tisdag 10 januari 2012

Fänkål!

I går eftermiddag kom snön:( Kan inte med bästa vilja i världen säga att jag blev glad, men som tur är är det inte så mycket kvar eftersom det varit plusgrader nästan hela dagen i dag:) Det är inte så himla mycket att göra ännu bland sticklingar och växter ute i stallet, mina fröer som jag beställt har ännu inte kommit så det blir mest inomhusaktiviteter för tillfället:) Att planera middag eller att bara kolla olika recept är kul (ibland) Idag blev det helstekt fläskytterfilé med fänkålsgratäng:) Fänkål är en himla god grönsak och som är en perfekt LCHF- grönsak då den bara innehåller 1,8 gr kolhydrater per 100 gr:)
Jag sätter ugnen på 200 grader. Jag skär av blasten (den kan i bland bli lite för "träig" att ha med. Sedan skär jag ca 1 cm tjocka skivor av den och kokar den i en kastrull i ca 20-30 minuter (beror på storleken på knölarna) Häller av vattnet och fördelar fänkålen i en eldfast form. Blandar 300 gr Philadelphiaost orginal med lite grädde så den inte är så jättetjock och fördelar detta över fänkålen. Sedan river jag parmesanost (efter behag) och strör över allt i hopa. Får stå i ugnen tills "såsen" smällt och kokat in lite och gratängen fått fin färg:) Kanongott till fläskkött.

6 kommentarer:

  1. Tack och tack det låter gott. Skall jag nog göra till helgen. Vad kul att ha något nytt att se framemot än allt det gamla vanliga.
    Ha det gott
    annika

    SvaraRadera
  2. Det där är riktigt gott! Fänkål är väldigt underskattat tycker jag!

    Har ju redan alldeles för många fröer och mer är på väg :-) :-)

    Ha det gott!
    Christer.

    SvaraRadera
  3. det har jag aldrig smakat, så det måste jag ju, knycker receptet...
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  4. Oj,oj,oj låter mums. Måste jag absolut prova.Kram/Fia.

    SvaraRadera
  5. Det låter mumsigt.Skriver raskt av receptet,detta måste prövas:)Äter LCHF redan i höstas o mår förträffligt sen att man har gått mer några kilo är bara bonus! M-L

    SvaraRadera