fredag 30 september 2016

En upplevelse!

 I natt blåste det rejält och regnade, ytterligare 15 mm kan nu läggas till de 60 som kom natten till igår så nu är det blött så det förslår :) Vi bestämde oss för att åka till Stenungsund och titta på utställningen Traveler :) Utställningen är inne i Vattenfalls bergrum där de delat av en del för denna utställning glaskonstnären Kjell Engman ställer ut men även andra konstnärer är representerade. De är Tommy TC Carlsson, Larissa Stenander, Sten Yngve Johansson och Pontus Ersbacken & Berth Volund Johansson. Här är vi på väg ner till det stora rum där alla glaskonstverk fanns. Både till höger o vänster fanns olika konstnärer o konstverk representerade.
 Dessa fantastiska verk har Pontus Ersbacken gjort ( hoppas att jag sätter rätt konstnär på verken)


 Denna tredimensionella tavla av en ballong fastsatt med ett snöre var så otroligt skickligt gjord att man nästan ville känna på snöret o ballongen :) Tommy TC Carlsson är pappa till dessa som fanns i olika färger.......
 ........ även till den här, fantastisk!
 Så kom vi då fram till det stora bergsrummet där ljuset, alla glasskulpturer och musiken förmedlade en helt magisk känsla. Klicka upp bilden så ser ni alla sagolikt vackra "ballonger" i taket :) Så vackert!


 


 Bilderna får tala för sig själva.

 På väg tillbaka till utgången tittade vi närmare på Berth Volund Johanssons smideskonst, nu hade ögonen vant sig lite mer vid ljuset här inne :)

Entreavgiften var frivillig och det var även parkeringsavgiften, klart att man betalade en slant :) Är så glad över att vi gick för det var en upplevelse utöver det vanliga :) Har ni möjlighet att se utställningen så passa på ni kommer inte att ångra er. Den håller på till den 16 oktober.

onsdag 28 september 2016

Hemmablind:)

Efter en fantastisk sensommar med sol o värme ut över det vanliga men också en otrolig torka kom det i natt regn :) Det blev ett rejält oväder som väckte mig mitt i natten med åska o blixtar och blåst och ett regn som fullständigt dånade, idag på morgonen  kollade jag regnmätaren och jag förstod varför det hade dånat :) 60 mm! Solen sken dock som vanligt men det var fortfarande blåsigt och liite svalare. Efter en tur till simhallen och lite träning i bassängen åkte jag hem. Stannade till vid  båtplatsen i Myggenäs och än var det många båtar i vattnet även om en o annan tagits upp för säsongen. När jag stod där med solglittret i vattnet slog det mig hur otroligt vacker min lilla del av världen är :)
 Gröna ängar.........
 ......... och betande kreatur.
 Havet ser jag nästan hela tiden till höger om mig på min väg hem. Jag är lyckligt lottad som kan se detta varje dag, tyvärr blir man hemmablind men ibland "kommer jag ihåg" att verkligen se mig omkring :)
 Lite senare på eftermiddagen sken solen inte lika starkt men lika vacker var naturen ändå :) Tog bilen och körde ca 3 minuters bilväg hemifrån, ville fota lite mer :) De kommande vyerna har jag fotat många gånger vid olika årstider men jag tröttnar aldrig :)
 


 En del träd har börjat få höstfärger, eller så har de bara gulnat av torkan som var.
 Här är det ekar i höstfärger som klänger sig fast i bergsskrevor.
Olika nyanser av grönt, lite höstfärgat, vatten o blå himmel. Jag bor vackert i min lilla del av världen :) Som Louis Armstrong sjöng - What a wonderful world!

måndag 26 september 2016

Rostigt o blålila!

 Nu är det inte många löv kvar på Ornäsbjörken, efter denna torka så ligger det mesta i rabatterna nedanför, ser nästan ut som att marken är täckt av rost :) Vackert på ett vemodigt vis.
 Rostfärgen finns också på en hel del Rhododendron,  på den här t.ex där både bladskaften (tror det heter så :)) o de nya bladen är indumenterade i den underbaraste av rostfärger :) Namnet är R. proteoides 'Web´s Bee'.
 En annan Rhododendron som dock inte är "rostig" är lilla söta R. saluense ssp. chameunum. Den blommar nu med blålila blommor till dessa insekters stora förtjusning :) Klicka upp bilden så ser ni, vet inte riktigt vad det är för sort av insekt  :)
Blålila är också Clematis 'Ashva' en väldigt blomvillig  men lite svagväxande klematis som jag är mycket förtjust i :) Den har här vävt in sig lite i en klematis som jag tyvärr inte har namnet på men som är en betydligt mer starkväxande sort så det är väl snarare den som vävt in sig i 'Ashva' :)

lördag 24 september 2016

Djupdykning bland gamla foton :)

 De sista dagarna har det varit en "lek" på facebook som uppmanar att visa bilder på sig själv i unga år :) Detta föranledde en rejäl djupdykning bland gamla bilder. Hittade då denna bild från 2003 (tror jag) Det ser lite annorlunda ut på den bilden mot vad det gör idag :)
 Idag ser det ut så här :) Kunde inte ta fotot från samma avstånd eftersom jag nu har en uppvuxen häck bakom (min) häck :) Inte heller kunde jag gå längre till höger för då skymmer avenbokshäcken som finns inne i trädgården :) Men ni kan i alla fall få en uppfattning om förändringen :) Kul att titta på gamla bilder även om man blir förskräckt över att inte heller man själv ser likadan ut som förr ;)
 Nu börjar mina novemberkaktusar att blomma igen, så här såg den vita ut för ca en vecka sedan....
 ....... och så här ser den ut nu :)  Jag blir lika glad varje gång jag ser dem :)
 I en annan kruka har blommorna den här rosa nyansen.
 Den här är riktigt skarpt cerise och lite lustig på det sättet att den alltid får några knoppar som ser lite "skrumpna" ut.........
 ...... vad jag menar ser ni här, inte alls som knopparna brukar se ut på novemberkaktusar men när de slår ut ser man ingen skillnad :)
Snart börjar tiden när årets kaktusar kommer fram i butikerna, då brukar jag alltid leta efter färger som är annorlunda men de senaste åren har det varit tunnsått med nyheter tyvärr. Hoppas att det blir ändring på det i år :) 





fredag 23 september 2016

Bokmässan 2016

 Så var det dags igen, detta årliga event som vi varit på de senaste 21-22 åren :) Nämligen Bokmässan :)Sonen har aldrig velat följa med men vår dotter Emma har varit desto mer intresserad, de senaste åren har även barnbarnet Nicholas varit med :)
 vi hade gått runt en stund och köpt en o annan bok, tog vi rulltrappan upp och kollade in trädgårdsavdelningen :) Blev lite kort tid här då en viss liten herre började att tröttna och vi fick anpassa oss efter honom :)
 Här står i alla fall representanter för STA och gjorde reklam för föreningen :)
 Gunnel Carlsson alltid lika trevligt att se o höra :)
 

 Här är de böcker som jag köpte, några hade jag redan bestämt mig för att köpa o några åkte med i bara farten :) Dessa ska njuta av i höst/vinter.  I alla fall räcker de ett tag, sedan blir det till att köpa fler då några av mina favoritförfattare inte släpper sina senaste böcker förrän om några veckor.
 Nu var det hög tid att gå mot utgången, morfar (i rutig skjorta) med Nicholas i släptåg och Emma med lilla Linnéa som var på sin allra första bokmässa bara 5 månader gammal :)
På väg över "glasbron" till Focus parkeringshus, nu var vi både trötta o hungriga, det blev ett stopp i Kungälv för middag på restaurang Tai Lee där det fanns buffé med mat för alla smaker :)
Jag önskar er alla en skön helg!

onsdag 21 september 2016

Det doftar smultron :)

 Nu börjar höstsilveraxet blomma, köpt för ca 9 år sedan som Cimicifuga ramosa 'Atropurpurea' men jag undrar jag? Bladen är lite för gröna tycker jag, de ska väl vara mer åt det rödbruna hållet? I alla fall doftar det något alldeles kolossalt ljuvligt :) Påminner om smultron.
 Det vimlar av både bin, humlor o blomflugor så det gäller att se var man stoppar näsan om man vill komma riktigt nära doften :)
 Ett annat höstsilverax är Cimicifuga simplex 'James Compton' en namnsort som jag köpte på växtmarknaden på Råda Säteri för några år sedan. Det har den där riktigt mörka bladfärgen som 'Brunette' har, tyvärr dog min 'Brunette' för två år sedan, sorken var hungrig :(  Nu slår även 'James' ut snart :)
 Gräsen är som finast nu tycker jag, även om de är fina men snöglitter en solig vinterdag så är det just så här, när de precis har vecklat ut sina vippor som jag föredrar dem :) Detta är Miskanthus sinensis 'Malepartus'. Det har för övrigt hämtat sig efter att nästan ha förtvinat efter att ha fått konkurera med för mycket ogräs innan vi "räddade" det :)
Det mörkt vinröda vipporna är läckra mot det gröna bladen :)

tisdag 20 september 2016

Grenen är kapad :)

 Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi beskurit och kapat både träd o buskar, som ni ser är det ett surkörsbär som hänger över slänten med hostor och nedanför växer flera olika sorters Rhododendron som vi var rädda om. Eftersom det inte fanns något träd att slå rep om och så att säga kunna förankra den nedfallande grenen om ni förstår hur jag menar så fick vi tänka till lite extra :)
 Här uppe kan ni se lite bättre hur det såg ut. Även plommonträdet närmast kameran skulle beskäras rejält.
 Göran sågade så mycket av grenarna som han kunde nå med hjälp av den förlängda grensågen och de klarade roddarna under bra. Nu var det den sista tjocka TUNGA grenen kvar.
 Det blev mycket ris att dra undan.
 Men det var bara att sätta fart :)
 När jag var hos mamma i går hade Göran sågat färdigt, fråga mig inte hur han bar sig åt men på något sätt lyckades han få ner både resten av surkörsbäret och flera grenar på plommonträdet :) Nu är det jättemycket ljusare och solen/ljuset kan nå växterna bättre :)

Nu är det "bara" sådant som en död forsythia, vildhallon o annat som ska rensas ut ur roddarna längst bak i bild :) Ha en fin tisdagskväll alla!