lördag 31 mars 2012

Uppvaktad!

Jaha, så har man blivit ett år äldre - 55 år :) Men man är ju inte äldre än man gör sig sägs det ju, blir nog aldrig gammal då:)) Blev uppvaktad av familjen och släkten med blommor, presentkort och presenter. Den här asken i plåt fick jag av mina barn, måg och barnbarn:) När jag öppnade den låg det en fin läderpåse i med..............
..........den här lilla älvan:) Hon är 10 cm hög och alldeles sagolik söt! De vet vad jag gillar mina barn:) Det finns tydligen runt 20 olika modeller av henne och gissa om samlaren i mig vaknade:)) En mängd idéer och bilder har tagit form i mitt huvud om var och hur jag ska ha den här lilla sötnosen i trädgården. Eller om jag ska ha henne inne - som sagt många idéer:)
I lådan låg det också en liten flaska med detta Magic Fairie Dust (magiskt älvdamm) Får vifta lite med detta ute så kanske vi slipper frosten:)

fredag 30 mars 2012

Nästan hjärtstillestånd:)

Det här fotot blev jag riktigt nöjd med, undrar bara vad bilisterna som körde förbi på stora vägen tänkte när de såg mig liggandes på sidan, raklång på grusgången för att få till bilden:)) Men vad gör man inte för konsten haha.
Om det var kallt i vinden i går så är det ännu kallare i dag:( Solen skiner dock så man ska ju inte klaga:)




När jag låg där i gruset och fotade höll mitt hjärta på att stanna av glädje:) Min dubbla Hellerborus niger som jag köpte för många år sedan och som jag aldrig sett blomma för att rådjuren äter upp knopparna BLOMMADE!! Vilken lycka:) de hade ätit av alla knopparna i år också men de hade tydligen missat en:)) Skulle ju kunna sätta över ett nät eller något på vintern så att knopparna får vara ifred men det glömmer jag alltid. Nu har jag i alla fall varit ute och sprutat ett medel som inte rådjuren gillar för i går hade jag en STOR vacker tuva av ungersk blåsippa och idag var det bara 3 blommor kvar;(

torsdag 29 mars 2012

Blåsippor och lite blåsippor:)

Den här underbara blomsterkorgen fick jag av min storasyster idag:)) Jag fyller år på lördag men då jobbar hon så det blev uppvaktning i dag i stället:) Ska se var jag ska kunna ställa den så att jag ser den bra ute. Efter kaffe och lite tjôt bestämde vi oss för att ta en promenad till Sundsby säteri och se på blåsipporna:) Sagt och gjort, kameran runt halsen så bar det av:)





Solen strålade fast det blåste kallt i vinden. Här gick vi ner genom säteriets trädgård, vi gick in bakvägen i dag. När vi kom fram till huset gick vi till höger och kom på så sätt upp till själva parken. Det första vi såg, eller rättare sagt det första vi nästan trampade på var denna...........
.............Bufo bufo (padda) av storleken att döma var det en hona. Efter att ha fotograferat henne i alla möjliga vinklar fortsatte vi bort till dammen och den vackra promenadvägen utefter den.
Här var det mer paddor, ja det var så mycket paddor att man fick passa på var man satte fötterna:) Att paddor "sjunger" visste jag inte men det gör de:) kanske bara nu under parningstiden men det var faktiskt lite likt sångsvanar fast lite mer dämpat ljud:) När man såg på den här krabaten som simmade så ser det så lustigt ut för människan simmar på exakt samma sätt:))
Här är det älskog på gång:) Överallt höll de på, den lilla hanen kämpande med att hålla fast sig på honans rygg. Vi promenerade vidare, storasyster och lillasyster utefter sjön och snart såg vi de första.............
............ blåsipporna. Att se dem i det vilda i denna otroliga mängd var som en visuell orgasm:) Här inne i bok och ekskogen är det nu innan löven sprungit ut rätt så ljust men om några månader är det sagolikt att gå här. Nästan trollskt.
Vackra platser att sitta och fika på eller bara vara finns det också, här är det Stigfjorden som kommer in som en smal kil (tror jag). Just här kallas den Mjölkeviken.
Mossbeklädda trädstammar är vackert.
Vi gick och gick:)
Visst blir man lycklig och glad av en sådan här syn:)
Naturens egna konstverk.
Blått, blått överallt blått fast ibland hittade vi sippor som var ljust lila;)
Så underbara, det är det många som tycker för det är otroligt många människor som promenerar på dessa leder och stigar runt omkring Sundsby Säteri. Man får vara tacksam att kommunen har lagt ner så mycket arbete och pengar för invånarna på Tjörn.
När vi kom tillbaka till dammen höll paddorna fortfarande på med sin serenad och sin älskog:)) Detta blev ett långt inlägg men det är svårt att välja vilka foton man ska ta med för det är så vackert i dessa omgivningar:) I morgon blir det nog inte lika långt:)

onsdag 28 mars 2012

Älskat "ogräs":)

Nu poppar de upp lite över allt - nunneörten:) rosa, röda, blå/lila och vita. Många vill inte ha dem i sin trädgård för att de tycker att det är ett ogräs men jag älskar dem:)) De frösår sig hejdlöst, man kan hitta dem nästan var som helst som här i kanten av en lite mur:) Det gör mig absolut ingenting att de sprider sig eftersom de helt vissnar ner efter blom, precis som tex. svalörten som jag också älskar:)) I dag har det blåst otroligt mycket så jag har passat på att skola om fuchsior och frösådder. Får passa på när vädret inte är på topp med sådant pyssel:) Tog sedan kameran och gick ett varv i trädgården, du milde vad det växer på bara några dagar nu när vädret har varit så varmt;) Testar också olika inställningar på kameran och förhoppningsvis ska jag väl någon dag lära mig hur den fungerar men det får nötas in ordentligt:))




Erythronium dens-canis Rosea (Rosa Hundtandslilja) har nästan slagit ut:) Visst är bladen vackra!
Så här långt har Paeonia lactiflora 'Starlight' kommit redan. Nästa alla pioner har kommit en bra bit upp nu. Hoppas att det inte blir någon frost nu för då får jag nog springa runt med fiberduk och täcka allt som kommit upp för långt;)

tisdag 27 mars 2012

Leverans från Skottland!

I morse klocka nio ringde det på dörren, det var Rhododendronplantorna från Skottland som kommit;) Nu är inte allt till oss - Rhododendronsällskapet har gjort en sambeställning till Cox ( Glendoick plantskola) och vi som har plats tog emot dem:) Så här kom de alltså i 7 kartonger och det var bara till att börja packa upp:)




De ligger väl packade, med plastpåse runt jordklumpen och med snöre virat om buskarna så att de blir så platta som möjligt. Dessa snören klippte jag loss så att de kan få breda ut sig igen och så satte vi dem i backar på logen tills det är dags för träffen hos oss då alla som beställt kan hämta sina plantor:)
Så här såg logen ut när vi var färdiga:))

måndag 26 mars 2012

Från Antikladan!

Jag berättade ju att vi varit på Antikladan i går och fyndat:) Det här är vad vi kom hem med:) Någon form av vällingklocka tror vi. Det är en tjock läderrem som ni kan se men jag kan inte tänka mig att den hängt om halsen på något djur för remmen är 15 cm bred och klockan ca 20 cm i diameter på det bredaste stället. Det står på franska på den och det är en mycket vacker ton i den och för tillfället har vi hängt upp den i en gren i ginnalalönnen. Det skulle vara spännande att få veta vad den använts till och var:)Det andra fyndet var ett gjutjärnsfönster som vi hängt upp provisoriskt men vi ska nog ha det på samma plats men sätta fast det på ett bättre sätt:)
Detta är också ett gammalt gjutjärnsfönster som jag tycker är underbart och detta skulle jag egentligen vilja ha där vi hängde det andra fönstret men detta är så mycket tyngre så armeringsnätet skulle nog böja sig. Men jag har lite andra idéer så något ska säker bli bra:))

söndag 25 mars 2012

Trädgårdsmässa i Hjärtum

Idag har vi alltså varit på Trädgårdsmässa i Hjärtum (vid Lilla Edet) I en hembygdsgård hade en massa utställare fått plats med att visa upp sina respektive företag, och olika föreningar kunde "visa upp sig" och vi var där som representanter för STA:) Väldigt kul och en massa mer utställare än jag kunde föreställa mig:) En hel del besökare kom också så det blev en del broschyrer utdelade så kanske får vi fler medlemmar vad det lider:) Vi åkte hemifrån redan vid 7.30 och mässan var slut vid 15.00.





Här är det Garden Girls olika produkter.
Här också:)
Det fanns grönsaksförsäljare..............
........ godis o annat smått o gott försäljare:)
Honungsförsäljare, jag köpte en burk med fikon i konjak o honung:)
Sättpotatis i en mängd olika varianter............
............fårskinnsförsäljning och keramik och mycket mycket mer:) En trevlig dag som vi avslutade med ett besök på Antikladan som ju ligger i Lilla Edet. Där hittade vi finfina saker som jag berättar mer om i morgon:) Efter det åkte vi hem till en kompis som bjöd på kaffe o våfflor (syndade lite:)) Så nu är man lite mör, det har varit en lång men helt fantastiskt rolig dag.

lördag 24 mars 2012

Inte lika fint.............

Idag har det inte varit lika fint väder som igår men efter en disig morgon tittade solen fram en stund mitt på dagen:) Vi var en sväng till Tjörns Trädgårdar och köpte lite vinster till ett lotteri som vi ska ha i morgon då några stycken av oss ska göra reklam för STA BoD på Trädgårdsmässan i Hjärtum:) Passade på att köpa den här söta penséen till mig också:)


Några gula krokusar i en rostig urna är också en färgklick:)

fredag 23 mars 2012

Strålande marsdagar!

I två dagar nu har vädret varit absolut underbart:) Vi har varit ute hela dagarna och bara varit inne och ätit, eller lagat mat ska jag kanske säga för ätit har vi också gjort ute:)) Nu har vi snart "vårat" i alla rabatter men det är ju mycket annat som ska göras men att ha kommit så här långt så här tidigt på säsongen är fantastiskt:) I dessa rabatter är det alltså "klart":) Nu får man bara gå och småplocka efterhand. Tänk att om några månader kan man inte se jorden här, bara växter:)







Så här såg det ut för en vecka sedan innan allt var nerklippt och bortrensat:)
I detta strålande väder har nu våra blåsippor slagit ut:)) De måtte trivas ypperligt just här för de har frösått sig rejält på några år och de får de gärna göra, skulle inte alls vara fel att ha en blå matta av blåsippor till slut:)till slut
Även den vita tibasten (Daphne mezereum f.alba) blommar och lockar till sig massor av fjärilar men naturligtvis var det bara en kvar när jag skulle fota;) Det gick lite bättre idag med fotograferingen vilket är kul:)
Som ni märkte så bloggade jag inte alls i går för jag var totalt slut när jag kommer in på kvällen. Nu kan vi ju ta det lite mer i normal takt när man fått bort allt gammalt och inte behöver vara rädd för att bryta av eller mosa det nya som kommer:)

onsdag 21 mars 2012

Fotokurs!

Nu kommer jag att testa en hel mängd olika inställningar på kameran eftersom vi (Göran o jag) började en fotokurs i går:)) Jag vill så gärna lära mig att ställa in kameran rätt och ta bra bilder utan att "köra" på auto:)) Men det är en massa att lära sig så jag hade lite svårt att sova i natt då tankarna kretsade kring ISO-tal, slutartid, bländarvärde och exponeringskompensation:) Så i dag har jag ställt in knappar på kameran och fotat ställt in och fotat och bilderna blev värre och värre:( men sedan kom jag på det (tror jag) och nu blir de i alla fall inte överexponerade:)) Hoppas att min hjärna kan ta emot och framförallt lagra den här informationen så att jag kommer ihåg nästa gång jag skall fota hur det var man gjorde:)) Här är i alla fall lite krokus.
Några påskliljor i kruka.
Sen måste jag passa på att tala om att min Iris ruthenica INTE ÄR DET!!! Har fått hjälp av en vän som är urduktig på irisar och hon säger att det är en Iris setosa och tittar man på nätet så ser man ju att det inte är ungersk iris. Hon sa också att den ofta säljs som I ruthenica så har ni en sådan kolla in bilder på nätet om de stämmer med er planta. Lite trist att sälja den vidare under fel namn. Så nu vet ni att det är en I. setosa som jag har och som är så söt:))

tisdag 20 mars 2012

Färgklickar i det färglösa!

Idag är det vårdagjämning - det låter väl underbart:)) Det har inte blåst lika mycket idag som igår men det räckte till för det var kallt i byarna:( På denna sidan av huset (nordvästra) är det fortfarande rätt färglöst för ännu har varken påskliljor eller annat kommit upp.






På andra ställen i trädgården sprakar det i stället av färg:) Det är vårljungen som är fantastiska färgklickar nu:) Detta är överst Erica carnea 'Nathalie' och den gula med vita blommor heter Erica carnea 'Golden Starlet'. De bildar rätt snabbt stora mattor och är en perfekt marktäckare, fördelen är ju också att man inte behöver klippa vårljungen som man ju måste med höstljungen som annars blir spretig, gles och risig.
Här är den vackra vita 'Kathy'
Även om man måste klippa höstljungen så älskar jag dess fantastiska färgprakt på våren då en del av dem har så här fantastiska bladfärger. Detta är Calluna vulgaris 'Sesam'

måndag 19 mars 2012

Orkidégrotta på Tjörn;)

I fredags den 16 mars öppnade Tjörns Trädgårdar portarna till Palmhuset efter vinteruppehållet:) Vi var naturligtvis där Göran o jag;) vi var nyfikna på hur vår kompis Mikael Andersson "fått till det" på andra våningen i Palmhuset:) Mikael som vann "årets idéträdgård" på Nordiska Trädgårdar i Älvsjö 2010 med sitt "orkidéberg". Nu har han alltså satt upp det på andra våningen i sitt stora växthus:) Här står han och blickar ner på oss när vi kom:)
Här är ingången till grottan sett nerifrån växthuset.
Ett vattenfall finns det och en massa olika orkidéer hänger på olika ställen på utsidan av berget. Det ska dit ännu mer växter och orkidéer senare sa Mikael.
Så här ser det ut om man går upp för trapporna och går runt till andra kortsidan av växthuset där berget är uppsatt, här ser ni föresten grottans utgång eller ingång för man kan ju gå åt vilket håll man vill:)
Vid ingången på andra sidan står det en sådan här ljuvlig orkidé.
Vandor blommade och spred sin väldoft:)
Här har jag fotat inifrån grottan.
En verkligt kul idé med denna grotta som jag aldrig sett i något annat växthus förut:) Ska bli intressant att se om några år när det vuxit upp lite runt omkring:)