tisdag 31 juli 2012

Eldigt eller pastelligt - det är frågan!

 Nu blommar dagliljorna för fullt, fast det är ännu många som inte har slagit ut ännu:) Här utefter häcken går färgerna mest i gult-orange-rött och det ser riktigt eldigt ut mot den gröna häcken som fond:)
 Mer åt det milda pastelliga är den här 'Tender Love' som jag tycker är underbar. Den blommar för första gången i år eftersom jag har flyttat den från en väldigt undanskymd plats, tur att jag upptäckte det:)
Även den här blommar för första gången,  'Ya Ya Girl' heter den och är ca 1 meter hög och det blev en glad överraskning när jag upptäckte den:)

måndag 30 juli 2012

Trevligt besök!

 Idag fick jag besök av en bloggvän- Britt med bloggen http://brittstradgard.blogspot.se/ kom och hälsade på:) Tänkte försöka att se till att det såg något så när ut när hon kom så jag var ute tidigt för att plocka bort vissna dagliljeknoppar, det ser så himla mycket bättre ut bara det där vissna fula kommer bort:) När jag höll på med det blev jag så himla glad för jag upptäckte att den här dagliljan 'Wild Horses' som jag haft i fyra år ÄNTLIGEN blommade:)  Kul att jag fick se den i alla fall innan den hann att vissna:) Det var verkligen trevligt att träffa Britt irl och nu kommer det att bli ännu roligare att se vad hon skriver på sin blogg och att kommentera:) Tack för hostan jag fick också! Tänk vad roligt det är att träffa människan bakom en blogg det är lika spännande varje gång och tänk- hittills har jag aldrig blivit besviken av att få möta personen i fråga - utan alltid blivit så himla glad att få träffa likasinnade trevliga människor en stund:) Du är välkommen tillbaka Britt:)
När jag gick runt för att plocka dagliljeknoppar var jag också tvungen att fota 'Aljonuschka' en av mina underbara klematisar som blommar nu:) Det är många av klematisarna som inte gillar den här höga luftfuktigheten som vi har, utan de har börjat att bli lite bruna och en del har fått lite mjöldagg men både 'Aljonuschka' och 'Juuli' båda integrifolia, har blommat på som vanligt och det är jag väldigt glad för.

lördag 28 juli 2012

En skottkärra full!

 Som jag nämnde i går så klipper jag av hostablommorna när de börjar se sjaskia ut, nu tyckte jag att "hostadiket" började att se för rörigt och uschligt ut så emellan skurarna har jag klippt av alla blommor och nu fyllt en hel skottkärra med halvvissna blommor;)
Så här blev det när jag var klar, tycker i alla fall själv att det ser bättre ut:)

fredag 27 juli 2012

Inte mycket av trappan kvar:)

 Nu börjar tiden då hostablommorna börjar att se bedrövliga ut, då klipper jag bort dem för det ser så himla trist ut och skämmer väldigt hela helhetsintrycket tycker jag. Dessa blommor är förvisso inte i akut behov av bortklippning, men visar istället hur enormt de har vuxit sedan i maj:) Det finns inte mycket kvar av trappan nu :)
Så här såg det alltså ut den 24 maj - lägg märke till vilken härligt krispigt gröngul färg den här hostan har på våren:)

torsdag 26 juli 2012

Mörka ögon!

Ännu en helt underbar dag, men du milde vad varmt det är;) Men dagliljorna trivs och i dag slog den här skönheten ut sina kronblad:) 'Hingucker' heter den och jag har fått den av min vän Lotta B. Den är ju planterad i år så jag antar att det är därför som den inte är fullt utslagen i blomman eller att den inte nått fullhöjd (ca 80 cm) heller. Blomman är verkligen spektakulär både i storlek (ca 16 cm) och färgen, jag älskar de här dagliljorna som har mörka stora eyezone:)
Det är inte mycket som man kan göra i trädgården när det är så varmt, det får bli små korta pass i solen och sedan raskt in i skuggan för att dricka vatten:) Det går åt litervis med vatten en så här varm dag, ändå har jag lite huvudvärk just nu.

onsdag 25 juli 2012

Små lyktor!

Vilket underbart väder det har varit idag:) Ja det är fortfarande helt ljuvligt nu klockan 6. Har varit ute nästan hela dagen och fixat och donat i rabatterna, flyttat en del dagliljor som har stått för mörkt eller för trångt.
Upptäckte att den här lilla sötnosen har börjat att blomma, små söta klockor i svagt rosa:) Clematis texensis 'Miene Belle' (Lyktklematis) heter den. Nu ska jag ta en dusch och sedan ska jag sitta och slappa framför tv:n med älsklingen, vi ska lyxa till det rejält i kväll med havskräftor - mums! Firar fredagskväll i dag i stället för på fredag:)

tisdag 24 juli 2012

Liten har blivit stor!

 I våras beställde jag den här dagliljan av Gerald Hohls (http://www.boitzer-taglilien.de/) 'North Wind Dancer' (Ufo)heter den. Gillar verkligen den här, hoppas att den är stabilare i stjälken nästa år för nu orkar den inte riktigt hålla sig upprätt. Är inte speciellt orolig dock för jag har haft flera dagliljor som varit veka i stjälkarna det första året och sedan fått rejält kraftiga:)
På tal om kraftiga stjälkar...........
 Eupatorium dubium 'Baby Joe' (Liten Rosenflockel) väldigt vacker med sina mörkt röda stammar. Han har i år tydligen beslutat sig för att han inte vill vara en baby längre:) Han ska enligt alla plantskolor endast bli 80 cm men i år är lilla Joe ca 150 cm;)  Var ju inte riktigt det jag hade tänkt när jag planterade honom där jag gjorde;)
Knopparna som jag för övrigt tycker är snyggast i det här stadiet:)

måndag 23 juli 2012

Varit chaufför idag!

 Den här fina "mackapären" fick jag av min moster i dag:) Utan en aning om att jag velat ha en sådan här så köpte hon den åt mig som present, kan det bero på att hon känner mig väldigt väl och vet vad jag gillar:)) Den ska ju naturligtvis inte stå i den här krukan men än så länge kan den få stå där tills jag bestämt var jag ska ha den:)  Har agerat chaufför idag och kört till Kungälv i morse för att lämna av sonen som skulle vara lägerledare. Där efter blev det Marstrand-Kungälv, hämtade min moster och morbror, han skulle hämta en rullator på hjälpmedelcentralen. Sedan körde vi hem till mig på Tjörn där jag hade middag till oss. Mamma, pappa, Emma och Nicholas kom också hit så det blev en trevlig eftermiddag med en del av släkten:) Nu i kväll när jag kom hem efter att ha kört hem dem började det naturligt vis att regna igen:( Hoppas att vädret är fint i morgon så att jag kan plantera mina dagliljor jag kom hem med från Boäng:)
Att ha en altan med tak och delvis hela väggar är underbart när det regnar, att sitta där när regnet smattrar på plasttaken är väldigt mysigt;) Clematisen 'Madame Julia Correvon' är nästan lika vacker på insidan som på utsidan:)

söndag 22 juli 2012

En mycket trevlig helg!

 Helgen har varit en trevlig upplevelse, åkte med en kompis (Lotta) ner till Boäng i Skåne för att vara med när Anette förärades utmärkelsen "Åres Trädgård" av tidningen Drömhem och Trädgård:) Det är andra gången som jag får vara med om detta, förra året var det ju Birgitta (http://gladjekallan.blogspot.se/) som vann:) Tänk att ha två vänner som fått denna utmärkelsen:) Här har Anette precis fått diplomet och en check av Ebba Svanholm (i mitten) som alltså flankeras av Anette och Stefan.
 Det var hennes köksträdgård som vann priset, det är den vackraste köksträdgård som jag har sett:) Vi tog en runda på kvällen bland alla hennes dagliljor innan det blev underbar grillmat:)




Dagen efter var det ju inte så dumt att åter få gå omkring med Anette i hennes dagliljebäddar och njuta och välja ut vad man ville få med sig hem:)  Här är det Lotta och Anette som diskuterar vilken av fröplantorna som är bäst:)

fredag 20 juli 2012

En "gammal" och två nya:)

 Att det regnar och växterna i trädgården förses med vatten är bra för oss som gillar blommor och trädgård, men när det regnar, är mulet och kyligt mer än de stackars soltimmarna som vi fått är inte speciellt kul:( Jag vet ju att dagliljorna bara blommar en dag (där av namnet) men att de många gånger inte ens får blomma en dag på grund av att regnet förstör blomman gör att man blir lite sorgsen. Speciellt spindeldagliljorna är känsliga för skyfall när de slagit ut sina långa skira kronblad. Detta är 'Kindley Light' innan regnet och efter en störtskur..............
 ........då kan de se ut så här. Det gäller att vara ute med kameran snabbt som sjutton om man vill ha foton på sina dagliljor i år. Överallt i rabatterna hänger det vissna dagliljeblommor som ser ut som blöta disktrasor av allt regn:( Men de kämpar på med sin blommning ändå, vissa har ju många stjälkar med många knoppar på varje, så en och annan får ju faktiskt blomma i fred för regn:) Värre är det med nya plantor som kanske bara har en stjälk med ett fåtal knoppar på:(
 Den här hade slagit ut i morse - 'Old Termite' x 'Death Adder', riktigt läcker faktiskt och jag hann att ta ett foto av den:) Färgen är lite mer purpur i verkligheten:)
Även denna hade slagit ut 'Concorde Nelson' x Mistaken Odd Entity' är korsningen:)

onsdag 18 juli 2012

Två nya fröplantor som blommar:)

Väcktes på begäran i morse av Göran strax efter sex:) Han hade jobbat natt och såg två nya dagliljor av frösådderna som slagit ut när han körde förbi dagliljebäddarna när han kom hem;) Ville ju se dem så fort som möjligt så med kameran i högsta hugg, lite kläder över nattlinnet så gick vi tillsammans bort till frösådderna och där hade den här slagit ut. 'Kaleidoscopic' x 'Pink Stripes' en rätt stor blomma och många knoppar men fick ingen sådan där WOW-känsla. Får se hur den utvecklas till nästa år:)
Nästa blomma var mer intressant:) 'Indian Giver' x 'Taco Twister'  Den här är hög, många knoppar och doftar:) den är lite mer gul/vit än fotot visar, men ett riktigt snyggt grönt svalg:)

tisdag 17 juli 2012

Färgsprakande!

 Det finns växter som är små, oansenliga och till och med nästan färglösa - så finns det växter som fullständigt sprakar av färg som tex. den här Papaver commutatus 'Lady Bird' (Fläckvallmo) det lyser lång väg av rött när de blommar och blommar gör de:) Från slutet av juni och minst en månad framåt:)
Canna är en annan växt som har riktigt flammande starka färger,den här orange ser nästan ut som en eldslåga när solen lyser igenom kronbladen:)

måndag 16 juli 2012

Himlasträvare!

Dagen har inte bjudit på mycket bättre väder än i går;( det var lite sol en stund mitt på dagen men det blåser fortfarande halv storm. Undrar om vi får någon sommar? Kan ju alltid hoppas på en lång och sommarlik höst:) Astrantia major (Stjärnflocka) är en växt som trots regn och blåst står vackert och strävar upp mot himlen:) Det står på lite olika sidor på internet att den blir mellan 30-70 cm hög, undrar om min trivs ovanligt bra på sin växtplats för den är minst 130 cm:) Det är den vanliga sorten de andra jag har (namnsorter) är mer i de ovan nämnda höjderna;)
En annan växt som också strävar mot skyn är Thalictrum uchiyamai den är minst 2 meter och jag gillar de små välformade blommorna på de skira höga stjälkarna:) Tycker också att uchiyamai är ett underbart lustigt ord och jag brukar säga uschijamej när någon frågar vad den heter:)) Den påminner om T. rochibrunianum men den senare brukar vara 2-3 meter minst i alla fall hos mig:) Med sina mörka stjälkar, som de för övrigt båda har är de riktiga höjdare i alla bemärkelser:)

söndag 15 juli 2012

Höststorm eller?

 I dag på förmiddagen var vi med Emma och Nicholas på ett lekland i Kungälv, bollhav och lååånga rutschkanor fanns till Nicos stora lycka:) Även vuxna kunde vara med sina barn och leka och gissa vem som kröp omkring i ett bollhav;)) Den långa rutschkanan (hur det nu stavas) var jätterolig den också:) Nu i eftermiddag/kväll blåser det rena höststormen men jag lyckades att ta några foton på några av våra hortensior:) Detta är en som vi köpte i höstas och som jag tagit sticklingar på:) Hydrangea serrata 'M:t Aso' heter den:) Tror inte att den blir så där vansinnigt stor, men jag vet inte riktigt:)
 Den här köpte vi också i höstas Hydrangea macrophylla WC Cheju heter den.  WC = Wild Collect vilket betyder att fröna till denna växt är vildinsamlade i Cheju som är en provins i Korea.
 Den här som är min favorit heter Hydrangea serrata 'Forget me Not' och är lika vacker varje år;) Sticklingarna som jag tog på denna i höstas rotade sig så fint men dog senare när jag skolade ut dem:( Ska ta mer i år.
 Den här växer som ett litet träd och är en dvärghöstsyren, den heter Hydrangea paniculata 'Dharuma' väldigt söt med sina rent vita blommor.
Sist men inte minst - tvärtom:) den här är vår största hortensia som vi köpte allra först Hydrangea paniculata WC Kuril. Ännu har blommorna inte slagit ut men den kommer att vara vacker i flera månader framåt:)

lördag 14 juli 2012

HIH-träff och första frösåddsblomman:)

 Idag har vi haft HIH-träff (Hosta-Iris-Hemerocallis) här hemma hos oss:) Dagen till ära så hade den första av mina frösådda korsningar slagit ut sin första blomma:) (den jag skrev om i torsdags) Så här blev den alltså, riktigt snygg med sitt gröna svalg. Ni ser bättre om ni klickar upp bilden:) Ska bli intressant att se de andra blommorna av samma korsning tror det är 6 stycken av den korsningen:)
 En av mina nya för i år 'Crackling Rosie' hade också den stora vänligheten att slå ut i dag;) Vi hade tur med vädret men några droppar kom det ändå när alla (9 pers.) hade kommit och vi började gå runt i trädgården:) Efter en stunds rundvandring, prat och skratt..............
 ........blev det dags för fika:) vi satt på altanen och det blev en trevlig stund medan vi diskuterade allt från hostavirus till olika frösådder och eventuell registrering av dylika. Fattar inte att tiden bara tycks flyga iväg när man träffas och har det så himla trevligt:)
Alla hade med sig lite olika plantor av HIH-växter och efter fikan och fortsatt rundvandring blev det växt-lotteri:) så nu har man lite fler roliga plantor att plantera:) Tur att jag har rensat bort en hel del växter så att jag kan få plats med några nya kul:) Nu ska jag sätta mig med ett glas vin och njuta av lördagskvällen. Senare går jag nog en runda för att kunna njuta av alla dofter som framträder allra mest och bäst i kvällningen:) Tack alla ni som kom i dag och gjorde dagen till en kanondag:)

fredag 13 juli 2012

Röda stjälkar!

 Efter allt regnande är ju hostorna otroligt stora och fina i år, har man lyckats att hålla sniglarna borta så kan de bli riktigt snygga som de här med sona mörkt gröna blad och purpurröda stjälkar:) Har satt 'Marashino Cherry' som en liten häck:) den är en sport /en avvikande växtdel) av 'Cherry Berry' som också har dessa röda vackra stjälkar men har grönt blad med gulvit mitt. Den räknas till storleken Medium - alltså 35-40 cm hög och den blir ca 90 cm i diameter. Perfekt att rama in en rabatt med en lite mindre hosta, beroende naturligtvis på hur stor rabatten är:) En del hostor kan ju bli upp till 140 cm höga och 3 meter i diameter då är det ju inte så bra om man planterat dem i en rabatt som är en meter bred:))

torsdag 12 juli 2012

Frösådder!

 I går kväll och i natt har det regnat så det skvalade. Kollade regnmätaren i morse och det hade kommit 30 mm, verkar som om det är standard nu för förra gången det regnade kom det lika mycket:) Sådde en låg kompakt och fin blomstertobak i våras 'Avalon Appleblossom' heter den och jag är väldigt nöjd med att det blev precis som jag förväntat mig:) Ville testa hur det blev med en "häck" av något lågt i framkant på den nya rabatten runt "päronträdet" Får se om jag kan få tag i något perennt till nästa år:)
En annan frösådd som jag gjorde våren 2011 är de här dagliljekorsningarna:) har ca 200 plantor som står på tillväxt och i år är det flera som står i knopp. Den här plantan, en korsning mellan 'Amanda's Little Red Shoes' och 'Olaf the Conqueror' Ska bli väldigt spännande att se vad det blir, ser ju i alla fall lovande ut med så många knoppar och jag tycker det ser ut som om det är en spindel eller i alla fall UFO. Vi får se vad det blir;)

onsdag 11 juli 2012

Nu slår de ut, en efter en:)

Som ni säkert redan förstått är jag väldigt förtjust i dagliljor:) En förtjusning som gränsar till mani;) Nu börjar säsongen för dagliljor och jag är som ett barn på julafton varje morgon när jag går min runda för att se vilka som slagit ut just den här dagen:)Den här 'Chicago Heirloom' är inte ny men den tål att tittas på ändå och den hade slagit ut i dag:) För övrigt är de flesta 'Chicagao'-plantorna väldigt bra plantor, de är kraftiga, stabila och har många knoppar. Har samlat på mig några genom åren och jag måste säga att jag är helnöjd med alla. Det är Marsh-Klehm som är hybridisörer och den registrerades 1980, den blir 60-80 hög med en blomma som är ca 12 cm.
 Den här däremot är ny för i år:)  En liten fin och kompakt planta med många stänglar och knoppar fast den är planterad i våras:) Den är bara 50 - 60 cm hög med en liten blomma på ca 6 cm vilket gör den perfekt i framkant på en rabatt:) Winniford -1969 är ansvariga för den här godingen som heter 'Bertie Ferris'
Den här köpte jag förra året av Gerald Hohls när vi var i Tyskland:) 'Kansas Kitten' heter den och den är 60-80 cm hög och blomman ca 12 cm. Carpenter -J 2002

tisdag 10 juli 2012

Ett ogräs eller?

Nu är det alldeles mörkt på himlen och det känns som om regnet hänger i luften, men ännu är det uppehåll:)
Vår gullklematis som jag starkt funderar på att gräva bort för den är nästan som ett ogräs, men den är ju samtidigt väldigt vacker och humlorna älskar den:)  " Kan man klämma sig in här tro" tycks den här lille krabaten tänka:) Han/hon kämpade på en lång stund med att peta/pilla/bända sig in i den här blomman som inte hade öppnat sig ännu:)
 Till slut lyckades det och humlan kunde nå den eftertraktade nektaren:) De får kämpa rejält för maten de små:)
Fick en glad överraskning i morse när jag gick ut - Lilium martagon hybriden 'Orange Marmalade' hade slagit ut:)

måndag 9 juli 2012

Utslagen;)

 I morse när Göran kom hem från nattskiftet, vaknade jag av att Alice (en av katterna) stod på min mage och trampade. Inget att rekommendera när man är kissenödig;( Göran berättade då att min daglilja (bananen) slagit ut:) Var ju bara tvungen att gå ut och fotografera i det fina morgonljuset:) Den här bilden såg ni ju igår.......
 ....den här bilden mötte mig i morse;)) Det är svårt att se på bilden men det är en stoor blomma 25 cm minst i diameter. Enligt uppgifterna på denna 'Heavenly Starfire' så ska den bli minst 1 meter hög och det är Gossard som lancerade den 2001.
Inte dum i profil heller eller hur?