torsdag 7 juli 2016

Inte bara blommor!

 Sommaren har kommit av sig lite tycker jag, solen har visserligen varit framme idag men vinden är inte speciellt sommarljum och svarta moln visar sig med jämna mellanrum.
 Annars är trädgården lite "mellan blomningarna" just nu, de sensommarblommande har ju inte börjat än och dagliljorna som borde ha sin höjdpunkt nu har inte riktigt visat sig som vanligt eftersom det regnar var o varannan dag och det gillar de inte :(
 Då är det tur att det finns blad i olika färger istället, då gör det ju ingenting om blommorna uteblir :) Detta är Berberis thunbergii 'Harlequin' dvs. brokbladig häckberberis. Är inte förtjust i taggiga växter men är de så här vackra så kan jag göra  undantag :)
 Vackra blad har även många av Rhododendronplantorna, eller rättare sagt nytillväxten. I det här fallet är det R. 'Best Dane' som med sitt kanelbruna toment (filtaktig översida)och indument (filtaktig undersida), som utgör färgklicken :)
 Här ser ni R. Web's Bee'  som enbart har indument  och i det här fallet även bladskaften o stammen. Här skymtar ni också R.'Best Dane' i bakgrunden.
 R.'Silbervelours' har toment o indument i en silvergrå ton dessa nyanser tillsammans gör att det blir liv i en annars "färglös" rabatt :)
Även bär kan sätta färg på ett grönt hörn :) Blommorna på Actaea erythrocarppa ( röd trolldruva) är oansenligt vita men det är nu, när de lackröda bären kommer som man verkligen ser plantan :) Hela växten är dock giftig.
Ha en fortsatt fin torsdag :)

3 kommentarer:

 1. Attans så många åtråvärdingar igen. Fy på dig, Monica!
  Och så ska jag ha vägarna förbi Mölnlycke idag.
  Ajajaj.
  Marta

  SvaraRadera
 2. Fina rododendron. Nästan finare nu än när de blommar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Nytillväxten på rhododendron är minst lika fin som själva blomningen! Har också många med grått och brunt:-).
  Ni har fått för mycket regn, vi alldeles för lite - som vanligt. Blir galen (och trött) av allt vattnande!
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera