söndag 30 juni 2013

Äntligen på gång!

 Idag har jag äntligen kunnat rensa färdigt den rabatten som jag på började i fredags, det har inte regnat på hela dagen:)  Nu har jag gått in för dagen (måste tänka på ryggen) Tog en sväng med kameran innan och nu blommar bland annat Lilium martagon hybr. Arabien Night' Visst är den fin;)
 Även Lilium martagon hybr. 'Claude Shride' blommar, lika fin den;)
 Efter min rejäla nerklippning för två år sedan blommar nu åter Buddleja alternifolia (Sommarbuddleja) Den doftar ljuvligt!
För första gången blommar även Paeoni lactiflora 'Charles Burgess' Ser dock lite bedagad ut eftersom jag inte riktigt såg den först eftersom den växte inne i en stor hortensia, nu har vi klippt bort de nedersta grenarna på hortensian så att pionen och andra växter får mer sol:)
Undra om jag kan sova i natt, i morgon kommer snickaren och börjar med att sätta in de nya fönstren:)) även elektrikern kommer så nu är det ÄNTLIGEN PÅ GÅNG!!

fredag 28 juni 2013

Pionbukett!

 Plockade en bukett med pioner och åkte en sväng till mamma o pappa när jag kört Göran till jobbet, det blev uppskattat:)
 Tänkte rensa lite i rabatterna när jag kom hem men då började det att ösregna så jag satte mig på altanen och läste den nya deckaren av Ramona Fransson. Har läst alla  hennes deckare och jag gillar dem jättemycket, att de sedan utspelar sig på och runt Tjörn är ju bara ett plus eftersom man känner igen sig:) Det var rätt mysigt att sitta där medan regnet vräkte ner och smattrade på plasttaket:)
Utanför altanen, i den här rabatten har sorken varit jobbig ( milt uttryck) i år men det växer rätt bra där ändå men ogräset växer nog bäst ;( Tror att om jag får bort allt ogräs så ser det nog ödsligt ut:) Nu i kväll kom solen fram igen och det var riktigt rogivande att ligga i rabatten och rycka ogräs en stund:)

torsdag 27 juni 2013

En "ny" pion!

Regnet håller sig inte långt borta, rätt som det regnar kommer det en skur;) Men blommorna trivs och frodas, liksom ogräset men det är smällar man får ta:) Nu har en av de pioner jag köpte i höstas börjat att blomma:) P. lactiflora 'Opal Hamilton' heter den.
 En gammal pion, bokstavligt talat för den är enligt uppgift framtagen redan 1928 av holländaren van Leeuwen. En av de mer vanliga kanske, med sin rent vita färg och enkla blomma förstår man att den blivit populär:) Paeonia lactiflora 'Jan van Leeuwen'
Min samplantering av olika hostor, de flesta frösådda har nu så sakta börjat att bli så som jag tänkt:) Nämligen att helt täcka in jorden och således slippa allt ogräs som växer där. Som ni ser är det inte mycket innan det är helt igenväxt:) Skulle tro att det tar två säsonger till så......

onsdag 26 juni 2013

En konstig "sak"!

Det har det regnat i princip hela dagen, har det inte regnat mycket har det regnat lite:) Men jag tog mig en liten tur i trädgården ändå, och  idag hade den här Iris sibirica 'Creme Chantilly' slagit ut:) 
 Knopparna är riktigt läckra de också:)
 Iris pallida variegata (Brokbladig Silveriris) är vacker med sina ljust lila blommor. Men vad nu då!!!!!!!!!!!!!!! Har aldrig sett en sådan konstig "sak" förut..........
........närbild på "saken", var tvungen att googla och då hittade jag den:) Trichius fasciatus (Humlebagge) Väldigt passande namn för jag tycker den ser ut som en korsning mellan skalbagge och humla:) Den äter pollen och kan tydligen sitta i en blomma i flera dagar och mumsa;) 

tisdag 25 juni 2013

Njuter!

 Fast mina tankar kretsar kring KÖK just nu så kan man ju inte låta bli att njuta av och i trädgården:) Just nu är paradisbusken (Kolkwitzia amabilis) fantastisk i sin rosa böljande kjol:)
 Tycker att blommorna är underbara.
 Även jungfrunävan (Geranium sanguineum striatum) är som vackrast nu, även om den blommar mer eller mindre hela sommaren:) Har planterat denna som en liten söt häck i en rabatt och det ser ut som ett rosa sidenband på håll:)
 En annan näva Geranium pratense 'Summer Skies' blommar också nu med sina fyllda fina blommor. En av mina favoriter!
 När jag ändå pratar om favoriter så är ju pionerna väl platsande bland dem, detta är  Paeonia lactiflora 'White Wings' och visst är det väl helt ljuvlig!
 Rent vita enkla stora blommor - en "måste ha" pion:)
 Cornus kousa chinensis (Kinesisk Blomsterkornell) börjar att så sakta gå över från vita blommor till rosa, vackert när det blir olika nyanser i trädet/busken:)
Nu börjar Philadelphus virginal (Kameliaschersmin) att slå ut, doftar underbart när man närmar sig. När hela busken är utslagen doftar den på långt håll:) 

måndag 24 juni 2013

Nu är det inte mycket kvar av det gamla:)

 Ja, nu har vi alltså nästan fått bort allt i köket bara spisen återstår att bära ut på logen och kyl o frys ska in till vardagsrummet där de får stå tills vidare:) Så här såg det alltså ut innan, inget vidare foto men ni kan se lite i alla fall:)
 Från början var det två rum här så det är/var olika tak, det ska dras ny el både i tak och väggar därav de nerrivna innerväggarna. Alla tre fönstren ska bytas och...........
.......så här ser det ut från andra hållet och diskbänken som förut var där ni ser kaklet ska nu bli under fönstret:)) Nu börjar det att hända lite:)

söndag 23 juni 2013

Allt annat än torrt och magert!

 Efter frukosten idag, gjorde jag mina övningar för att träna upp/stärka höftböjarmuskeln och när det var gjort tänkte jag gå ut en sväng i trädgården och binda upp lite växter som regnet slagit ner men då började det att regna igen:( Uppkrupen i soffan med en bok lockade mer i det läget:)) Nu på eftermiddagen fick jag dock gjort det jag skulle i trädgården och efter en runda med kameran upptäckte jag vad fin min röda lejonsvans (Phlomis tuberosa) blivit.  Frösådde denna för flera år sedan och det blev en enda planta som klarade sig. Den förde en tynande tillvaro ett par år men nu verkar det som om den etablerat sig rejält på sin plats:) Den växer ursprungligen i mellaneuropa till sydvästra Asien och till Sibirien, där den växer på torra stäpper och ängar samt steniga kullar. Kanske var det därför den tog tid på sig att "rota" sig på den platsen som jag gav den där det är allt annat än torrt och magert:) Säkert därför som den också är högre än de 60-100 cm som det står att den ska bli:) Men att den har fyrkantiga mörkröda stjälkar stämmer:))

lördag 22 juni 2013

Blåregn inte lika våldsamt;)

  Midsommarafton har förflutit för i år - bokstavligt talat. Nåja, vi klarade både mat och dans kring majstången och kom precis lagom hem och innanför dörren innan himlens portar öppnade sig:) Det var uppehåll i mellanåt men jag kände inte för att gå till logdansen, det är i alla fall inget kul att gå ensam eftersom G jobbade natt. Nåväl, det har regnat en hel del i natt också skulle jag tro för mycket har blivit nerslaget/nertyngt av regnet: Den här plymspirean (Aruncus dioicus) t.ex. Hoppas att den reser sig senare.
 Det blå regnet är inte lika våldsamt som det som faller från himlen:)
 De stora tunga Iris germanica orkar inte att hålla sig upprätta:( Får försöka att hjälpa dem med detta lite senare för nu regnar det igen.
 Iris sibirica 'Blau Milchstrasse' klarar sig fantastiskt mycket bättre:)
Även skogsnyckeln (Dactylorhiza fuchsii) har klarat av att hålla sig upprätt och förärar mig till och med med två blommor i år:)
I eftermiddag blir det konfirmation - ja inte för mig:) men för mitt yngsta syskonbarn August:) 

fredag 21 juni 2013

MIDSOMMARAFTON!!

Dagen började i alla fall bra med sol och fågelkvitter:) Var som jag brukar på denna dag (om det inte ösregnar) ute tidigt och plockade en bukett blommor:) Senare blir det midsommarmat med dottern och hennes familj, sonen jobbar men eftersom vi är i hans hus (varken jag eller dottern har något kök just nu) så känns han ändå närvarande:) Efter maten ska vi gå ner till Kihlsnäs för dans kring majstången med Nicholas om det inte ösregnar förstås, hoppas att SMHI inte har siat rätt idag:) Jag önskar er alla en underbar midsommar!

torsdag 20 juni 2013

Några Pioner!

 Ännu en dag med strålande sol vilket gör att luktpionerna nu slår ut en efter en:)) Tänkte visa lite bilder på några idag. P lactiflora 'Bowl of Beauty' är väl kanske en av de vanligaste, kanske därför att det är en pålitlig, kraftigväxande pion med många sidoknoppar vilket gör att den blommar länge;) Den är ca 90 cm hög och bildar rätt snabbt en stor rugge.
'Peacher'  är också en rätt högrest pion (90 cm)och en fantastisk vacker pion som doftar ljuvligt:) Tänk att få vara en liten guldbagge och kunna sitta där och njuta av doften:))
 'Paula Fay' är inte lika hög, ca 75 cm och med en mycket annorlunda rosa färg.
 Den här skönheten har jag tyvärr inget namn på men den blir inte sämre för det:) Den är högrest ca 90 cm och har stora,närmare 20 cm i diameter blommor som doftar och har en mörkt rosalila färg.
 Den här ser nästan lika dan ut som föregående bild men inte i verkligheten, den har en helt annan ton på blomman, lite åt blått och har mängder av sidoknoppar:) Den är 90 cm hög och har också stora blommor.
Sist ut är den här lilla godbiten som jag köpte i Danmark förra året  på en västmarknad, enligt säljaren skulle den inte bli högre än ca 50 cm men när jag kollade på nätet när jag kom hem stod det att den skulle bli 70 cm:( Nåväl den är även i år endast 50 cm så jag förmodar att tjejen hade rätt:)) Den är i alla fall underbart söt och färgen är lite åt det hallonröda, enkla blommor och inte så många sidoknoppar men man kan inte få allt:)) Namnet är 'Brightness' en korsning mellan P albiflora x P officinalis Sunbeam. Brukar ta in stora blandade buketter varje år men eftersom jag inte har något kök just nu och matsalsbordet i vardagsrummet fungerar som både matbord och arbetsbänk har jag fått nöja mig med en liten bukett på soffbordet i år:))

måndag 17 juni 2013

Irisar igen!

 Eftersom jag visade några av skäggirisarna i går tänkte jag visa några av de skägglösa (Iris sibirica) idag:)) Här är det dock stor ormrot (Bistorta officinalis) som hamnat i fokus med en namnlös I sibirica i bakgrunden men jag gillar kombinationen jättemycket:)
 I sibirica 'Sibtosa Butterfly Fountain' har blivit en stor rugge nu:)
 I sibirica 'Lady Lilac' har växt till sig rejält i år och har flera blommor:) Påminner om 'Sibtosa Queen' men är ljusare i färgen.
 I sibirica 'Dreaming Yellow' har också blivit rejält stor nu vilket är glädjande;) Det verkar inte som om några irisar tagit skada av vintern/våren.
 Detta är en frösådd I setosa och den tycker jag är väldigt fin med sina svagt ljusblå nästan vita blommor:)
 Iris pseudacorus Flore Plena (fylld svärdslilja) växer jättebra även i min vanliga trädgårdsjord.
Detta är allyså I 'Sibtosa Queen' och som ni ser är den mörkare i färgen, en mycket vacker iris:)

söndag 16 juni 2013

Skäggirisar och rivning:)

 I går hade vi den sista bussen med besökare för i år på besök. Det var ett gäng trevliga trädgårdsintresserade från Hamburgsund:) Nu ska vi koncentrera oss på renoveringen av köket samt lite annat i trädgården som blivit eftersatt:) Idag tog jag en runda mellan skurarna och fotade några av våra skäggirisar:) Den första skäggirisen  (namnlös) fick av samma tant som jag fick min första hosta av. Tycker väl inte att den är speciellt vacker så jag funderar på att gräva upp den och plantera den uppe vid dammen. För ca fyra år sedan dök det plötsligt upp ......
......en gul! Mitt i den stora ruggen av de fesigt blå. De har nu fått en egen plats i rabatten:)
 De andra skäggisarna har jag dock namn på:) Detta är 'Stepping Out'
 'Nel Jape'
 'Diversion'
 'Superstition'
 En läcker kombo är denna 'Arctic Age' och 'Anvil of Darkness'
 Den här blommar för första gången i år och den tyckte jag var riktigt fin:) 'Crystal Glitter' heter den.
Sist ut blir den här 'Ghost Train', får se om jag kommer ihåg att visa er de andra när de har slagit ut:) 
Nu är det inte mycket kvar i köket, Göran river och river, nya kablar till nya uttag och kontakter ska dras och det blir lättast genom att även riva "innerväggarna" då man drar elen och sedan sätter på nya gipsskivor:) Nu är det på G mitt efterlängtade kök:))