TA:s FB-sida att identifiera den som P. 'Pepperspot'. Kul. Den har stått ute hela sommaren och växer och frodas helt otroligt i diskbänksfönstret just nu!
  De där vita porslinsblommorna matchar ju jättefint de mörka bladen. Effekten blir jättefin.
  Ha det!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Oj, vad mycket koppar du har! Även här finns det en del arvegods, men de putsas inte. Jag gillar den oputsade patinan.
  Undrar om peperomian får små blå blommor? Har en liknande planta som jag inte vet vad det är.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt aldrig sett peperomian blomma,men det kanske är för att jag missköter dem så ;)

   Radera
 4. Så flitig du är, men det är det värt för koppar är fint och känslan av när den är nyputsad speciell. Det blir ombonat och mysigt. Själv har jag tyvärr bara två saker i koppar men de är mig kära eftersom de precis som dina kopparkärl har använts i äldre generationer. Keramikblommorna var riktigt fina. Såna hittade jag inga på min lilla shoppingtur. Det var synd för då hade jag nog slagit till och handlat.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera