onsdag 20 juli 2016

Fotorunda och picnick :)

 I eftermiddag har vi varit på Sundsby Säteri och "firat" Margaretadagen som arrangeras där varje år, båda våra barn och barnbarnen var med och vi hade picnick i det gröna, det var riktigt trevligt :) I förmiddags gick jag en fotorunda och lilla söta Clematis viticella 'Justa' är så fin nu. Den står nämnd på ett ställe (internet) som en Klematis ur Patens-gruppens storblommiga och att den blir 3 meter men på ett annat att det är en viticella som blir 1-1,5 meter och då jag har haft den här i många år och den blir ca 1 meter lutar jag åt att det faktiskt är en viticella :)
 Betydligt större är den här, en Hagley-hybr. Tillhör sena Storblommiga gruppen och blir ca 2-3 meter.
 Den här klematisen är planterad i år mot det nya planket och är en viticella. 'White Magic' är namnet och den ska enligt uppgift på nätet bli 3-4 meter men på namnlappen på plantan stod det 1,5-2 meter. Nåja 2-metershöjden är nådd så kanske att den nästa år "tar över" planket ;) Vi får se, söt är den i alla fall :)
 En liten söt groda höll jag nästan på att trampa på. Tur att såg/hörde den i tid :)
 En daglilja måste ju vara med även i detta inlägg, 'Mean As A Snake' heter den och jag ÄLSKAR växter med kul namn :)
 Solen sken idag så biggaråträdet skuggade grusgången :)
Köpte Årets Pelargon 'Caliente Pink' i våras, tillsammans med snötörel (Euforbia 'Diamond Frost') i en zinkbalja blev det ett vackert blickfång :)

6 kommentarer:

 1. Igår när jag klippte bort hostablommor och gamla fröställningar tittade jag lite extra på några av klematisen. Nu är viticellorna riktigt fina, mina klematisfavoriter. Nog har det varit en fin dag för picknick. Hoppas sommaren är tillbaka.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Trevligt med utflykt! :) Klematisarna är så vackra nu, kan bara hålla med. Dagliljenamnet var ju onekligen lite kul... ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 3. Så fina klematis ni har!Så här års tänker jag ofta att jag borde skaffa fler klematis - men det är så himla mycket som jag borde göra...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Fina klematis.... 'White Magic' skulle jag kunna tänka mig här... får se om jag springer på den.
  Ha´t himla gôrgôtt på picknicken
  Nina

  SvaraRadera
 5. Kul att se för mig nya klematisar. Fina är de också. Vi har kämpat med ett bigarråträd, men det trivs icke. Skulle gärna vilja ha ett som är så stort att det ger skugga, som ditt alltså.
  Det där med höjder det stämmer inte alltid, de får bli som de blir. Jag fick en felleverans från odla, med knopp kunde jag snabbt se att det blev en tredje Rooguchi istället för en Little Artist. Snabbt svar från kundservice och en ny skickas. Sätter mitt hopp att den är rätt. Sväng i de långa blombladen lockade mig.
  Ja, nu är den tid på året min son med hela familjen befinner sig på din ö. Hoppas ni också får av den underbara värmen vi har fått.
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Det första som slår mig är att jag har också snötörel i zinkbalja, dock utan årets pelargon. Snötörel är en liten pärla just nu, efter en seg start. Jag har aldrig haft den förut, men den är här för att stanna. Jag har läst på skånska bloggar att man kan övervintra den, fast det tor jag blir svårt för mig utan växthus.
  Vi har också en (eller två) groda/padda i trädgården, den hörs mer än den syns. Det lär vara ett bra betyg, att få de att trivas, särskilt utan naturligt vatten.
  När det gäller klematisar, så är de inte min starka gren. Jag har några vanligare sorter, bl a två Hagley-hybrider, varav den ena blev bra i år. Vi har har nog för lite jorddjup för att de ska trivas. Hittar jag en större håla i backen blir det ofta något vedartat som får plats där. Jag är djupt imponerad av dina kunskaper om dem och kom också att tänka på styvklematisen (eller flera) som ni köpte i Kiekeberg. Väl hemma investerade jag också i två stycken, men de lär inte blomma i år. Hoppas det går bra för dina och de trivs.
  Marta

  SvaraRadera