måndag 30 april 2012

Zedraken är på plats:)

 Idag har det varit ett helt fantastiskt väder, vi har varit ute precis hela dagen;) Vi började med att få ut en hel del av våra "övervintrare" bl. a denna Melia azedarach (Zedrak) den här har vi alltid på altanen för vi vill ha både doften och känslan av lite djungel:) Doften är helt underbar någonting mellan liljekonvalj och lilja;)
Så här ser blomman ut, klicka gärna upp bilden så ser ni bättre hur vacker den är:)
Snart slår dessa knoppar ut och då doftar det ännu mer:) Vi fick nästan fyllt växthuset också med växter som behövde komma ut, nu är hälften av alla fuchsior i pallkragar med skuggväv över på dagen och vassmattor mot eventuell frost på natten. Det händer mycket nu - tror att hostorna växte flera centimeter i dag;) Ha en fin valborgsmässoafton alla!

söndag 29 april 2012

Reserapport del 2

Här kommer andra delen av reserapporten från Skottland.  Från Edinburgh mot Perth åkte vi motorvägen och överallt såg vi detta gula som fullständigt vällde ner över kullarna:) Det är Ulex europaeus (Ärttörne) Det var helt otroligt vackert men lite svårt att fota i farten, vi kunde ju inte stanna på motorvägen men jäklar vad jag gärna ville det:) Efter ca 1,5 timmas bilfärd var vi framme............
 ............målet för vår resa var detta:)
 Ett  enormt gardencenter med allt vad du kan tänka dig inom trädgård. En avdelning med trädgårdsmöbler en med kläder och en med presentartiklar som inte bara var trädgårdsrelaterat. Matvaror, godis och delikatesser och inte minst en restaurang:) Detta var alltså inomhus, på utsidan var själva plantskolan med en stor mängd växter ungefär som en stor svensk plantskola:) Sedan var det ju familjen Cox privata park som vi ville besöka. Vi hade mejlat Kenneth Cox om att vi skulle komma och han hälsade oss välkommna. Vad vi inte hade kunnat föreställa oss var att Kenneth själv gick med oss fyra runt i parken i över två timmar:) till och med hans privata trädgård och växthus fick vi se:)) En otroligt trevlig och tillmötesgående kille:) Här kommer några bilder från parken.
 Det är en enorm anläggning i ravinlanskap med uppbyggda trappor och murar, helt fantastiskt och man skulle kunna gå omkring där i flera dagar tror jag. Vi var där sammanlagt i fem timmar och vi så säkert inte ens hälften. Vi hade tur med vädret men rätt som det var kom det en liten skur så vi fick gömma våra kameror under regnponchon:)
 Den här forsen som kom utfarande från en öppning i en mur var en fantastisk syn.
 Här är vi inne i Kenneths privata trädgård, jag bara älskar den höga vackra muren med den röda dörren. Tji för rådjuren att komma in där:)
 En vy från hans växthus.
 Detta är hans hus, klicka upp bilden och kolla in blåregnet på annexet till vänster!
 På eftermiddagen/kvällen hade vi tänkt att besöka den Botaniska trädgården i Edinburgh men då regnade det rejält så vi gick på puben istället:))
 Vi tog en promenad efteråt för att leta efter ett ställe att äta middag på och då passerade vi denna gata med dessa två blommande träd som gjorde att dessa trista smutsiga stenhus istället såg riktigt vackra ut:))
Till slut hittade vi en sydamerikansk restaurang där vi åt en helt underbar middag - en köttbit som fullständigt smälte i munnen:) Efter denna kulinariska orgasm gick vi tillbaka till vårt hotell för att lägga oss tidigt då vi skulle åka till flygplatsen kl 03.45 morgonen efter:) Skottland åker jag mer än gärna till igen då hade det varit trevligt att ha lite mer tid att spendera:)

lördag 28 april 2012

Resereportage!

 Tänkte skriva lite mer idag om vår miniresa till Skottland och Edinburgh. Vi lämnade ett soligt Sverige och landade ca 1,5 timma senare på flygplatsen strax utanför Edinburgh där vädret var allt annat önskat, kallt och blåsigt och med regnet från höger till vänster i stället för uppifrån och ner. Efter att vi hämtat ut vår i förväg beställda hyrbil och med mycket skratt då det såg så lustigt ut med ratten på "fel" sida och en del "snurr" kom vi så äntligen iväg in mot staden. Efter en del felkörningar kom vi fram till vårt bed and breakfast - ett gammalt vackert viktorianskt hus. Det såg inte mycket ut för världen på utsidan då det såg otroligt smutsigt och solkigt ut ( det gjorde för övrigt alla hus tyckte jag)
 Insidan var det däremot inget fel på:) Ett underbart mysigt rum med toalett o dusch inne på rummet:) Sängen var dock bara 1.35 bred och lika hård som betong så det var svårt att hitta en bra sovställning, men det gällde ju bara två nätter så det fick gå:))
 Nere i hallen såg det ut så här! Som att gå tillbaka mååååånga år genom tiden men så himla mysigt:)
 Trappan upp till andra våningen där våra rum låg, vackert gjutjärnsräcke med mörkt trä som handledare. Vårt rum vätte mot bakgården medan Pia o Mickes vätte mot gatan.
 På morgonen när jag tittade ut genom ett otroligt skitigt fönster som jag för övrigt inte kunde öppna, såg jag den här underbara synen när jag tittade snett uppåt:))  Tror att det är äppelträd som blommar:)
 Utanför, mellan dessa längor av hus fanns den här parken som var underbar med sina blommande körsbärsträd, Pieris och andra vackra buskar:) Lite före oss med andra ord.
 Närbild på en Pieris.
Flocknävan (Geranium macrorrhizum) blommade i underkant av det järnsmidda staketet som omgärdade parken.
 I brist på trädgård kan man ju göra så här;) Ett helt trappräcke med Clematis- LJUVLIGT!!
Annars såg det mest ut så här -GRÅTT och lite trist. Synd att det inte var lite mer träd planterade i en så      gammal fin stad. Det var tur att parken fanns utanför "vårt" hus så att man fick se lite färg:)
Nu ska vi iväg och vara "experter" på Tjörns Trädgårdar. Göran i egenskap av Rhododendron"expert" och jag som kunnig om dagliljor:) Vi får se hur det går;) Skriver lite mer i morgon om resan.

fredag 27 april 2012

Hemma igen från Skottland:)

Nu är vi hemma igen från vår visit i Skottland:)  Med bara en timmas tidsskillnad och ett späckat schema, VÄNSTERTRAFIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i ett totalt kaotiskt (i alla fall för oss) Edinburgh är jag fullständigt, fysiskt och psykiskt slut! Det har varit en fantastiskt rolig resa men jag återkommer mer detaljerat i morgon eftersom jag är så trött (är det åldern som tar ut sin rätt?) Detta foto är från Glendoick och familjen cox Rhododendronpark som finns mellan Perth och Dundee i Skottland.

onsdag 25 april 2012

Nu är det klart:)

Igår på förmiddagen fick vi klart det sista av grusningen av gångarna:) Nu återstår lite "finputsning" kanske en o annan sten till och framför allt VÄXTER:) Rhododendronrabatten i mitten är i det närmaste klar men något mer får säkert plats innan rhoddarna vuxit till sig:)  På eftermiddagen gjordes en del ärenden innan det var dags för sista fotokursen för den här gången. Har lärt mig massor på 5 gånger:)  Här är fotot taget nerifrån plattgången upp mot "jordkällaren" och berget.
 Här är fotot taget från andra hållet.
 Mitt fina rabarberblad i betong som jag fått av en vän hade blivit väldigt fult inuti i mitten av stående vatten:( Så jag målade det i en speciell metallfärg och sedan penslades en vätska ovanpå som gör att det ser rostigt ut, även grodan fick en behandling:)
 Här är rhodderabatten på nära håll.
Nu blommar det lilla dvärgkörsbäret:)  Om ett par timmar bär det av till flygplatsen och Skottland, ska bli underbart roligt att få komma dit och att dessutom få uppleva allt tillsammans med älsklingen och två mycket goa vänner. Sonen har fått kattinstruktioner (fast det är nog mest för min skull, han har ju passat dem ett antal gånger innan;)) och kylskåpet är laddat. Låter som om vi ska vara borta i veckor men vi kommer ju hem igen på fredag:)

måndag 23 april 2012

Ser hur det växer!

 Morgonens väder var väl inget att jubla åt men det var uppehåll i alla fall, vi fortsatte att grusa gångar och det kommer att bli så bra:) Tyvärr tog markduken slut så när vi åkte till vår kompis passade vi på att köpa några paket på hemvägen. Senare ska vi beställa en hel rulle till för det lär gå åt när vi börjar med dammen:) Hela eftermiddagen har varit helt underbar, så fort solen tittade fram kunde man nästan se hur det började att växa och blommorna slog ut, bin och humlor måtte ha suttit i sina "hus" och bara väntat för det surrade lite överallt:))
 En rosenrips (Ribes sanguineum) som frösått sig bakom rhododendronen lyser så vackert med sina röda hängen:) Den kapar vi ner emellanåt när den blir för stor men den kommer så snällt tillbaka, humlor och bin älskar den:)
Vår stjärnmagnolia (Magnolia stellata) kommer att vara helt översållad av "stjärnor" i vitaste vitt inom några dagar om solen nu behagar att visa sig på dagarna. Förhoppningsvis är den utslagen och vacker när vi kommer hem från vår snabbvisit till Skottland:) Vi åker på onsdag och kommer hem på fredag:) Här är det snabba ryck förstår ni:)

söndag 22 april 2012

En mulen dag på Botan!

 Idag åkte vi till Göteborg och Botan. Göran skulle på styrelsemöte med Rhododendronsällskapet så jag följde med för att njuta av vårblomster och fota lite:) Mulet och trist var det men det var i alla fall uppehåll. Det här var det första som mötte oss innanför grindarna - paradplanteringen eller vad man ska kalla den precis nedanför jättegunneran som ni ser som lite brunt krafs ovanför. I år föreställer rabatten en vattenkanna:) Alldeles fullt av penséer i olika färger:)
 Dessa underbara mattor av olika vårblommor på väg upp till lökträdgården är helt ljuvliga. Det är scilla, vårstjärnor, nunneörter och ja allt.......... Man blir helt betagen:)
 Väl uppe i lökträdgården blir man ännu mer betagen och man blir varm i hela kroppen bara man ser sig omkring och jag tänker på hur otroligt tacksam jag ska vara att jag har syn, hörsel och luktsinne så att jag kan se allt detta underbara - höra fåglarna kvittra och känna dofter av olika lökväxter och av jord:) Den här lilla sötnosen är en Tulipa humilis 'Magenta Queen' heter den.
Längre upp i Rhododendrondalen såg jag den här läckra Corylopsis spicata (Japansk Skenhassel) som med sina skira hängen var helt underbar. Innan styrelsemötet (som blivit mycket försenat på grund av tågförseningar) åt vi alla lunch på restaurangen, vi åt en underbar fisksoppa:) När vi kom hem hade vi tänkt att vi skulle fortsätta med grusgångarna men nu ösregnar det:(  Hoppas på bättre väder i morgon.

lördag 21 april 2012

Föredrag på Tjörns Trädgårdar!

 I eftermiddag var vi på Tjörns Trädgårdar för att lyssna på föredrag igen:) Den här gången var det Ludvig Johansson som berättade om "Exotiska växter till din trädgård" Spännande att höra hur man kan lyckas med så kallade "zonknäckarväxter" Här håller han i en ingefära som man dock kanske lättast övervintrar inomhus. Detta exemplar fick vi till vår stora glädje av Ludvig när föredraget var slut, skall vårda det ömt. Detta inlägg blev lite bakvänt eftersom hela bloggspot tydligen ändrat hela upplägget om hur man gör (igen) ;( Förut fick jag alltid lägga in bilderna men första bilden sist och nu är det tvärt om. Hoppas att jag lär mig detta nu.
 Han pratade också om en härdig citrusplanta (Citrus trifoliata) Citrontörne på svenska. Den kan bli 1-5 meter med upp till 4 cm långa taggar och tåla ner till -15 grader;) Här har den precis börjat att få blad efter vintern, denna planta har ju stått i växthus. Den tyckte vi verkade underbart kul så den fick följa med oss hem:)
Här är alltså den bilden jag tänkte börja med. Det var många intresserade lyssnare:)

fredag 20 april 2012

Äntligen fredag;)

Idag har det regnat mer eller mindre hela dagen och efter lite ärenden i Stenungsund och helghandling på ICA så känns det inte så där jättelockande att vara ute. Men det är i alla fall äntligen fredag:) Har i alla fall fått ut en del av mina pelargoner från stallet och nu står de i backar på inglasade balkongen och väntar på varmare tider precis som jag;)) Den här färgglada vackra Unikpelargonen heter 'Angeleyes Orange' och den ljust rosa nästan vita framför heter 'Prinsessan Isabell' om nu namnet stämmer det är en zonalpelargon men annars har jag mest vildpelargoner, unik och doftpelargoner.




Här är P. tomentosum vilket betyder luden på latin och det stämmer verkligen, några mjukare och ludnare blad får man nog leta efter. Jag älskar denna pelargon som jag kan gå och klappa på, att den sedan doftar underbart av mint gör ju inte saken sämre:)

torsdag 19 april 2012

Gångarna växer!

Nu blommar även den vanliga backsippan (Pulsatilla vulgaris) de är himla läckra tycker jag, den vita som finns på ett annat ställe har inte riktigt kommit lika långt. Vi fortsatte med vårt grusningsprojekt igår. Idag har jag kört några lass med grus men väntar på att Göran ska komma hem från jobbet så att vi kan hjälpas åt:)



Här under linden var det ett riktigt "fulställe" förut, det växte vintergröna och kirskål som kvävt bl.a en hosta och lite annat som växte där. Vintergrönan var för övrigt på väg att invadera rabatten till höger så nu var det hög tid att göra någonting:)) Vi rensade bort så mycket som möjligt och sedan lade vi markduk även där. Om ni klickar upp bilden så kanske ni ser att marken lutar till vänster om linden ner mot stocken som ligger där.
Vi lade markduken en bit över stocken, fyllde på med grus och lade dit några stenar uppepå (ska dit några till)så att vi kunde lägga mer grus där och på så sätt jämna ut nivån:) Här ska vi nämligen ha en liten fikahörna:) Den platta stenen mitt i är ett trappsteg, det är en liten nivåskillnad där som vi löste genom att lägga den stenen där på var sida om den stenen ska jag nog ha några krukor eller något som markerar att det är trappsteget som ska användas.
Sakta men säkert växer gångarna och snart möts de och den längsta gången i mitten blir även den grusad;) Det är den gången som blir "huvudgatan" upp till berget där trappan/stigen ska gå upp till dammen;) Linden står till vänster in på den gången som ni ser påskliljan (klicka upp bilden)Så här såg det ut för ett tag sedan, sedan dess har ju jag fyllt på lite grus men Göran gjorde det mesta..................
Rabatten i mitten har även fått ett lagen av barkmull över torven så det ser lite trevligare ut:)

onsdag 18 april 2012

Dagen som försvann:))

Som ni kanske märkte så blev det inget inlägg på bloggen i går. Dagen bara försvann:)) På morgonen var dottern och hämtade mig och så åkte vi till Orust och hem till henne. Jag passade min lille Prins Bus under tiden hon gjorde en tenta. Efter att Nicholas och jag lekt en timma på deras altan var det dags för honom att sova middag och får han sin napp, snutte och snuttekudde ( en liten babykudde) så somnar han på stört i vagnen ;) Där sov han i två och en halv timma:) När han vaknat körde Emma mig till Stenungsund där jag beställt klippning till 15.30 och sedan hämtade Göran upp mig när han kom från jobbet:) Hem och slängde i oss lite mat, packade ner kamerorna för det var dags för den 4:e fotokurskvällen:) Vi fikade först denna gången och sedan gick vi ut och fotade en forsythiabuske som stod vid parkeringen. Den busken har nog aldrig varit så uppmärksammad tidigare:)) Här var det i alla fall skärpedjupet som vi skulle träna lite på, den här bilden blev rätt bra:)
Sedan tog vi bilarna och åkte till en plats nere vid havet "Svenskholmen" tror jag det hette.
Där fick vi fota vågor. Att med slutartiden lära oss att "frysa" objekt i rörelse men att ha skärpa på en punkt ändå i det här fallet hade jag skärpa på stenen men fick "liv" i bilden genom att ställa in tiden:)
Det vi alla väntade på var solnedgången:) Det var spännande att man kunde få så olika resultat beroende på hur man ställde in kameran. Vi hade tagit på oss varma kläder eftersom vi visste att vi skulle vara ute men jag hade glömt mina handskar:( Du milde vad jag frös om händerna. Men det var värt det för OJ, vad mycket man lärde sig:) Hoppas bara att jag kan komma ihåg allt nu också:) Idag ska jag plantera om lite fler fuchsior för du milde vad de växer:)