söndag 31 mars 2013

Födelsedagskalas!

 Så är man alltså ett år äldre, den här fina ängeln fick jag av älsklingen i morse tillsammans med..........
 .......dessa ljuvliga tulpaner och................
 ........dessa pippifåglar i brons. Både ängeln och fåglarna ska flytta ut i trädgården lite senare:)
 Doftljus
 Blommor
 Mer blommor, presentkort
Ännu mer blommor, har aldrig sett en så här underbart påskgul orkidé förut;) Med en sådan uppvaktning skulle man nästan tro att jag fyller jämt men det gör jag inte:))

lördag 30 mars 2013

Middagsgäster!

 På långfredagens kväll hade vi goda vänner på middag:) Använde mitt nya porslin som jag köpte  för ett tag sedan, förrätten serverades i grå skålar som blev så fint ihop till det lavendellila:)
 Närbild på bordsdekorationen som också gick åt det blålila hållet, minipenséerna är helt ljuvliga nu:)
Den här fina ljuslyktan fick jag,  helt underbar! Det blev en mycket trevlig kväll som vanligt när Micke o Pia kommer, att de kunde sova över var en bonus:)

torsdag 28 mars 2013

onsdag 27 mars 2013

Lite påskpynt!

Igår eftermiddag pyntade jag och Nicholas inför påsken:) Han tyckte att det var fantastiskt roligt att hjälpa mormor att hänga upp framför allt de små påskäggen, fjädrarna var läskiga för han rööös i hela kroppen när han tog i en:))
Det var första gången som jag pyntade i en buske i trädgården, såg det på många ställen i Tyskland när vi var där vid påsktid ett år och tyckte att det var en trevlig idé:) Nu blev jag påmind av en bloggvän härom dagen och nu blev det äntligen av:)

måndag 25 mars 2013

Låt det bli vår nu!

 Igår var vi och lyssnade på Magnar Aspaker från nordnorge som höll ett föredrag om alpiner som han odlar i sin trädgård. Det var otroligt många vackra bilder och många "villhaväxter" men en aning för långt föredrag;( Man orkar inte riktigt koncentrera sig i en 2 timmar med en liten rast emellan. Det var lite synd;( Men som sagt ett fantastisk föredrag av en mycket entusiastisk och kunnig man:) Tyvärr blev bilderna jag tog av honom av usel kvalité så de visar jag inte:) Jag vann den här underbara vårkrukan på lotteriet och nu pryder den mitt bord i vardagsrummet:)
Måste även visa den här orkidén som vi fick i Helsingborg när vi hållit vårt föredrag:) Har aldrig sett en sådan mängd stänglar förut, 7 st!!!! och de är blommor och knoppar på alla:))

 I dag städade vi lite i stallet innan Göran gick till jobbet. Nu är jag helt galet otålig tills jag får börja att "våra" i rabatterna. Solen strålade och det var plusgrader på eftermiddagen så snäääääääälllllllllla låt det bli vår nu:)

söndag 24 mars 2013

Hemma igen!

  Ja, nu har vi alltså kommit hem igen efter två mycket trevliga dagar i Helsingborg och Helsingör:) Vi var checkade in på  hotell Clarion Grand Hotell vid tre-tiden på eftermiddagen och efter att ha kollat på rummet som var jättefint gick vi igen direkt eftersom vi skulle ta färjan över till Helsingör:)
 På väg till färjan gick vi förbi en tjej som stod och matade en flock med måsar genom att kasta upp brödbitar i luften:)
 Det var trevligt att gå omkring i Helsingör men kallt! Det fanns en hel del "tillbud" på alkoholhaltiga drycker så för att orka bära våra tilltänkta inköp hittade vi den här gamla dramaten på en loppis:)) Inte vacker men fullt funktionsduglig;)
 På lördag skulle alltså vi hålla vårt föredrag och det gick över förväntan;) Tror att åhörarna var nöjda;) Här står vi Stortorget på parkeringen utanför hotellet. Rådhuset med sina torn och tinnar är vackert tycker jag:)
Borta bra men hemma bäst - Det var skönt när man såg den här synen efter några timmar på väg hem:)
Tjörnbroarna i kvällningen:)

torsdag 21 mars 2013

Elddop!

 Nu är den andra trädgårdssoffan färdigmålad. Nu ska den torka ordentligt och sedan åker den ut på sin plats;) Vinden är lika isande kall idag men solen skiner i alla fall:) Det ser lite roligare ut då även om det är både kalt och tomt på grönska i trädgården just nu.
Detta ser ju lite mer inbjudande och lummigt ut eller hur:) Samma plats fast i början av juni:)
I morgon bär det av till Helsingborg, incheckning på hotellet och sedan tar vi färjan över till Helsingör. Tänkte ta oss en dag i den danska staden och ha det mysigt:) Hoppas att vädret är bättre än här men troligtvis inte:( Vi får ta det som det är - inte mycket annat att göra:) Tänkte äta en god middag ute på stan eller på hotellet på kvällen och förbereda oss inför elddopet på lördag  när vi ska hålla vårt första föredrag för Svenska Rhododendronsällskapet Sofierokretsen om vår trädgård:)

onsdag 20 mars 2013

En liten utflykt!

 Idag tog vi en tur till Stigs Kakel i isblåsten. Ville kolla lite vad som fanns till buds för att få det snyggt bakom spis och fläkt i köket när vi ska renovera senare i sommar/höst:) Det finns enormt mycket att välja på och vi tror att vi hittade det vi vill ha;) Detta kakel är väl häftigt? Som en gammal flagnad vägg:) Det är dock inte detta vi valt:)
Inte detta med tigerutseende heller, men det var himla kul:)

måndag 18 mars 2013

Senare än förra året!

 Vid den här tiden förra året hade snödropparna kommit så här långt, vi hade börjat att vårstäda i rabatterna och våren var verkligen här:)
 Även krokusen lyste i rabatterna och förstärkte känslan av att våren hade anlänt, i dag finns det inte ens knoppar, bara lite grönt har visat sig:( Snön som föll i går har töat bort men det är isande kallt i vinden- nästan storm i byarna skulle jag tro. Marken är stelfrusen och det ska bli spännande att se när man kan börja att vårstäda i år? Vill helst sitta inne och kura, men som den trädgårdsfreak man är så drar det våldsamt i trädgårdstarmen just nu vilken skapar inre konflikter:(
Tur att man kan kolla på alla novemberkaktusarna i köksfönstret:) Där kan jag samla lite kraft emellanåt när solen tittar in och belyser alla ljuvliga blommor:)

söndag 17 mars 2013

Påskpyssel!

 Kan ju inte påstå att jag jublade direkt när jag tittade ut genom fönstret i morse - det hade snöat;(( Som tur är har det nästan töat bort nu men usch vad trist detta är, vi vill ju ha vår nu:)
Tänkte att jag skulle hitta på lite inomhuspyssel istället så jag hämtade två grenar av ormhassel som jag hade ute i stallet. Grenarna arrangerade jag lite som jag ville ha dem och fäste ihop med ett snöre. Sedan tog jag en gammal ytterkruka som jag tröttnat på, höll grenarna i mitten samtidigt som jag hällde över stenar som både höll grenarna på plats och fungerade som tyngd i krukan. På stenarna hällde jag en massa lim som rann ner i mellan och som stelnade och stagade upp allt:)
 Sprutmålade alltihop vitt och hängde sedan upp mina fina "påskägg" som jag köpte härom dagen:) De är gjorda i någon slags stenmaterial och är svagt rosa:)
Närbild på ett av äggen. Det får bli mitt påskpyssel i år:)

fredag 15 mars 2013

En kul sak och en kulsak:)

 Den som känner mig vet att jag avskyr särskrivningar och retar mig något vansinnigt på det "otyget":) Därför kunde jag inte låta bli rubriken idag;) Det som alltså är en kul sak är att min Pelargon cotyledonis nu har slagit ut sina blommor, visst är det otroligt vackra?
Det som är en kulsak är det här! - "Waterpearls" man häller de knappnålsstora små kulorna i en behållare och slår på 5 liter vatten väntar i 12 timmar och slår sedan av det överflödiga vattnet:) Kulorna fungerar som en vattenreserv till både krukväxter och snittblommor:) Jag testade med att köpa minipåskliljor och tvätta bort all jord och sätta ner dem bland kulorna:) Ska se till så att varken katterna eller barnbarnet är på dem.

onsdag 13 mars 2013

Det funkade:)

Här är det Clethra alnifolia som kommer:)
 Är så himla glad att vårt sätt/test att övervintra sticklingar från lövfällande buskar som jag tog i höstas har lyckats:) Alla andra år har procenten som överlevt vintern varit mycket låg. Nu satte vi in krukorna i garaget där det är mörkt och kallt (ca +4 ) De fick med andra ord gå i vintervila:) För några veckor sedan tog jag in dem i stallet under växtlamporna och titta! Både Clethra alnifolia (Konvaljbuske), Cotinus coggygria (Perukbuske) och fyra olika hortensior har börjat att vegitera:))
 Detta är Hydrangea serrata 'Forget Me Not'
 Vad jag kan se är det i alla fall en av sticklingarna från min rödbladiga perukbuske som kommer så fint:)
Clethra alnifolia

Hydrangea serrata 'Forget Me Not'

Hydrangea serrata 'M:t Aso'

Hydrangea paniculata WC Kuril.

Hydrangea paniculata 'Dharuma' 

tisdag 12 mars 2013

Tidig leverans!

 Igår kväll fick Göran ett sms att ett paket från Bourdillon fanns på postens utlämningsställe (Almö Livs) ;) Vi åkte och hämtade det direkt och nu har jag packat upp de beställda dagliljorna, både mina och de andras som var ned på beställningen denna gången:) Det får plats en hel del i en kartong:) Den här gången beställde jag mest sådana som jag redan har, bra att ha lite till försäljning när det kommer besökare:) Det blev dock 3 stycken för mig nya i år och det var 'Ivory Marble' , 'Little Papoose' och 'Alicia'.

 Här har jag delat och krukat upp de jag ska sälja. Det brukar vara lagom att få plantorna i slutet av mars då hinner jag att driva dem så att det blir fina plantor att plantera ut eller att sälja när säsongen börjar  men den här gången skickade de dem alltså redan nu. Fransmännen är lite dåliga på att läsa annat än själva beställningen:)
Det är lättare att sälja dagliljor som man har och känner till och dessa bilder nedan är just sådana som jag har och som jag har beställt mer av i år:)


H. 'Illiny Jackpot'



H. 'Jan´s Twister'

H.'Kara Kum'

H. 'Lake Norman Spider'

H. 'Tender Love'

H. 'Chicago Candy Cane'

måndag 11 mars 2013

Svårt att tänka sig....

 Den 11 april förra året blommade Viola odorata (Luktviol) så här ljuvligt. Det har jag svårt att tänka mig att den kommer att göra i år, i morse var det -13 grader och visserligen har solen skinit hela dagen men det är fortfarande svinkallt ute:( Inte det minsta lilla gröna har kommit upp ur den svarta djupfrysta jorden ännu. Men det är klart blir det plusgrader och sol några dagar går det fort:)


Även Corydalis solidahybrider (Nunneört) hade kommit så här långt förra året. Nåja, den som väntar på något gott................

söndag 10 mars 2013

Isande kalla vindar!

Vårkänslorna kom av sig lite när temperaturen började att krypa längre och längre ner under nollan. I morse var det -7 och det hade inte blivit mycket varmare när jag åkte ut till syrran på Orust vid tiotiden. Vinden var isande kall när jag gick från huset till bilen, det såg betydligt varmare ut inifrån:) Bakslag i vädret till trots så är det i alla fall några som tycker att det är vår, nämligen grågässen som nu åter invaderar åkrarna till många bönders förtvivlan. Jag däremot tycker att de är trevligt att se dem:) Hornborgasjön har sina tranor och vi har våra grågäss!!
Ryggen och jag är fortfarande inte kompisar, äter värktabletter och vilar på mage på golvet långa stunder men det är liiiiiiite bättre:)

Som ni ser har jag ändrat utseendet på bloggen, ombyte förnöjer som det heter:)