tisdag 28 mars 2017

SSSSS

 Ännu en strålande solig dag :) Efter simhallen och besök hos mamma åkte jag hem och har städat på altanen :) Underbart att få fixat till och fått ut dynorna till soffan o fåtöljerna :) I solen slår det nu ut en massa "vanliga" krokusar (C.vernus).
 Även nunneörten blommar, först ut att blomma är Corydalis malkensis. De är först lite limegröna men blir vitare efter hand :) Älskar dessa ljuvligheter som sprider sig hej vilt men är så oskyldiga och försvinner helt efter blomning.
 Iris (reticulata?)'Eyecatcher' gör skäl för sitt namn.
Har många Pieris (Buskrosling) i vår trädgård, är en fantastisk vintergrön buske som enligt mig är väldigt underskattad. Det kan ju bero på att den inte är härdig mer än i zon 1 men i skyddat läge kan den gå i zon 2. Det är ett litet släkte med 10 arter och kommer från Östasien ( japonica) och Nordamerika (floribunda) Den amerikanska som blir ca 1,5-2 meter hög o bred ska tydligen vara härdig till zon 4. Den japanska blir lite mindre ca 0,3-1,5 meter hög. Vill man inte chansa på att de är härdiga i ens trädgård kan man ju plantera dem i kruka som den här lilla sötnosen på bilden. Det är en dvärgväxande sort av japonica  och den är ca 30 cm hög :) Hade den i rabatten i många år men våren 2013 frystorkade den och såg riktigt hemsk ut. Jag klippte då bort allt det döda och planterade den i kruka för att hålla mer koll på den och på vintern står den ute på altanen under tak. Den trivs uppenbart alldeles utmärkt med tillvaron som litet träd :)

6 kommentarer:

 1. Nu är det vår och rabatterna börjar bjuda på sina "finingar".
  Irisen 'Eye Catcher' tillhör reticulatagruppen, ja ;-)Har själv dessa och de är så otroligt vackra.
  När det gäller buskroslingar så håller jag med dig om att de har inte fått särskilt mycket uppmärksamhet. De är jättefina. Själv har jag en "jätte" och en, nästan, dvärg. Konstigt nog klarade sig dvärgen även 2013 - med måttliga skador och nu ser den finare ut än någonsin. Annars ditt tipps om att odla känsliga växter i kruka är ju perfekt - om möjligheten att vinterförvara krukan på ett bra sätt finns.
  Nu håller vi tummarna för liiiite varmare väder så att det känns skönt att sitta ute en stund och fika ;-)
  Ha det så jättegott!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Buskrosling klara nog inte klimatet här i vår kalla dal men nunneört måste jag skaffa! Kan man kanske så den?
  'Eye Catcher' ser bedårande ut. Har nu fått upp ögonen för iris och kommer att sätta ett jättegäng i höst i nya orangerirabatten!
  Här är nästan nollgradigt idag på morgonen. Hoppas ändå kunna fortsätta rabattrensningen, det har blivit lätt att dra upp ogräs som frodas under alla löv...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nunneörten kan du få av mig jag kan skicka upp några "knölar" till dig:) Maila mig din adress så fixar jag det :)

   Radera
 3. Den nunneörten har jag haft, behöver nog rensas från borstnejlikor som invaderar samma ställe. Får kolla upp de små ärterna.
  Min variegerade buskrosling ser ut att åter klarat en vinter. Den har ingen aning om var den hamnat;)
  Rabattrensning pågår, men har pausat eftersom det varit bakslag i vädret, igen.
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Idag har du födelsedag och jag grattar dig en gång till:-)
  Pieris har jag ett par av - en "jätte" och en "dvärg" (Little Heath).
  Jag tror att folk skaffar växter mycket genom garden center-reklam.
  Eller vad AoT skriver om. Fast, det är klart, vi som är med i STA borde kanske skriva mer om detta härliga släkte.
  Idag har det varit en underbar eftermiddag med svaga vindar, uppehåll och ibland en glimt av solen. Vilket födelsedagsväder!
  Ha det så fint på din dag!
  Grattiskram, Anja

  SvaraRadera
 5. Thank for providing good information for site,Thanks for your sharing.

  หนังออนไลน์

  SvaraRadera