lördag 30 juni 2012

Snilleblixt!!

 I morse var det inte lika mulet som i går utan rätt fint faktiskt, vi hade dock bestämt med Emma att vi skulle åka till Orust på loppis/antikt klockan 10:) Så speciellt antikt var det väl inte om man inte ville ha gamla verktyg som rubank och annat. Loppisgrejorna var inte heller riktigt i min smak, mycket "skit" om man säger så:) Nicholas blev dock riktigt glad då Göran hittade en sådan där plastbil som man sitter på och skjuter ifrån med fötterna:) Hemma igen fortsatte vi med att rensa i rabatterna;) Det är så himla kul med bra verktyg och ingen press att det ska vara klart en viss tid:) Det är bland annat denna stora perennrabatten som jag håller på i. Har tagit mig runt mer än halvvägs, går in till mitten ungefär och tar på så sätt mig runt hela baletten:) Det röda som ni ser till höger på bilden..............
 ........är Paeonia lactiflora 'Svarte Petter' som nu har vuxit sig rätt stor och fin:) Om man fortsätter förbi Svarte Petter och går utefter rabatten kommer man till Häggmisplarna, de ser ni föresten också på översta bilden precis ovanför pionen.
Runt häggmisplarna (som vi stammat upp) har  vi haft en sådan där jobbig plats där ingen egentligen velat växa:( förutom ogräset. Det är just här på denna sidan och eftersom jag märkte att hostor (välsignade växter) trivdes alldeles utmärkt så grävde jag upp en massa ogräs och annat som kämpade för att överleva där förra hösten och planterade storvuxna hostor som ska få täcka in hela alltet:) Idag när jag kom så här långt i mitt rensande, kom jag på en riktig snilleblixt:)) I alla fall tycker jag det:) Jag/vi grävde upp resten av missanpassade växter och lade markduk, kantsten och grus;) Ni har säkert fattat vid det här laget att jag ÄLSKAR grus:))

 Så här blev det:) är riktigt nöjd, soffan som stått på ett annat ställe fick flytta hit istället:) Kantstenen nere till höger ska fixas till lite och sedan ska det rensas fortsättningsvis...............
 .........även på denna sidan. Här ser ni soffan från andra sidan och det är här som alla (nästan) mina blåsippor växer på våren:)
Kul var också att jag äntligen hittade en plats till mitt fågelbad som jag gjorde hos Linda i vintras:)

fredag 29 juni 2012

Regntungt!

Allium moly (guldlök) planterade jag på denna platsen för säkert 25 år sedan, den blommar lika fint varje år:) Idag har det varit mulet, kvavt och regnet har hängt i luften och då och då kom det en skvätt. Har fått rensat en hel del i alla fall och fikat på altanen med en trädgårdsvän:) Göran och jag har hjälpts åt med att kapa av en hel del av de nedersta grenarna på vår ena magnolia så nu är det väldigt fint runt den:) Nu passar vi vårt lilla barnbarn och om en stund ska vi gå upp till hans hus så att vi kan göra ordning honom för natten:) Emma ska på grillfest hos sin bror så det är bara fem minuters gångväg om han inte vill sova:) Bra att ha barnen så nära:)

torsdag 28 juni 2012

Nyanser av rosa!

 Ännu en dag med strålande solsken:) 24 grader och nu på kvällskvisten även en svag bris:) Vi har även idag rensat, fikat med min syster, tagit igen oss med en liten drickapaus på altanen och jag njuter i fulla drag:) Den här nävan Geranium pratense 'Summer Skies'  älskar jag! Den är hög minst en meter så den fick jag flytta förra året till sin nuvarande plats eftersom jag hade planterat den i framkant på en rabatt;( Nu står den lite mer i bakkant och nu är den absolut underbar i sina rosa nyanser:)
 Den här godingen går inte av för hackor den heller Stachys macrantha (Praktbetonika) jag är galet förtjust i denna blomma som jag föresten har på fler ställen men här - i en skuggig rabatt blir den mycket tätare och blomrikare och inte så hög:)
Den här Astrantia major 'Roma' är ytterligare en avgudad blomma, den är som en vacker juvel och den sprider sig inte så våldsamt som den "vanliga" vit/gröna, faktiskt har jag inte hittat en enda fröplanta av den ännu - synd för det hade jag gärna hittat;)

onsdag 27 juni 2012

En trevlig dag !

 Idag har det varit en underbart härlig dag:) Efter frukosten gick vi ut i trädgården och började att rensa rabatter, solen strålade så vi höll oss lite i skuggan:) En del växter grävde vi upp och flyttade och en del slängde vi (halvdöda rosor och liknande) Vid ettiden gick vi in och fräshade till oss och så kom Emma (dottern) med vår lille prins och så åkte vi ut till Pilane gravfält;) Det är ju numera också en gigantiskt konsutställningsplats och konstnärer från hela världen ställer ut sin skulpturer i naturen och på historisk mark (gravfält) får går omkring och betar och håller markerna öppna:) Detta konstverk heter 'Spread the sunshine over the earth' och är gjort av Zhang Huan från Kina. Dit upp gick vi inte eftersom lillplutten inte orkade gå så långt.
 Här står han och tittar på 'The heart of trees' som gjorts i brons och trä av Jaume Plensa från Spanien
 Den här installationen 'Wall Street' är gjort av granit av Claes Hake och är gigantisk:)
 Den här gillade Nicholas:) Han sprang in och ut mellan blocken och lekte tittut med morfar och skrattade och var så lycklig:)
 I brons var det här konstverket gjort av Tony Cragg från England,  'Point of View' heter den!
 På sockeln till 'Discussion' också den av Tony Cragg i brons satte sig Nicholas och ville att morfar skulle sätta sig bredvid:)
 Fåren som betade där var tama och keliga och det var mysigt att kunna klappa dem:) Här har ett fattat tycke för Emma och förföljde henne en stund tills hon klappade den:)
Efter besöket åkte vi till Sundsby Säteri där vi åt en god lunch:) Hemma igen fortsatte vi att pyssla lite i trädgården men nu har vi gjort kväll och ska äta en bit sill om en stund, kanske blir det en liten nubbe också:)

tisdag 26 juni 2012

Uddevalla i dag!

Idag var det första soliga dagen på länge och som inte regnet har hängt över oss:) Strålande fint väder hela dagen - typiskt då att jag inte kunde vara hemma:( Men jag ska inte klaga, hade lovat mamma att köra henne till hudkliniken på sjukhuset i Uddevalla. Pappa har ju kommit upp i åren och vill inte köra så långt längre. Vi hade en trevlig dag efter att mamma varit hos läkaren. Blev bjuden på middag och vi strosade runt lite på Torp:) Under tiden jag "roat" mig med shopping hade min käre make varit duktig och rensat flera stora rabatter:) Det finns numera ett helt BERG av ogräs på komposthögen:) I morgon hoppas jag att vädret är lika fint så att jag också kan vara ute och pyssla runt i rabatterna men nu blir det avkoppling framför tv:n. Den här söta pelargonen har jag inget namn på men den blommar kopiöst och har små fina blommor:) Ville visa er den så ni får något fint att titta på också och inte bara får en massa text att läsa;)

måndag 25 juni 2012

Mer klematis!

 Idag har det inte varit några regnskurar, det har regnat konstant istället;( så det blir ingen ogräsrensning för mig inte. Visar några bilder på mer klematisar i stället;) Clematis integrifolia 'Juuli' en stor favorit som blommar från midsommar till långt fram i oktober- november:)
Den här är köpt som C. macropetala 'Pink Princess' men det är det inte eftersom den blommar nu. Troligen en Hagley-hybrid.
 Clematis 'Piilu' kan ibland blomma med dubbla blommor om man klipper den fifty-fifty, alltså då blommar den med dubbla på fjolårsved och med enkla på årsskotten men jag har klippt ner den helt och den blommar ändå med dubbel blomma:))
Det här är Clematis 'Proteus' (Patensgruppen) och den här blomman är enorm säkert 20 cm:) Nu ska jag fixa till lite lunch för äta behöver man ju vare sig det regnar eller inte:))

söndag 24 juni 2012

Världsproblemen är nu lösta!

 Dagen har varit rätt skön idag, lite rabattrensning mellan skurarna, fika och nu vid fem middag intagen på altanen:) Rätt mysigt att sitta där och äta och höra regnet smattra på plasttaket:)) Fick rensat klart nästan hela baksidan av huset (förutom platån) och det känns så bra att kunna rensa och fixa i rabatterna i lugn och ro och kunna tänka och nästan lösa världsproblemen där med rumpan placerad mellan perennerna:)) Fotade lite också den här klematisen till exempel C. 'Warszawa Nike' som har jättestora blommor i år.
 Den här Clematis 'Shirayukihime' (Patensgruppen) verkar som om den trivs där jag planterade den för två år sedan för nu kommer den starkt:)
C. 'Westerplatte' som alltid blommar fullständigt hysteriskt mycket:)) Nu gör vi kväll och jag och älsklingen ska se ytterligare en hyrfilm:) Skönt när man kan sitta uppe hur länge man vill och vakna utan väckarklocka, synd bara att semestern (Görans) alltid tar slut så fort;( Den 5 juli börjar han att jobba igen:( får njuta så länge som möjligt av att ha ledighet tillsammans tills dess:))

lördag 23 juni 2012

Regn, städning och fika!

Idag tänkte jag gå ut till rabatterna direkt efter frukost men då började det naturligtvis att regna;( Då satte vi i gång med storstädning av lilla stallet i stället:)) Efter ett par timmar kom sonen och hämtade lite rester från gårdagens lunch och sedan fortsatte vi med stallstädningen. Efter ytterligare någon timma när vi precis var klara kom Emma (dottern)med familj och då fikade vi på altanen:) När de gick hem efter en stund kunde jag äntligen få börja i rabatterna, har haft abstinens nästan efter att inte ha kunnat rensa av en eller annan anledning:)) Kollade även runt lite och den här lilla vita gökblomstret ( Lychnis flos-cuculi 'White Robin')som jag sådde för ett par år sedan är så himla fin där den står lite i halvskugga under en buske.  Lite organiserat rufsig liksom:) Nu regnar det igen så nu ska vi sätta oss och se på en film och mysa lite:)

torsdag 21 juni 2012

Eftermiddagen har tillbringats under huset (en oinredd del) samt ute på åkern vid trekammarbrunnen och med diverse vattenslangar, pinnar och en massa fula ord få loss ett stopp i avloppsröret som gjorde att avloppet (när vi spolade på toaletten) gick upp baklänges under huset:( Akut slamsugning skulle kosta 2.500:- extra men det var ju bara att acceptera, vem vill tillbringa midsommarhelgen i avloppsstank;( Nu hade han dock en hel del människor som behövde slamsugning akut och han var ensam så vi sa att han får komma när han kan. Som tur var fick vi loss "proppen" så nu räcker det att han kommer på måndag:)) Vill nu, när "skitsnacket" är över:))- ÖNSKA ER ALLA EN TREVLIG MIDSOMMARHELG  med den här buketten som jag plockade alldeles nyss:))

onsdag 20 juni 2012

Hittar inte lappen;(

 Strax efter att vi byggt planket på baksidan, planterade jag en Clematis 'Summer Snow'. Den har i år verkligen satt fart:) Hoppas att vi kan färdigställa planket i år, det ska ju på tegelpannor på överdelen innan det är helt klart men vi får se vad vi hinner:)
 Så här ser blomman ut, jag hittar inte lappen på plantan så jag hoppas att det är Summer Snow:)

tisdag 19 juni 2012

Nu blommar den!

Nu har Eldkaprifolen (Lonicera 'Dropmore Scarlet') börjat att blomma:) tyvärr doftar den ingenting men det gör inget för blommorna är så vackra:) Den vilda kaprifolen doftar destå mer och den växer i klättervalvets andra sida och även upp över berget en bit bort så det doftar ljuvligt ändå;)
Idag har det varit underbart väder med sol, hoppas morgondagen fortsätter i samma stil:)

måndag 18 juni 2012

Riksmöte i Linköping!

 Som ni kanske märkt har jag inte skrivit på bloggen sedan i torsdags, det beror på att jag/vi varit i Linköping på STA-riksmöte hela helgen:) Riksmötet arrangeras av en av kretsarna och i år var det Östergötakretsens tur att hålla i det hela:) En jättetrevlig helg med en massa besöksträdgårdar, trevligt umgänge med STA:are från hela Sverige, god mat och dricka. På fredagskvällen var det mat och mingel i Trädgårdsföreningens park. Denna fantastiska "tårta" mötte oss när vi kom innanför grindarna:)
 Det är en vacker park med stora grönområden, växthus och plantskola. Här står en man och betraktar skådespelet när fontänen ändrade form genom olika former på vattenkaskaderna:)
 Här i detta partytältet var det uppdukat med en massa matpaket och dricka till oss, det fanns även vin och öl till självkostnadspris:) Det blev en del under kvällen:))
 Ett vackert lusthus som man nådde genom en bro över ån som ringlade igenom parken:)
 Här vid vårt bord har vi precis ätit färdigt och slängt bort tallrikarna, nu är det bara öl och vin som inmundigas allt eftersom kvällen lider:) En stund efter att detta fotot togs var vi runt 10 personer runt vårt bord:))
 Resten av deltagarna, lite synd att placeringen av borden gjorde att vi satt väldigt långt i från varann:( Men vi hade det jättetrevligt och det blev många skratt kan jag lova:)
Lördagen tillbringades i buss som for runt till olika besöksträdgårdar. Det var en mycket hög standard på de trädgårdarna, helt fantastiska ställen som det var en upplevelse att få besöka:) Visar inga bilder för det är svårt att välja och vi var i 6 trädgårdar:) Dagen avslutades med middag, underhållning och lotterier i en stor fin sal och det var en mycket trevlig kväll:)
Söndag var det fler besöksträdgårdar att besöka för de som ville, men vi beslöt oss för att ta sovmorgon och titta lite på staden innan den stora växtmarknaden klockan två som avslutade hela riksmötet. Här syns bland annat Peter Korn som säljer växter till intresserade kunder:)
Det där ser spännande ut tycks hon tänka (Christina Fryle) Mycket säljare och mycket intressanta och kul växter fanns det som vanligt till försäljning, kom hem med:
Pion 'Dinner Plate'
Klippgentiana
Rosa Gentiana
Rosa fylld sippruta
Iris colettii
Filipendula 'Hjordis' kommer inte ihåg mer just nu och Göran köpte rhododendron förstås:)
Idag har jag planterat nästan allt jag köpte och pysslat lite med att binda upp en del växter som slagits ner av regnet.

torsdag 14 juni 2012

Large är väl Large?

 Har tagit det lugnt idag:) Bara myst omkring lite, förkylningen är mycket bättre men än är det inte bra:( Nu blommar paradisbusken, varje år efter blommning vill jag kapa ner den för den är så rackarns ful då, men när den blommar så är allt förlåtet:))
 Efter allt regn i höstas och våras är Hostorna enorma redan:) Får nog gräva upp till hösten och dela skulle jag tro det är ett flertal som har blivit lite för stora där de står.
 Än så länge är 'Regal Splendor' ok på sin plats men om ett par år får vi se. Det är lite klurigt när man köper hostor och de är graderade i mini, small, medium, large och extra large och upptäcker nu först (har samlat hostor i många år och har en del nu) att det skiljer sig en del från planta till planta, jag menar för mig är en large hosta ca 60-70 hög men jag har sett märkningar från 45-50 cm upp till 80-90 cm och alla kallades large??????


                                      
 Jaja, får väl se hur hög denna 'Spilt Milk' blir:) Har haft den i många år men det är inte förrän de senaste 3 åren jag sett att den växt;)
Även här är hostorna redan stora för att vara så tidigt på säsongen. Vissa "utfyllnadsväxter som astilbe måste jag gräva bort i höst och flytta för de försvinner snart under hostabladen:)

onsdag 13 juni 2012

Gult är vackert!

 För några år sedan köpte vi det här trädet, en Ulmus x hollandica 'Wredei' Det är ett smalväxande träd men det underbara med det är färgen- riktigt guldgult, där av det svenska namnet Guldalm:) det gula går senare på säsongen mer över i grönt men nu är det fantastiskt :) Hostan 'Orange Marmelade' vid foten gör sig riktigt bra, ett av alla spontana planteringar utan "baktanke" som blev bra:) Man ska ha tur ibland:)
En annan gulblommande växt som verkligen lyser i rabatten är Trollius chinensis (Kinesisk Smörboll) som är mer orangegul än den vanliga gula smörbollen:) Den står stolt och hög (90 cm) och visar sina solar för mig när solen på himlen inte vill visa sig;)

tisdag 12 juni 2012

Rekord och baciller!

Inte bara blåregnet slår blomrekord i år, även Clematis montana 'Broughton Star' har drabbats av samma "bacill":) Bacill har även vi drabbats av i form av feber, heshet, hosta och snuva:( Det blir till att försöka kurera sig på alla sätt som går så att vi är ok när vi åker till Linköping och riksmötet:) För att återgå till klematisen så skulle jag inte ha något emot att köpa fler montanor, de verkar som om den här platsen i pergolan var perfekt för den:) På ett annat ställe i trädgården dog den efter x antal vintrar det var nog för utsatt där. Men bygger vi ut pergolan lär det bli fler;) Den kräver ju lite utrymme då den kan bli mer än 5 meter.
 Nu börjar den ena efter den andra irisen att slå ut:) Här är Iris sibirica 'Butterfly Fountain'
 Iris 'Sibtosa Queen'
 Iris sibirica 'Papillon'
 Iris sibirica 'Dreaming Yellow' Flera av skäggirisarna blommar nu också så det är spännande att varje dag upptäcka att fler och fler slår ut:)
En helt annan växt än irisar är Lönn, den här köpte vi för ett par år sedan och den är så himla fin med sina olikfärgade blad i gröngult/sosa med vinröda kanter:) Acer palmatum 'Tsumagaki' heter den:)