söndag 31 juli 2011

Svettigt!

Idag har det varit ett underbart väder men lite i varmaste laget för mig dock:) En tryckande värme så det gällde att hålla sig så mycket som möjligt i skuggan. Har hållit på att vattna alla uppkrukade perenner och även alla andra växter som står i krukor. Nu blommar min Hemerocallis 'Big Frans Hals' :)) en väldigt vacker högre daglilja som jag fått av en go tjej;) Tack Karin!





Min "vanliga" 'Frans Hals' blommar den också och man förstår ju var i från 'Big F H' har fått sitt namn:)) Snygga är de i alla fall båda två.
Den här 'Chute Libre' hade jag ingen aning om att jag hade;) Snygg där den står i rabatten.
H. 'Red Suspenders' en stor läcker spindel som jag har köpt i Danmark.

lördag 30 juli 2011

Semester och björkfrö!

Idag är det älsklingens första semesterdag:)) Ska bli så härligt att kunna pyssla i trädgården, mysa på altanen utan att behöva tänka på att han ska iväg till jobbet:)) Idag verkar det dessutom vara liite svalare än i går, i alla fall blåser det så det fläktar:) På vår tomt har vi en hel del björkar, både hängbjörkar och vanliga. Björken på bilden är en Ornäsbjörk. De är oerhört vackra tycker jag MEN alla dessa frö som de släpper:( Du milde vad det skräpar - det finns precis ÖVERALLT:( Göran ska ut med lövblåsen sedan och försöka få bort det värsta på plattgången.



På altanen har jag dammsugit säkert 4 gånger redan de senaste veckorna för att försöka att få bort så mycket som möjligt för jag får ju in det i huset annars. Kan inte minnas att det någonsin varit sådana mängder under så lång tid. Ska ut igen med dammsugaren för i eftermiddag/kväll ska vi ha middagsgäster och jag hade tänkt att vi ska sitta där;) Nåväl det får bli som det blir för eftersom det blåser som sagt kommer det in ännu mer så jag lär väl få stå där med dammsugaren hela dagen:))
Tänk att dessa små rackare kan vara så irriterande:) De gror ju också i trädgården så det kommer björkplantor överallt i rabatterna.

fredag 29 juli 2011

Pust och Stånk!

Denna dag visar sig vara lika solig och varm som gårdagen, 25 grader i skuggan är lite för mycket enligt mig:) Man orkar inte ens vara utomhus i skuggan. Får göra som jag gjorde i onsdags kväll, gå ut och rensa och pyssla mellan sex och nio på kvällen:) Det var helt underbart. Fuchsiorna på skuggsidan av huset har gillat att det har regnat mycket men nu märker man att krukorna har blivit lite för mycket "genomskölda" för nu börjar de att se lite "tagna" ut. Denna värmen gör ju inte heller saken bättre men de kämpar på med sin fantastiska blomning:)) Detta är 'Blaze Away' som är ny för i år hos mig. Riktigt läcker med sin hallonröda färg:)
Här står en del av de andra och blommar men det ser väldigt skräpigt ut nu för jag har inte plockat bort överblommat eller sopat rent på golvet:))

torsdag 28 juli 2011

Blott blått!

Aconitum (Stormhatt) är en riktigt ståtlig perenn, den här har vuxit i år till säkert 2 meters höjd:) här ses den tillsammans med den gula Aconitum lamarkii (Sydstormhatt) som dock inte är lika hög:)
De riktigt mörkt blå färgerna är svåra att fånga i kameran tycker jag, men dessa foton är hyfsade.







Denna Clematis köpte vi förra året och det är en C integrifolia 'Aromatica' en söt liten enkel blomma som jag hoppas växa till sig rejält till nästa år:)
Clematis Jackmanii som slingrar sig upp i flädern:)
Clematis 'Multi Blue'
En riktigt lysande blå färg, nästan metalliskt självlysande i skymningen har Hydrangea serrata 'Forget me Not'. Den här hortensian är jag verkligen förälskad i:))

onsdag 27 juli 2011

Från glädje till sorg/ilska!

I morse när vi gick ut i trädgården för att njuta lite av blomsterfägringen innan dagens projekt startade upptäckte jag att denna daglilja 'Little Cobbler' blommade alldeles fantastiskt vackert och mycket:) Var så nöjd och glad att det börjar att arta till sig riktigt bra i rabatterna nu. DÅ SER JAG ELÄNDET!!!!!! NÄE !!!! Dessa f*###=**ade rådjurdj**##lar snyft........




Så här ser MÅNGA av mina dagliljor ut:( ursäkta den dåliga skärpan men jag var så otroligt upprörd och ledsen. De har varit på säkert 10 olika dagliljeplantor samt många phlox och rosor;( Efter flera timmar av dåligt humör känns det lite bättre, hoppas att de inte kommer i natt igen. Det finns ju många andra glädjeämnen i trädgården men det är ju inte roligt när man har längtat efter den här tiden när alla dagliljor prunkar över allt och så är det i vissa partier i rabatterna helt tomt på blomning:(
Det är som sagt mycket annat som är fint.
Clematisen 'Piilu' har aldrig varit så här maffig:)
Fjärilen på Echinacean var lyckligt ovetande om min nedstämdhet, och bidrog faktiskt till att jag blev lite gladare.

tisdag 26 juli 2011

Ändrat utseende!

Det är inte klokt vad det växer i trädgården, det har visserligen regnat väldigt mycket så brist på vatten har det verkligen inte varit:)) Nu har dagliljorna verkligen satt fart och utseendet på en rabatt ändras med färg och blomsorter hela tiden i rabatterna. Så här ser det ut just nu i rabatten på baksidan husen men bara för 20 dagar sedan såg det ut så här...............


......visst är det en underbar hobby/mani vi har:))

måndag 25 juli 2011

Hemerocallis Europa del 6!

Måndag morgon och sista dagen i Tyskland. Efter frukosten checkade vi ut från hotellet och packade om bilen, det gällde att få så mycket plats över som det någonsin gick då vi skulle till flera plantskolor under dagen:)) Vi hade beslutat oss för att åka till en plantskola i Ostenholz som specialiserat sig på epimedium, geranium och bergenia. Annemarie Eskuche hade nog egentligen en grossistfirma men det gick bra, vi fick handla där ändå;) Det var väldigt spännande att gå utefter raderna med hur många namnsorter av epimedium som helst:) Efter två timmar drygt var vi klara och hade betalat för oss och fått in växterna i bilen. Då insåg vi att det inte skulle finnas plats för fler växter. Vi hade ju tänkt att stanna till på Bordershopen i Putgarten också så vi åkte helt direkt ner till färjan. Vilket kanske var tur för annars hade vi helt enkelt inte hunnit till Bordershop innan e stängde:))
Efter Bordersop:))
Jag hade i alla fall rätt bra plats i baksätet:)
På tisdag morgon efter en övernattning hos Anette på Boäng satte vi i gång med att dela upp växterna och packa in mina och Lottas växter i hennes bil. Men först skulle vi kolla i Anettes dagliljebäddar;))) Det var väl tur på ett sätt att det helt enkelt inte fick plats så mycket mer i bilen annars hade man väl plockat med sig hur många som helst:))
Här kämpar Lotta med en ENORM planta som dessutom var hög:))
Viljan att få in så mycket som möjligt var stor om man så säger:))
Efter att till slut ha lyckats att stänga bagagedörr och andra dörrar bar det av hemåt. Nu skulle det bli underbart att få komma hem till älsklingen och katterna även om jag skulle komma att sakna vår Tysklandsresa och allt roligt vi hade haft:) Tack snälla Anette och Lotta för en helt fantastisk resa, det får vi göra om någon gång:))
Nu är alla dagliljor och annat jag köpte planterat och i morgon visar jag lite andra bilder än från vår resa:)

söndag 24 juli 2011

Hemerocallis Europa del 5!

På söndag morgon och sista dagen på HE-mötet åkte de som ville i egna bilar till en "plantskola" det var en entusiastisk tjej som hade den och som verkligen älskade sina växter:) Hon drev ingen plantskola egentligen utan sålde mest på marknader. De flesta växterna var därför inte till salu men många var det och det var härligt att se alla enorma rabatter där hon hade många av sina moderplantor. Där fanns också en kille som hade en mängd dagliljor men om de var tillsammans eller bara delade mark vet jag inte;)) Det hade regnat under natten så det var blött i gräset.
Mörka moln tornade upp sig och det blev till att hämta paraplyet i bilen. Här köpte jag några Phlox som visserligen var utan namn men fina:)
Det började ösregna och det var lååång kö till dagliljekassan så vi struntade i att ens försöka. Efter att ha lämnat detta ställe åkte vi vidare till Gerald Hohls för att hämta våra beställda dagliljor och säga hej och adjö till alla man lärt känna, det blev till och med en extra daglilja som han fick gräva upp:) Det gäller ju att passa på;)) Det var meningen att det skulle ha blivit lunch men det hade blivit något strul med cateringen så vi åkte för att äta lunch på egen hand:)
Stannade vid en vägkrog och alla tre reagerade på denna skylten:)) Det var både oerhört lustigt men samtidigt diskriminerande. Undrar om de ansåg att det behövdes en "Parkering för kvinnor" eller om det handlade om något annat. Vi parkerade i alla fall INTE där:))
Efter maten fortsatte vi för vi var på väg till Bad Zwischenahn och Park der Gärten (Trädgårdsparken?) för att titta på den omtalade dagliljerondellen:) Det var en oerhört massa dagliljor men det var lite som om vi var "mättade" nu, men en massa foton blev det:))
Sedan vandrade vi runt i parken som var oerhört vacker och sevärd:) Ett bra semestermål!

Fina färgskaliga rabatter.
Fantastiska formklippta träd/buskar.
Sängar:))))
Ett badkar:)))
Här är vi tre:) på väg till utgången och hemfärd till hotellet. Det är söndagkväll och vi är inte tillbaka på hotellet förrän vid 19.30-tiden då vi tog en dusch och sedan satt och pratade en stund i baren innan vi lade oss, trötta men nöja med helgen:) Vi hade ju beslutat oss för att stanna en extra natt för att kunna hitta på lite egna utflyktsmål på måndagen och beta av några plantskolor på väg tillbaka till färjan i Putgarten:)

lördag 23 juli 2011

Hemerocallis Europa del 4.

Efter att ha lämnat den underbara visningsträdgården och plantskolan fortsatte färden till en järnvägsstation - kanske inte precis vad jag förväntade mig med tanke på att det var trädgårdar och blommor som fanns i min hjärna;) Men redan utanför förstod jag att detta inte var någon vanlig station:) Kolla de färgglada pelarna i keramik:) Detta var alltså en befintlig station (själva tegelbyggnaden) som den kände österrikaren Friedensreich Hundertwasser fick i uppdrag att "snygga" till:) Han föddes i Wien 1928 och dog 2000. Han var en självlärd bildkonstnär, formgivare och arkitekt. Hans abstrakta konst präglas av starka färger, spiraler och former. Att han inte gillade raka strikta former inser man omedelbart:)
Hela stationen var ombyggd i hans stil både utomhus på perongerna och..........
...........inomhus. Kolla trappan med sina mjuka böljande former. Jag var helt betagen i detta byggnadsverk som gjorde mig helt galet glad:))
Kolla vad en helt vanlig tråkig rak underjordisk gång kan bli med lite böljande rundade kanter och golv av oregelbundna bitar av klingers:)
På perongen.
Det fanns guider som gick med ditresta sällskap och berättade om stationen. Här är det en del av "vårt" sällskap som får information. Efter en stund kände jag att jag behövde gå på toaletten. Det satt som på så många toaletter i Tyskland en dam som tog betalt och lite i panik fick jag upp en euro innan jag kunde rusa in på toan. Men väl där blev jag bara stående:) Glömde totalt bort min nödighet och bara stirrade, damen i kassan såg min reaktion och sa att jag gärna fick fotografera och visade runt mig...........
..........herrarnas pissoar.
Tvättställen utanför. Till och med papperskorgarna satt lite på sned:)
Kolla golvet med det upphöjda hörnet:)

Till och med delar av asfalten på utsidan var omgjord och upphöjd till böljande konstverk;)) Detta är nog den mest fantastiska järnvägsstation som jag någonsin sett och för alla er som undrar - jo jag gick på toaletten så småningom:))
Nu var lördagens utflykter slut och vi åkte tillbaka till hotellet och en liten stund av vila (1 timma) då vi skulle hinna duscha och fixa till oss inför kvällens buffé och senare bildvisning:) Totalt slut somnade jag vid 22.30 tiden. Klockan ställde jag på 07.00 då det var dags för uppstigning, dusch och frukost:))

fredag 22 juli 2011

Hemerocallis Europa del 3

Då vi lämnade trädgården i förra inlägget fortsatte vi till nästa ställe som var en plantskola.
Det var nog den mest fantastiska och största visningsträdgård som jag sett. Det var ett äldre par som hade köpt/fått alla gamla hus och monterat ner och byggt upp igen sten för sten på denna fantastiska plats. Som en gammal bondgård med hönor och köksträdgård (privat) men man fick titta där också. En stallbyggnad med en häst som var 38 år!! Runt omkring detta var visningsträdgården alltså anlagd. Den gamle mannen berättade på tyska (Anette o Lotta kan) att han numera har överlåtit plantskolan till ena sonen med familj och i stället börjat med sin hobby som keramiker;) Överallt fanns bevis på hans konst och kreativitet:)
Här är vi på väg in på rundvandring i trädgården.
Installationer fanns det gott om.
En av alla hans underbara keramikalster som också såldes på plantskolan, detta är surikater som tittar upp ur bladverket;)
Plantskolan i sig var inget märkvärdigt men det var hela konceptet med visningsträdgård,gamla hus och mysigt kaffé där också vår lunch för dagen serverades. Dock blev det en miss för när vi skulle äta så var maten slut:( men det löste sig de gjorde omelett till oss:)
Här kunde man sitta och äta eller inne i kafféet. Efter detta ställe åkte vi vidare till ett annat ställe men det berättar jag om i morgon. Behöver jag nämna att det också var otroligt många skratt och roliga episoder under dagen som man kommer att minnas länge:)