lördag 28 mars 2015

Stora hämtardagen!

Idag var det "planthämtardag" hos oss, varje år brukar de medlemmar som vill beställa plantor från Cox i Skottland genom Västsvenska Rhododendronsällskapet och det brukar vara populärt :) Eftersom vi har plats att ta emot så pass många plantor brukar det vara till oss plantorna levereras , men i år var det lite nervöst om det skulle finnas några plantor för medlemmarna att hämta då vi inte förrän torsdag kväll fick reda på att de fanns på speditionsfirmans lager och inte skulle köras ut förrän på tisdag??? Oj oj, det var inget annat att göra än att åka med "firmabilen" till Göteborg o hämta dem :) Efter sortering och upplindning (de kommer barrotade och hårt lindade för att spara plats) så var det dags för medlemmarna att hämta sina beställningar:) Trots strålande väder var det ingen värme i luften så lite kaffe o bullar var välkommet:) här har en del slagit sig ner i "salongen" i stallet :) 
 Medan andra fick nöja sig med "stallgången" :)  Även torvbalar o torvblock hade beställts för hämtning den här dagen så det var lastade släpkärror på hela gården under en stund, trädgårdsvandring i en trädgård där bara en liiiten del hade vårstädats men det fick gå bra det med även om det hade känts trevligare om man hade kunnat bjuda på mer välstädade områden :) 
En del hade ingen släpkärra men det gick i en hel del block inne i en bil också :) Kanske ett tips på en tävling - "Hur många torvblock får man plats med i en Volkswagen?" hahaha 
En tor(v)ftig bild kanske :)

fredag 27 mars 2015

Typiskt väder!

Det verkar vara typiskt mars/aprilväder nu, ena dagen solsken och nästa dag snö. I går vräkte snön ner hela förmiddagen för att senare övergå i regn, ruggigt o kallt men snön försvann igen som tur var :)
 Idag har jag gjort påskfint på trappan, kul med lite färg nu:)
 Färgglatt blev det i hybridolvonet utanför ingången när Nicholas hängde upp påskägg, blev riktigt rörd när han sa "mormor får jag trampa här på jorden?" Han vet att man inte får gå i rabatterna :)
 De här ljuvliga vivorna köpte vi på Nisses Växter härom dagen, nu är de planterade i nya rabatten och jag hoppas att de ska trivas där. Namnet undrar ni? Primula 'Amethyst Ice' .
Så himla läckert med den vita kanten på blommorna! Ja nu är det fredag igen och det känns skönt att jag är på benen igen, låg i feberfrossa hela onsdagen men nu känns det mycket bättre :) Trevlig helg på er!

tisdag 24 mars 2015

Mycket trevligt!

 Veckorna bara rusar iväg och vi är redan snart inne i april. I söndags var vi på STA:s innemöte och det var stor uppslutning och fler stolar fick sättas fram:)
 Inger Frändås  höll sitt föredrag "Inte bara blommor" och det var många vackra bilder från hennes trädgård på olika bladfärger, strukturer och former. Mycket trevligt!
 Prisbordet lockade till många lottköp...........
........... och vinsterna till entrélotteriet gick åt :) 
Igår började jag känna en begynnande förkylning/influensa men som tur var, var det inte värre än att jag kunde hämta o köra min moster till ögonläkaren för det sista återbesöket efter operationen :) Sedan blev det lunch hos mamma o pappa men lagom till kvällen bröt förkylningen ut :( Eller förkylning kanske inte är rätta ordet för jag blir oftast "bara" mycket tät i bröstet och känner mig febrig. Nåja, hoppas att det inte blir så mycket värre för trädgårdsvistelse o röjning av resterande rabatter lockar ju nu i vårsolen :)

fredag 20 mars 2015

Vårdagjämning!

 I dag är det vårdagjämning och det har vi firat genom att städa i trädgårdens största rabatt :) Så här såg det ut när vi började ....
 ......... och så här ser det ut nu :) Det är som sagt en stor o bred rabatt så det ligger lite trampstenar kors o tvärs för att underlätta rensandet.
 Den smalnar av bort åt häggmisplarna men den är fortfarande rätt bred. Nu är det värsta borta och nu ska det på en hel del jord här också eftersom jordnivån sjunkit en hel del.
 Annars har jag njutit av snödropparna............
 ......... och nunneörten som poppar upp lite här o var :) Här är den vita (den är gulvit innan den slår ut helt)....
..... och här är en röd, det är frösådda så några namn har jag inte :) Nu ska vi fortsätta att fira vårdagjämningen genom att äta kräftor med lite vin till. Ha en trevlig fredagskväll alla!

tisdag 17 mars 2015

Nu är det vår :)

 Vaknade tidigt idag och redan vid frukosten insåg vi att det skulle bli en solig dag :) Hela dagen har vi varit ute och "jobbat" :) Vi fick nästan klart i förträdgården och fick fyllt på med mer jord där det behövdes.
 Här ska det fyllas på med jord i morgon och sedan är vårstädningen gjord här :) 
 Överallt ploppar det upp lökar och jag såg att Anemone blanda (Balkansippa) snart slår ut. Dessa lökar, som jag inte kommer ihåg vad de heter är väldigt söta :)
 Krokus lyser ikapp med solen..............
.......... o blåsipporna har äntligen slagit ut. NU ÄR DET VÅR!! Fast det ska bli kallare nu säger SMHI, frost till helgen men vi får väl se. 

lördag 14 mars 2015

Årsmöte i Rhododendronföreningen!

 Rhododendronsällskapet hade årsmöte på Botan idag, efter mötet höll Johan Nilsson från Botaniska Trädgården föredrag. Denna gången handlade det om hans resor fyra resor till det botaniskt rika områdena i östra Himalaya och men fokus på Ariseama. Ett otroligt fascinerande släkte, många fina bilder på häftiga kobrakallor och ett trevligt föredrag.
 Var ju tvungen att kolla läget lite i parken även om det bara blev på väg till butiken. Måste ju se om det fanns något som jag "måste" ha :) Det fanns det inte idag,  men det var Orkidédagar så det fanns många helt ljuvliga orkidéer att köpa, men det är fullständigt meningslöst att köpa för orkidéer tycker inte om att bo hos mig.
 Många krokus och småiris hade slagit ut i gräset och människor satt på bänkarna med näsorna mot solen och njöt, att vinden var isande kall lotsades vi inte om:)
 Blir man inte glad så säg! Alldeles blått runt magnolian och jag lade mig på alla fyra för att komma nära:)
Det var Iris reticulata 'Blue Note' som var planterade så läckert i sin mångfald :) 

fredag 13 mars 2015

I dag var det dags :)

 En dag med sol till så slår hon ut, blåsippan är nog den vårblomma som jag väntar på mest. Har varit och spanat ett bra tag nu på knopparna som legat som hårt ihoprullade små ludna pärlor på jorden. För varje dag lite större än föregående dag :) Idag tyckte hon tydligen att det var dags att sträcka på nacken och lyfta ansiktet mot solen :)
 En som inte kan lyfta på huvudet mot solen är hybr. julrosen, henne får jag lyfta upp hakan påför att få se henne i ansiktet :)
Inne, i hallen har den vita julstjärnan fått stryka på foten för grus, rosa stenägg och små minikalanchoe. 

tisdag 10 mars 2015

Nu blommar de :)

 Tyckte inte att det kändes skönt att vara i trädgården idag eftersom det blåste något våldsamt :( Pysslade om mina sticklingar från i höstas i stället :) En hel del av Hydrangea 'Kurenai' kommer så fint och blommar till o med:) Färgen ska vara röd/rosa men det kan bli lite olika nyanser så här i sticklingstadiet, samt att det artifisiella ljuset nog gör sitt till. Här i denna låda finns även två sticklingar av H.'Veerle' som jag fick i somras på ett trädgårdsbesök, båda två tog sig så bra och nu är det till o med knopp på den ena:)

Några sticklingar av fuchsia har det också blivit och fler är på G:) Nu känns det riktigt härligt att vara i stallet när det börjar fyllas på av sticklingar, och fuchsior o pelargoner blommar runt omkring mig :)

måndag 9 mars 2015

Jättenöjd!

 I säkert ett år gick jag och klurade på en idé jag hade, jag ville göra "Nils Holgersson på Akka" i keramik. Så i slutet av september förra året hände det:) Jag fick "bilden" klar i huvudet och satte igång på keramikkursen hos Linda :) Blev riktigt nöjd när jag var klar och nu var det bara att vänta på att den skulle torka o sedan brännas, var lite orolig att den skulle gå sönder i bränningen men det gick vägen:) Den 26 februari var det dags för glasering och idag hämtade jag den :) Blev jättenöjd! Ni får se sedan hur/var jag ska ha den. Det blir i alla fall i "Sagolunden" i förträdgården :)
 Eftersom det tog ett tag att göra Akka så var det inte så mycket tid över till något mer så jag gjorde dessa två ändknoppar till armeringsjärn, stag o stöttor kan man ju aldrig få för många i trädgården :)
Även det här fatet blev till på sluttampen och med vår (Lindas o min) favoritglasyr blev det riktigt snyggt :) Får se om jag har det inne som ljusfat eller i trädgården. Nu skiner solen så jag ska gå ut och försöka fixa till en rabatt till i förträdgården :)

söndag 8 mars 2015

Vid fötterna!

 2004 sådde vi de här fröna från en Paeonia delavayi (Småbuskpion) de grodde fint och redan 2009 blommade den med sin första blomma :) Nu är den en rejäl buske, säkert 130 cm hög :) Blommorna är blodröda och det är bara lite puts på våren som behövs, en mycket älskad pion :)
 Vid sina fötter, eller en liten bit där ifrån slår snart julrosorna ut :) Det är hybrider som jag fått och just den här är väldigt söt :)
 Guldhasseln har nu fått rejäla hängen och färgen börjar bli riktigt vårgrön :)
 Vid hasselns fötter kommer det små grupper av snödroppar lite över allt, det är ett resultat av många lotterivinster från trädgårdsamatörernas inneträffar som jag petat ner genom åren :)
Nu har även den andra våririsen slagit ut i krukan på trappen 'Sheila Ann Germany' heter hon :)

lördag 7 mars 2015

Ombytligt!

Att vädret kan vara så ombytligt! I går strålande sol o vårkänslor - idag disigt, kulet och isande kallt i vinden :( Tur att vi anmälde oss till kursen "Vintersticklingar för nybörjare" för ett tag sedan :) inte för att vi är nybörjare men det finns alltid något man kan lära sig och det kan ju vara kul att se hur andra gör:) Det var framför allt supertrevligt att få komma in i det här fina växthuset och få träffa trevliga människor:) Jag hittade dessutom en ny Fb-vän :) Kul Siv!
 Det var i den delen i mitten som vi höll till för där eldades det i en kamin:)  Vi var ett tiotal mycket intresserade elever som klippte sticklingar för brinnande livet:) Detta växthus finns på Billströmska Folkhögskolan i Tyft på Tjörn och det är ju fantastiskt att Trädgårdsföreningen på Tjörn har möjlighet att nyttja detta fantastiska ställe för olika evenemang :)
Man kunde även få ta sticklingar på pelargoner om man ville. Fika hade vi med oss och det var skönt att sitta ner en stund och få i sig lite varmt kaffe för även om det eldades i kaminen var det lite småkallt. Det var i alla händelser en väldigt trevlig stund:)

fredag 6 mars 2015

Sol eller skugga?

 Det kändes verkligen som en riktig vårdag idag, solen strålade och fåglarna kvittrade som galningar i träden:) Göran gick med röjsågen och fick bort en massa som han pratat om i flera år (gamla halvdöda enbuskar bl.a.) Jag gjorde färdigt i "päronrabatten" :) Det känns i kroppen nu så det var tur att jag inte fortsatte i nästa rabatt men det var nära :)

 Vårlökarna börjar att titta upp lite här o var nu och nu när allt gammalt och dött är bortstädat ser man dem:) 
 Det är fortfarande inte överallt som solen kommer åt ännu som ni ser men det känns underbart att jag kan välja sol eller skugga, gissa vad jag valde? 
 Jag gick en runda med kameran och såg att vintergäcken slagit ut, den är lite sen hos oss eftersom jag, mitt nöt planterade den på ett mörkt ställe :) 
 Till min stora glädje kommer även i år pionen 'Buckeye Bell' det är alltså fjärde plantan som jag försöker med (Skrivit om detta dilemma i ett tidigare inlägg) men som sagt den har äntligen bestämt sig för att den vill bo hos oss ändå :)
Även bondpionen P. Multabilis Plena kommer med riktigt kraftiga knoppar:) Alla pioner för övrigt är på G och det känns förhoppningsfullt :) Kanske kan jag i år få njuta av stora pionbuketter, förra året blev en besvikelse på grund av torkan.