fredag 31 augusti 2012

Floxtider!

 Nu har höstfloxen sin storhetstid. Här är några bilder på en del av dem som finns i trädgården. Den här som är mycket blåare i verkligheten blommar och doftar gudomligt trots att rådjuren betade ner den totalt i början av sommaren och fortfarande tar sig en tugga då och då. Phlox paniculata 'Blue Paradise' heter den och i år (snart) ska den stora hostan tv. grävas upp eftersom den har blivit alldeles för stor just där.
 En annan flox är den här rödlila som jag har fått och inte har namn på. Kombinationen med dagliljan 'Sammy Russel' kunde kanske varit mer genomtänkt:)
En annan fådd och onamnad flox är den här, en mild lavendelblå hög gammal sort. Den doftar ljuvligt och angrips sällan av mjöldagg:)

torsdag 30 augusti 2012

Tre olika färger!

 Det finns många växter i trädgården som jag inte skulle vilja vara utan - en av dem är Verbena hastata (Blåverbena) som med sin högresta men stabila uppenbarelse i rabatten är underbar att se när den tittar upp mellan andra perenner på höstkanten. Här är den blåa som jag fick tag i först och förälskade mig i.........
 .....senare insåg jag att den även fanns i rosa och då var jag ju tvungen att få tag i den:) Hittade fröer av den på ett ställe som jag köpte och sådde och såg då även att den fanns i vitt, men de var naturligtvis slutsålda:( Nå väl ................
............nu har jag även den vita varianten.

onsdag 29 augusti 2012

Amiraler och påfåglar!

Igår eftermiddag och kväll var det ett fasligt regnoväder, det regnade så kraftigt att vi inte kunde se på tv:n (parabolen stördes) idag där emot har det varit ett strålande väder:) Tog en runda i trädgården och det är väldigt mycket insekter i farten. Fjärilar, bin, getingar, humlor och mycket annat. Det är som om de insekter man saknade lite i somras nu har fått "eld i baken"  och försöker samla så mycket mat som möjligt. På rosenflockeln satt det hur mycket olika insekter som helst, fast de flög iväg när jag kom naturligtvis men denna satt kvar:) En vacker Amiralfjäril.
Även denna - en Påfågelöga satt kvar tills jag lyckades att ta ett något så där bra foto men sedan fladdrade den också iväg. Nu ska jag rensa kantareller ( 1 kg) som jag plockade igår eftermiddag, det får nog bli en liten macka med kantareller till kvällsmat:)

tisdag 28 augusti 2012

Överrumplad!

Idag kom min syster och hälsade på, med sig hade hon denna underbara blomstergrupp;)) Den var från mamma o pappa, min syster och bror. Blev totalt överrumplad och oerhört glad:) Nu går jag och tittar på den med jämna mellanrum på altanbordet.

måndag 27 augusti 2012

 Besöket hos Fonus i Kungälv gick bra idag, lite sorgligt och känslosamt en stund men det gick bra.  Efter att ha lämnat av min moster i Marstrand åkte jag in i en butik i Stora höga på hemvägen - Gripsholm heter den och det första jag såg när jag kom in i butiken var den här mopsen! Jag föll som en fura och bestämde mig direkt att den ska jag ha:) Att den bara kostade 198:) var ju en bonus:) Det är egentligen en "dörrstopp" sa tjejen i kassan - det kan jag förstå för den är tung och ca 28 cm hög.
Lite luktärtor sådde jag i våras, det blev dock inte många som grodde med de som gjorde det blommar fantastiskt nu:) En bukett på bordet i gillestugan gör att hela rummet doftar:) Ska ta vara på fröbaljorna till den här sorten för den doftar starkt och gott:)

söndag 26 augusti 2012

Örter;)

Idag har jag tvättat lite, dammsugit och plockat undan lite och där emellan har jag suttit i soffan och läst:) med andra ord en väldigt lugn och skön söndag. Eftersom det såg lite tomt ut på bordet i vardagsrummet så gick jag ut och plockade in en bukett blommor:) Vilken lyx att kunna njuta av trädgårdens prakt även inne, här är det kärleksört, sköldpaddsört och sidenört som samsas med rödbladig smällspirea och Clematisen Purpurea Plena Elegans i vasen

lördag 25 augusti 2012

I torsdags körde jag hem min moster till Marstrand igen. Hon ville hem och det kan man ju förstå. I går var Göran och opererade sitt knä (minisken) så det har varit lite mycket nu de sista två veckorna innan min morbror fick somna in. Det har varit mycket oro, hopp och bakslag under dessa två veckor och ett körande mellan Tjörn, Marstrand och Kungälv och tvärtom under tiden så just nu är jag mentalt fruktansvärt trött:( Men livet går vidare och det börjar kännas lite mer "normalt" nu. På måndag ska jag dock följa med min moster till begravningsentreprenören och då rivs det väl upp igen kan jag tänka, men det får gå.
Det är så skönt att jag har trädgården att "andas ut i" - väldigt skönt att vandra runt och njuta av blommorna och dofterna och bara göra ingenting.  - Tack för alla rara trösteord och kramar, det värmer och känns gott att veta att det finns så många goa medmänniskor:)

Clematis viticella Purpurea Plena Elegance är en fantastisk klematis som alla som kan borde ha, det växer så det knakar och är väldigt anspråkslös.

tisdag 21 augusti 2012

Sorg!

Idag blev en sorgens dag;( min morbror (ingift) gick bort idag;( Han blev 90 år och det gick väldigt fort och det får man ju vara tacksam för men sorgen blir ju inte mindre. Han och min moster fick aldrig några egna barn så de har varit som extra föräldrar till mig och mina syskon, jag var alltid alla lov hos dem under min uppväxt. -Tack älskade Ingvar för alla fina barndomsminnen du givit mig! -
Nu får min kära moster vara här hos mig ett tag tills hon känner sig redo att åka hem. Gör ett litet uppehåll på bloggen tills allt "lugnat ner sig".

måndag 20 augusti 2012

Korallbröllop!

Idag för trettiofem år sedan sade vi ja till varandra:) Tänk vad tiden går fort!
I eftermiddag ska vi åka och äta en god middag och ha det mysigt:)

söndag 19 augusti 2012

Undrar vad det är för sort?

Idag har det varit riktigt varmt ute, så varmt och kvavt att jag hela tiden vi varit ute i trädgården tittat upp mot himlen för att se om det var åska på gång.  Inte många knop kan man göra när svetten lackar bara man rör sig;) Vi fick i alla fall sågat ner/ansat rejält bland träden och buskarna uppe på platån:) Fortsätter i morgon och ska då ta ner de nedersta grenarna på granen så att det blir ljusare där uppe. Glömde att ta foto innan vi började så det är svårt att visa skillnaden, ska försöka att fota granen i morgon innan vi börjar.
Den här Sanguisorban fick jag av en trädgårdsvän för några år sedan, vet inte riktigt vilken pimpinell det är dock för den liknar varken obtusan eller tenuifolian. Det kanske är den här som du har Anette (Dagens bästa bild)  Den är ca 110 cm hög och har ungefär samma växtsätt som tenuifolian fast med skillnad att vipporna inte hänger. Som ni ser är den också svagt rosa så någon alba tror jag inte heller att det är. Är det någon som kan hjälpa mig med namnet så vore det jättekul:)
Den här lilla sötnosen har jag i alla fall namn på:) Armeria pseudarmeria 'Ballerina White' (Fransktrift) heter den. Sådde ju både röda,lila och vita i våras men det blev bara en enda av de vita som grodde och nu blommar den:)

lördag 18 augusti 2012

En ny generation!

 Rosenpimpinell (Sanguisorba obtusa) är en stor favorit i trädgården:) nu blommar den för fullt trots att rådjuren betade ner den rejält i våras. Hoppas att de håller sig borta ett tag till, vi ska nämligen sätta upp "skrämmare" i morgon. Vi har köpt tre stycken men bara fått upp en. De andra två ska vi sätta upp på de två andra strategiska platserna där vi tror att de går in i trädgården. Det är ett larm som ger ett ljud ifrån sig, larmet är kopplat till en rörelsedetektor som reagerar på allt inom fyra meter och förhoppningsvis ska detta ljud skrämma iväg dem:)
Tittade ut förut och såg detta:( Den nya generationen marodörer. Rågeten lär ju sin unge att det finns mat att hämta i vår trädgård:( Hoppas att de håller sig på åkern i natt.

fredag 17 augusti 2012

Sensommarblommor!

 Sensommaren är verkligen här, med dimmiga fuktiga morgnar och kyliga, rent av kalla nätter och när man tar sin dagliga runda i trädgården ser man att sensommarblommorna har sin storhetstid nu. Lite vemodigt men ändå skönt. Echinaceorna slår ut en efter en och här är bilder på de som har slagit ut just nu eller är på god väg:) Först ut är 'Tangerine Dream'
 'Hot Papaya'
'Summer Skye'
'Fatal Attraction'
 'Meringue'
 'Rubinstein' (Frösådd)
Echinacea purpurea 'Alba'
 'Sunrise' som inte riktigt har slagit ut ännu:)
'Magnus' tror jag, men misstänker att det inte är det för jag har för mig att 'Magnus' är mer flat i blomman men den är i alla fall köpt som 'Magnus':)

torsdag 16 augusti 2012

Så gott som klart!

 När det var regnigt och trist väder för en vecka sedan ungefär så påbörjade jag ett projekt som jag tänkt att göra länge, nämligen att måla trappan ner till gillestugan:) jag började med att slipa av de värsta ojämnheterna med en slipmaskin och för att få grundfärgen att fästa bättre. Stängde grinden där uppe för katternas skull och målade direkt efter frukosten och gick ut källarvägen:) På kvällen var det såpass torrt att vi kunde gå ner till tv:n:) Har målat två gånger men ska måla stegen en gång till för bästa resultat och handledaren behöver strykas en gång till men annars så:)..............
.........ljust och fräscht blev det, blev riktigt nöjd:) Vill måla gillestugetaket också för att få en luftigare känsla men det klarar jag inte själv så det blir till att fjäska rejält med älsklingen:)

onsdag 15 augusti 2012

Liljedoft!

 I våras på trädgårdsmässan i Älvsjö köpte vi sådana här så kallade trädliljor, nu blommar de:)
Tror att det var 6 lökar som jag planterade tre och tre med några meters mellanrum framför altanen nu, i kvällningen doftar det helt ljuvligt från dem och ..........
....från den här vita orientliljan som jag inte kommer i håg namnet på. Dofterna fångas upp i kvällsbrisen och letar sig in genom altandörren som står öppen, jag sitter i soffan i vardagsrummet och läser och bara njuter av både bok och doft:)

måndag 13 augusti 2012

Synd på så rara ärtor!

Köpte för ett par år sedan den här varigerade björken Betula nigra 'Shiloh Splash' den har stått i kruka tills i våras när jag planterade den på sin nuvarande plats. Blev oerhört besviken då jag ser att den "går tillbaka" ;( fortsätter den så här så flyttar jag den till en mer undanskymd plats för jag köpte den ju för att jag ville ha de varigerade bladen. Det är/var ju en helt ny namnsort så ingen visste så mycket om den så jag får ju stå mitt kast om den blir helt grön, fast visst är det synd på så rara ärtor! Man kan ju visserligen klippa bort de gröna och för övrigt mycket större bladen nu när den är så här liten men sedan....... Nä jag får att hålla koll på den här nästa år.

söndag 12 augusti 2012

Tusen Trädgårdar - över för i år!

Dagen lägger sig sakta till ro och stillheten infinner sig efter en dag i solen med en strid ström av besökare:) Mina två vänner och hjälpredor och jag (och även älsklingen en stund) klarade av dagen med den äran tycker jag:) Göran, den stackaren fick inte mycket sömn efter nattskiftet (han slutade visserligen tidigare men ändå) Ut efter frukosten och krattade gångar, satte upp skyltar och gick med och visade trädgården en bra stund fram på dagen tills han gick in och vilade en stund innan han åkte till sista nattpasset för den här perioden klockan fem. Det kom mellan 100 -150 besökare skulle jag tro, skulle varit roligt att ha en exakt siffra men då skulle någon ha fått stå på "vakt" och räknat in alla som gick in genom ingångsvalvet:) Nu är jag helt slut både mentalt och fysiskt men den är det värt för att få träffa så många trevliga människor och som säger så snälla saker om vår trädgård:) Nu ska jag lägga mig och lösa korsord en stund och tänka tillbaka och njuta av dagens alla intryck och goa skratt:) Tack Christina och Britta för hjälpen ni är underbara!

lördag 11 augusti 2012

Full rulle!

 Idag har det varit full rulle sedan halv sju på morgonen då klockan ringde. Upp och fixa frukost och sedan packa in i bilen det vi skulle ha med oss:) Vi skulle till Botan, Rhododendronsällskapet Västsvenska kretsen hade sin årliga försäljning av plantor:) Det är korsningar och sticklingar av de mest skiftande storlekar och arter/sorter:) Vädret visade sig från sin bästa sida och eftersom vi var där redan klockan 9 för att fixa i ordning lite innan växtmarknaden började klockan 11 så passade jag också på att fota lite;)
 Näckrosorna i dammen alldeles i början av parken blommade så vackert och när jag höll på att fota dem kom en ur personalen för att mata koikarparna:)

 Här är det en guldgul vacker koi som tar sig en munsbit:)
Klockan 11 var det full rulle bland försäljarna och hugade spekulanter fanns det gott om:)  Efter att växtmarknaden var slut klockan 1 plockade vi ihop våra attiraljer och begav oss hem för att direkt gå upp till dottern och hennes familj på 2-årskalas:) Mysigt med en liten kille som var uppspelt och strålande lycklig för alla roliga presenter:)
Vid 5 åkte Göran för att jobba natt, men han kommer hem lite tidigare för att kunna vara med på "Tusen Trädgårdar" i morgon, själv har jag varit ute "deadheadat" dvs plockat bort alla vissna dagliljeknoppar. Eftersom dagens blommor är vissna i morgon var jag tvungen att ta dem med:( men nu slipper jag gå rundan i morgon bitti:) Nu hoppas jag att allt går vägen i morgon, två rara vänner kommer och hjälper till och det är jag väldigt tacksam för.

fredag 10 augusti 2012

Herr och fru Svan!

Idag regnade våldsamt hela förmiddagen mer eller mindre, ja enda fram till tvåtiden ungefär:( Nu är det fint och jag hoppas att det så förblir. Eftersom vi ska vara med i "Tusen Trädgårdar" på söndag och vi även tänker ha kaffeservering så åkte jag ut en snabbis till Orust och Göksäter för att inhandla en vaxduk till det skamfilade bordet där kaffet ska serveras:) På vägen ut kör man förbi Mjörn och detta svanpar med ungar, tyvärr var de alldeles för långt bort från boet då men på hemvägen hade jag sådan tur att de var tillbaka i sitt bo så att jag kunde fota dem:) Detta par (antar att det är samma) har varje år ett bo på samma plats:) I år hade herr och fru Svan två ungar. Det sägs att svanpar håller i hop livet ut men om det stämmer vet jag inte . Men att de är väldigt revirhävdande och hjälps åt med vaktande och matande av ungarna vet jag:) Visst är de vackra!

torsdag 9 augusti 2012

Det gick bra!

 Gårdagens "Öppen trädgård" gick bra:) Det kom en rejäl regnskur mitt i men de flesta struntade i det och gick omkring med paraplyer:) De sista timmarna återkom dock solen och det blev en härlig kväll:) Var dock trött som en gnu och orkade inte något annat än att sjunka ner i tv-soffan. När vi gick omkring i går med besökare var det många positiva kommentarer om hur fint vi hade det och vad mycket vi gjort sedan förra året och man behöver nog emellanåt höra sådant för man blir lite "hemmablind" men nu när jag fick det påpekat för mig och jag idag kollade foton från "då" till "nu" ser jag ju en enorm skillnad:) Så här såg det alltså ut den 29 mars i år;) Att sedan naturen har en sådan växtkraft så att från en till synes helt kal trädgård kan vakna till liv efter vintern och växa med en sådan enorm kraft och styrka det fascinerar mig varje år:) Kanske det är detta fenomen som gör att man älskar trädgård och växtlighet - man slutar aldrig att förundras:) Klicka upp bilden och se bort mot ginnalalönnen till vänster - helt lövlös och samma med flädern till höger bakom buxbomshäcken. Mer eller mintre svart jord där ingen växtlighet ännu tittat upp och kaprifolen i valvet "där jag står" har inte ett enda utslaget blad:)
 Här den 24 april - Grusgångarna och det mesta av planteringarna är gjorda. Man kan skönja lite grönt i flädern och det har växt upp lite i rabatterna runt ginnalalönnen, dvärgkörsbäret blommar och några blad har det också kommit i kaprifolen:) Nu väntade man på en lång och underbar vår och sommar;)
Den 1 augusti såg det ut så här:)  Våren är förbi och sommaren går sakta men obönhörligt över i höst och trädgården är nu totalt inbäddad i grönska och blommor:) Vilken skillnad från tidig vår tills nu, fast jag gnäller emellanåt på både det ena och det andra så måste jag ändå erkänna att jag har det otroligt bra och jag är så tacksam att jag har min/vår trädgård att kunna glädjas i och över från tidig vår till sen höst/vinter:) Det är nog bara från november till mars ungefär som jag inte bryr mig så mycket om själva trädgården men då är det å andra sidan ändå trädgårdsrelaterat på ett eller annat sätt som frö/plantbeställningar, sådder/sticklingar och annat:)  Dé é gôtt å leva!!!

onsdag 8 augusti 2012

Idag skiner solen;))

 Kan ni tänka er - idag skiner solen:) Har varit ute i flera timmar och plockat vissna dagliljeknoppar och försökt att fixa till det sista innan "Öppen Trädgård" börjar kl. 3. Nu får besökarna komma, om det nu kommer någon:)
Rosensidenörten Asclepias incarnata 'Ice Ballet' har börjat att knoppas rejält nu:) Det är en växt som tillhör familjen Oleanderväxter och vill ha näringsrik och väldrännerad jord samt sol läste jag nyss på internet, det har den tydligen ingen aning om för den står visserligen näringsrikt men absolut inte väldrännerat och den står mer i skugga än sol:) Höjden stämde dock 70 - 100 cm och 1 meter är den ju i alla fall:)  Trevligt med en växt som blommar så pass sent på säsongen också juli-september. En stadig och bra planta i den lite större rabatten:)
 

tisdag 7 augusti 2012

Ett gnälligt inlägg!

 Är så irriterad och grinig;( Försöker att fixa till det i rabatterna inför morgondagens "Öppen Trädgård" och söndagens "Tusen Trädgårdar" och det regnar, de dagarna som det varit fint har varit lätträknade:( Det är så mycket som jag skulle vilja ha hunnit med men eftersom det regnar  mer eller mindre varje dag så.............. Så, nu har jag gnytt och gnällt lite så nu känns det lite bättre:) Har påbörjat ett projekt inne istället;) ett projekt som jag har velat göra länge nu, ni får se sedan:) Nu är det i alla fall högsommarblommning ute i trädgården fast vissa blommor har tyngts ner av det myckna regnandet ( där kom det lite mer gnäll, förlåt) Några som i alla fall klarar sig rätt bra är Veronicastrum virginicum 'Erica' (Kransveronica) en perenn som jag älskar;) Har en hel del, både svagt rosa och vita som strävar uppåt som höga minareter i rabatterna:)
Den här har också nått en ansenlig höjd, säkert 2,5 meter är denna flockel:) Har köpt den som Eupatorium fistolosum men om det tvistar "de lärde" Tror att det kan vara E. maculatum Alba. Hög är den i alla fall och riktigt stadig den med trots regnet, ni ser det är sjukt svårt att inte ha några kommentarer om detta förbenade väder;(  Vet ju att man/jag inte kan göra så mycket åt vädrets makter men jag kan inte låta bli att känna frustration.

måndag 6 augusti 2012

En skönhet!

För några år sedan fick jag den här fröplantan av en trädgårdsvän, förra året blommade den för första gången:) Då gillade jag blomman även om den inte såg ut som på bilden, och med den höjden ca 150 cm och med många knoppar var jag väldigt förtjust i den:) I år är jag dock ännu mer förtjust:) KOLLA den här underbara blomman och de skarpa färgerna som faktiskt stämmer väl överens med verkligheten:) Blomman är ca 16 cm och jag funderar starkt på att försöka att registrera den här skönheten:) Det är en korsning av 'Purple Architecture' x 'Cherry Peacock' och det ska bli väldigt spännande att se hur den ser ut nästa år:) Ska höra mig för lite bara om en registrering är möjlig eftersom korsningen inte är gjord av mig.

söndag 5 augusti 2012

Nyanser av rosa!

 På förmiddagen hade min rensningsrunda kommit till rabatten framför altanen och när man håller på att rensa, klippa av en massa överblommade riddarsporrar och liknande upptäcker man saker som man inte tänkt på innan som att fackelblomstret har blivit väldigt stort och högt:) Denna Lythrum salicaria 'Rosy Gem' sådde jag för ett antal år sedan och det är jättefint nu:)
 I eftermiddag har vi haft besök av Inger och Camilla:) Inger har varit här tidigare men Camilla var här för första gången. Det var verkligen trevligt att gå runt i trädgården och prata, diskutera växter, och skratta:)
Den här stockrosen har jag ingen som helst aning om var den kommit ifrån, den växer på exakt samma plats varje år men ibland är den gul ibland är den som i år rosa:) Har haft den i ca fyra år nu och egentligen gillar jag den inte för att bladen blir så fula av rost men jag förlåter den det när den blommar så här fint:)

lördag 4 augusti 2012

En tanke..............

 Tänk om man varit liten som en myra, då hade man nog upplevt världen helt annorlunda, en gräsklippare måste ju te sig som ett hiskeligt enormt monster och en liten sparv som rena dinosaurien för att inte tala om växterna - kärleksörten under Ornäsbjörken skulle ha varit som stora träd:)
Som tur är är jag inte så liten:) Lite mindre än jag är hade ju inte varit så dumt dock:))
Eftersom vädret varit fint idag så har jag fortsatt i rabatterna, ett avbrott för att åka till Stenungsund blev det mitt på dagen och där regnade det minsann. Här hemma har det inte kommit en droppe ännu och det verkar som om det skulle bli en fin kväll om än något kylslagen.