söndag 31 oktober 2010

Soluppgång!

Vissa gånger är det bra att vara uppe och på väg tidigt på morgonen, då kan man nämligen ha turen och förmånen att få se solen sakta men säkert sega sig upp genom morgondiset och färga himlen i sagolikt vackra toner av rosa och guld:) Det är vid sådana tillfällen man verkligen inser hur bra man har det och att lycka är att vara här och nu.

lördag 30 oktober 2010

Mätt o belåten!

I dag kl 10.00 träffades vi för andra gången i en lokal i Kungälv. Vi är alltså några LCHF:are som träffas i en samtalsgrupp. Vi är alla i olika "stadier" dvs. en del har hållit på i åratal medan andra precis har blivit "frälsta":)) Då är det väldigt bra att kunna fråga erfarna och kunna ta del av en massa nyttig information och få tips på bra maträtter. Här har vi kommit till fikat och Micke har gjort sin "pannkaka" (mer en omelett kanske) som vi lät oss väl smaka av:) Göran jobbar så han kunde tyvärr inte vara med. En riktigt FET och närande pannkaka som man står sig på länge. Efter träffen åkte jag med Micke hem och satt och tjötade ett tag. Sedan fick jag middag - å VILKEN MIDDAG!!! Lever:)) Jag älskar lever men eftersom det endast är jag i vår familj som äter det så blir det inte varje dag om jag säger så:) Micke är dessutom en duktig kock så det blev en kulinarisk upplevelse. Det är ju inte varje dag som man blir bjuden på BÅDE lunch och middag:))

torsdag 28 oktober 2010

För att snart vara inne i november är det helt otroligt att vissa växter fortfarande är frodiga och fina;) Plister (Lamium) måste omnämnas i detta fall. Denna rosenplister (tror jag det är) riktigt lyser under Rhododendronbuskarna, har inte varit så förtjust i detta släkte tidigare men jag har ändrat åsikt totalt:) Titta bara på dessa blad! Både färg och form är fulländad:) Ska till våren verkligen rensa rent lite till runt omkring så att den får bättre chans att breda ut sig.








Denna namnsort fick jag av Linda ( Trädgård........drakar o lite annat) för ett par år sedan och nu börjar den att sprida ut sig lite, den är så vacker men sina toner i rosa, gult och grönt och den väver in sig och är så fin tillsammans med en rosa Calluna vulgaris:) Kanske ser du det lite bättre om du klickar upp bilden.

onsdag 27 oktober 2010

Regn...................

I morse när jag vaknade var det + 7,3 grader och regn. Det har faktiskt regnat hela dagen, ibland lite och ibland mer där emellan har det VRÄKT ner:)) Har varit runt lite i Stenungsund med en väninna och "fönstershoppat" ( mest under tak) o så har vi fikat, himla kul för vi har inte träffats på ett tag;) Jag "smet" från jobbet att städa ute i uthusen så det har Göran gjort medan jag var borta:) Ibland har man tur:)


tisdag 26 oktober 2010

Tänt var det här!!

Nu ha den kommit vår LED lampa till växtrummet med alla sticklingar och mina resterande pelargoner:) Vi sambeställde med en kompis var sin Grow Light lampa från Kina ca 1.400:- inkl.frakt, den kostar ca 3-4000:- här i Sverige. Den ska ersätta de högtrycksnatriumslampor som den nu hänger emellan:) den är på 150 w och heter Grow Light. Denna enda lampa ersätter alltså 2 st 400 w och drar BETYDLIGT mindre el:) ska bli väldigt spännande att se hur växterna trivs. Eftersom den nästan inte avger någon värme så är det ju ytterligare en fördel gentemot de andra lamporna som avger en himla värme. För i detta skedet är det ju ljuset som är så viktigt inte värme.
Så här ser den ut på närmare håll, små blå och röda lampor som har de rätta färgerna för växterna:)

måndag 25 oktober 2010

Sol och rimfrost!

Solen skiner och det glittrar av rimfrost på marken och växterna. Det är kallt, men just nu är det +2,5 grader i luften men på marken är det fortfarande frost. Rhododendron deciduous 'Glowing Embers' en lövfällande Rhododendron (Azalea), har innan den tappar sina blad en fantastisk bladfärg;) och med rimfrost och solstrålar blir det något alldeles extra;)










Så här såg den ut den 22 maj i år:) man förstår varför den heter som den gör "Glödkol" på svenska:)) att den sen doftar fantastiskt är ju ytterligare ett stort plus.

fredag 22 oktober 2010

GOTT!!

Nu blev den precis färdig - rådjurslåret:) Jag fick en lårbensstek av svågern och lät den ligga i saltlake över natten. Jag fyller därefter långpannan i ugnen med färska enbärskvistar, lägger grillgallret ovanpå med steken som jag gnidit in med viltkrydda. Runt omkring steken lägger jag mera enbärsris och sätter ugnen på 75-100 grader (beroende på spis) sedan får det stå så i ungefär 24 timmar;) Det doftar i hela huset kan jag säga:)) Själva höftkulan (det ljusblå) ser lite äckligt ut men den får ni bortse ifrån.
Detta tillagningssätt blir ungefär som rökt. Det påminner ju lite om tjälknöl men skillnaden är ju att detta tillagas från färskt kött och tjälknöl från fruset. Kallt och i tunna skivor är det jättegott:)
Nu håller jag på att förbereda mig inför resan i morgon till Norrköping;) Det är STA:s Ombudsmöte, två representanter från varje krets/grupp i landet träffas och dryftar "angelägenheter" ;) Ska bli kul att träffa många "gamla" bekanta:) Så när ni nu inte hör något ifrån mig på ett par dagar så vet ni varför:))

torsdag 21 oktober 2010

Ska de få rätt ändå!

Igår köpte jag dessa fina liljor, den ljuvliga doften sprider sig i hela huset nästan:) Man blir så glad av att se dem på bordet i vardagsrummet, det kan ju för övrigt vara bra en dag som denna när man undviker att titta ut genom fönstren. Har hört att det ska bli en riktigt kall o bister vinter men jag har inte velat höra på de rapporterna. Har hoppats och hoppas fortfarande att allt är totalt fel siat. Men nu vet jag inte vad jag ska tro, -2 grader i morse när vi vaknade och efter frukosten började det att snöa!!!! Ve o fasa, INTE REDAN tänker man ju. Hoppas som sagt att det inte varar för länge utan att det töar bort omgående.
Lite frost o så är ju bara att vänta vid denna tiden men snö - nä jag gillar INTE snö.




Klicka upp den här bilden så ser ni hur det snöar.










Det är kornsnö varvat med flingsnö:( I skrivande stund tittar solen fram och jag hoppas att allt är borta om några timmar. Om inte blir det inte kul att åka till Gbg och hjälpa sonen med flyttstädning eftersom vi inte fått på vinterdäcken ännu.

onsdag 20 oktober 2010

De ger sig inte:)

Tycker att det är helt fantastiskt att vissa växter fullständigt vägrar att sluta blomma:)) som den här Clematisen 'Princess Diana' blommorna är visserligen mindre än de brukar och ett ljust nästan vitt "band" mitt i kronbladen har tillkommit men den blommar vidare som om frost och storm och regn inte bekommer alls:) Tog den här som stickling 2007 och tycker att den har växt enormt på dessa åren. Har föresten tagit hur många sticklingar som helst på senare år men INGEN har tagit sig, skumt men jag ger mig inte jag SKA ha fler av denna fantastiska blomma. Det är föresten flera av Clematisarna som fortfarande stretar på vilket är kul.





Så här såg det ut i somras tillsammans med luktärtor:)

tisdag 19 oktober 2010

Morgonpromenad!

I morse gick jag en promenad till grannbyn för att hjälpa en äldre släkting till Göran att frosta av frysen. Jag hade turen att lyckas gå mellan skurarna:) Vägen jag går är en gammal väg från tiden när man tog ångbåten till/från Tjörn. En gammal grindstolpe från tiden det begav sig.







Här är riktigt vackert att gå men det börjar att bli bra blött nu, stövlar är ett måste:)
Himlen såg hotfullt grå ut, skulle jag hinna fram innan regnet kom.
Lite längre fram ligger Görans kusins ridhus, nu är jag snart framme:) Jag går till vänster om ridhuset, in emellan en massa bröte och så är jag framme:) Jag klarade mig från regnet men det gjorde jag inte när jag skulle hem hehe. Himlens portar öppnade sig halvvägs hemma och det blev lite svårt att se den sista biten då glasögonen både immade igen och var helt blöta:)

måndag 18 oktober 2010

Vilket fenomen!

Idag vaknade jag klockan 7.24:) Jag har rätt så invanda rutiner så det blev som vanligt - In på toa sedan rakt in på "kontoret" för att starta datorn därefter ner i köket med tre katter runt fötterna som ska ha en burk tonfisk i vatten och torrfoder. Under tiden de äter sätter jag på kaffe och sedan går jag tillbaka till kontoret och datorn:)) Måste ju kolla lite:) Satt och surfade runt lite när jag tänkte att NÄ nu går jag ner och gör frukost och DÅ mina vänner DÅ såg jag ut genom fönstret och en nästan overklig dager mötte mig. Det var inte så när jag gick upp och det var inte så när jag satte mig vid datorn och det är inte ens så längre. Det varade i ca 10 minuter bara. Som om någon lyst över jorden genom en enorm orange tygbit. Sådan dager kan det bli ibland på sommaren precis innan ett oväder men inte så här kraftigt orange. Lite svårt att återge färgen direkt men det är rätt nära.
enorm
Ser nästan ut som om jag har manipulerat bilden men det har jag inte.) Kolla den mörkblå himmelen.

söndag 17 oktober 2010

Ambraträdet (Liquidambar styraciflua) är vackert nu;) Det är efter 4-5 år fortfarande mer som en buske än ett träd men färgerna är nog de mest fantastiska jag har sett. Det är härdigt endast i Zon 1 enligt expertisen men vi har alltså haft det i flera år nu:) Det fryser lite i topparna varje år men det klarar sig. Blommar i maj -juni med oansenliga gul-gröna blommor. Namnet Liquidambar syftar till trädets/buskens starkt doftande kåda.

lördag 16 oktober 2010

Vackert men kallt!

I morse var det första gången i år som det var frost långt fram på förmiddagen. Vid 7.30 när jag satte på kaffet var det -3,6 grader och det såg riktigt kallt och frostigt ut från köksfönstret. Har mest suttit och läst idag tills min syster kom och hälsade på:)

fredag 15 oktober 2010

Det blev grus i stället!

Under en tid har vi funderat på att stensätta denna delen av trädgården men nu kommit på att det är lättast, smidigast och billigast att göra som i den övriga trädgården - nämligen en grusad gång:) Sagt o gjort vi började i går med att lägga ut markduk direkt på gräsmattan. Marktegelkanten som nu utgör rabattkanten får ligga kvar så vi har lite att gå efter när vi lägger den nya kanten av kullersten:) Den ska dock bort sedan när jorden fylls på i rabatten, får ju lite bredare rabatter på detta viset:))

Marken har satt sig och sjunkit en bra bit sedan vi lade markteglet invid husväggen vilket gör/gjorde att det var svårt att komma åt med gräsklipparen nu samt att det skvätte upp en massa gräs och bös mot fönstret och grunden som såg himla skräpigt ut. Kolla inte in persiennen i fönstret den ser för jäklig ut efter katternas framfart:))
Då vi redan hade grusgångar runt om i trädgården var det bara att fortsätta, här har Göran "hyvlat" av lite jord så att kullerstenarna inte ska rulla ner i rabatten. Markduken är lagt och kullerstenarna utlagda där de ska vara.
Så här snyggt blev det framför källarfönstret när vi fick planat ut och höjt marknivån:) inget mer bös utefter fönstren nu inte:)) Här tänkte jag/vi ha eventuellt en blomkruka eller något annat.
Så här långt hann vi i går. Nu har Göran börjat jobba nätter så han sover ju på förmiddagarna. Hoppas att han orkar fortsätta på eftermiddagen annars får det vänta några dagar:)

torsdag 14 oktober 2010

Stormhattar!

Den här Ametiststormhatten (Aconitum carmichaelii x ardensii) blommar så vackert nu:) Den är minst 150 cm och är en mycket stadig perenn. Det står i Wikipedia att den blommar i augusti- september men vår blommar ännu och kommer att göra ett bra tag ännu. Vet inte riktigt vad som skiljer den från Oktoberstormhatt men troligtvis är det en nyansskillnad. Jag har båda sorterna och denna Ametiststormhatten är ljusare, ametistfärgad:) Oktoberstormhatten har dessutom inte börjat att blomma ännu och är inte heller lika hög. Båda vill i alla fall ha näringsrik jord.






Tänkte bara visa hur sonens husbygge framskrider:) Här kan ni också se vart det är placerat i förhållande till vårt hus:) Om ni klickar upp bilden kan ni se Göran med stenkärran när han har lastat av en sten vid dammen och är på väg för att hämta en till i stenhögen nedanför nybygget:)

onsdag 13 oktober 2010

Bra grejer är en förutsättning.....

Det är en fördel om man har riktigt bra verktyg och hjälpmedel när man ska göra något)Den här stenkärran har vi fått låna av en kompis som har låtit göra den efter egen ritning. Det är helt suverän till tunga stenar eftersom tyngden ligger precis över hjulet och inte belastar dina axlar så våldsamt. Vi ska ju ha en del stora stenar till dammen och lasset vi beställde är inte riktigt i storlek som vi ville, men de stenarna går åt i alla fall. Lite längre bort mot dotterns tomt fanns ett rejält röse med stora stenar som vi passade på att få flyttat och utlagt lite när grävmaskinen som arbetade på sonens tomt var här. Nu ska de alltså till dammen och nu är kärran väldigt användbar.
Stenen rullas/puttas över på kärran som ju ligger helt plant mot underlaget..................
...........sedan är det bara att spotta i nävarna och lyfta och köra iväg:)) Denna sten ser kanske inte så stor ut men det är antagligen järn i för du milde vad tung den var:) Tur att jag inte behöver befatta mig med dessa stenar för jag hade aldrig orkat även om kärran är fantastisk.

tisdag 12 oktober 2010

Det händer saker..............

Nu går det undan minsann:) i morse klockan sju började de att montera ihop sonens hus. Modulerna hade de levererat dagen innan och en jättekran kördes upp till tomten. Vid 9.00 ungefär var alla modulerna på plats och takstolarna lyftes upp på taket . Ska gå upp lite senare för att se hur långt de kommit. Ska bli så roligt att få "hem" sonen igen:)



Dimman och fukten var lite ruggig så tidigt på morgonen men så fort solen kom upp blev det nästan magiskt:) Tänk att se denna utsikten varje morgon från sitt köksfönster.
Igår kväll åkte vi till syrran och som tur var hade jag kameran med mig för plötsligt ser vi denna syn. En älgko men årskalv står bara en bit bort i en hage. Göran stannade mitt på vägen o jag hoppade ut och fotade:) Bredvid strax till höger utanför bilden...........
står denna älgtjur:) det måste ju vara rätt ovanligt att se tre älgar på en gång. Det var inte bara vi som stannade utan bilen som kom bakom oss stannade och stod kvar även efter att vi åkt vidare:))

måndag 11 oktober 2010

En pinsam påminnelse!

Idag när vi vaknade var det frost, inte mycket men ändå. Vi har lyft in en hel del perenner som står i krukor (till försäljning) för vinterförvaring inne i lilla stallet. Sedan när solen tittade fram och det blev varmare fortsatte vi vårt arbete med gångarna. Nu på eftermiddagen åkte jag och handlade lite och skulle då även åka till Kullens Handelsträdgård för att köpa mer ogräsättika, det fanns bara en lite sprayflaska med utspädd ättika- HALLÅ ELLER!! det räcker ju ingenstans så det fick vara. Jag tänkte att när jag ändå var där så ska jag titta runt lite:) Det första som jag ser är dessa prydnadspumpor de är så himla fina men jag kan aldrig se sådana utan att bli full i skratt och till o med rodna lite:)) För många år sedan ( det låter bättre om jag säger så för då kan jag skylla på ungdomlig okunskap) Jag hade odlat små pumpor och skörden var god och jag tänkte skynda på torkprocessen lite genom att............... Jo, jag lade in en pumpa i micron hahaha ni fattar vilken grej. Det sa POPPFF och så var det en kletig sörja i HELA micron. Jag städade bort det illa kvickt och har aldrig odlat pumpor efter det:))



Detta skåp måste jag visa för jag blev så förälskad i det. De hade det i försäljningslokalen och hade en massa olika vaser o lyktor i det, hade varit mycket snyggare i mitt vardagsrum:))

söndag 10 oktober 2010

Trädgårdsgångar!

Idag har vi börjat rensa och lägga på ett lager av fin singel på gångarna i stället för den 0-18 som vi hade innan. Det växte så in i bänken med ogräs så det var nästan omöjligt att hålla dem snygga. Vi rensade och det sista sprutade vi ättika på och sedan ett 5 cm tjockt lager av singeln. Vi har denna singel på flera andra ställen i trädgården och där växer nästan obefintligt med ogräs så nu hoppas vi att det blir bättre:) Så här såg det ut innan och.......................

Så här blev det efter - skillnad eller hur:)
Här är fotot från andra hållet, kolla längst ner till höger, det är nästan gräsmatta där:) I morgon fortsätter vi nog om vädret tillåter.

lördag 9 oktober 2010

Eldfärger!

Idag är det en helt underbar höstdag:) Ja, det har varit jättefint i veckan också men då var det så disigt och ruggigt på förmiddagarna och solen bröt inte igenom molntäcket förrän senare på eftermiddagen. Färgerna är så otroligt vackra och går från gult över till orange och rött allt i olika nyanser;) När så solen skiner ser det nästan ut som om det brinner i träd och buskar:) Men det är mycket som ska hinnas med innan det blir vinter.

Till exempel måste alla löv krattas upp, vi brukar inte kratta upp alla löv men just päronlöven och alla päron bör komma bort från gräsmattan.


Häcken skulle egentligen klippas en gång till innan våren, vi får se vad som hinns med. Den har i alla fall nästan nått sin sluthöjd nu så det är rätt mysigt att kunna gå omkring innanför och greja och ingen utanför ser att man är där:)) Fast idag blir det inte något gjort ute för om en liten stund kommer vårt lilla barnbarn som vi ska passa i dag:) mamma o pappa ska på bio i Göteborg. Det är roligt att kunna ge dem lite "egentid" att det är av rent egoistiska skäl har de ingen aning om:) Vi kan ju nu fullkomligt frossa i pussar och gos hela dagen:))

fredag 8 oktober 2010

Djur!

Var bara tvungen att visa ett foto på Ayla, vår ena Helig Birmakatt:) Hon har en alldeles egen favoritställning när hon sover. Vi har haft många katter genom åren (nu har vi tre) Aylas mamma och bror men aldrig har jag sett en katt sova på detta sätt:) Pannan i underlaget, ibland ser det nästan ut som om hon brutit nacken. Hon är 14 år och har alltid velat sova i denna ställningen. Det är väldigt mysigt att sitta i soffan och läsa med en sådan här liten going bredvid, fast ibland snarkar hon så att jag kommer av mig:)
Ett annat djur, visserligen inte lika söt men med viss charm ändå är denna padda som jag fotade i går på vägen upp till sonens hus:) Visst ser hon nästan lite högdragen ut? Att det är en hona är jag nästan säker på för jag kollade på Wikipedia och det står att den tillhör familjen Bufonidae och släktet Bufu bufu = Vanlig padda, honan kan bli 123 mm lång och hanen 78 mm lång och denna var minst 10-12 cm. Det stod också att maximal livslängd är 40 år!!!!! Det tyckte jag lät otroligt även om de flesta inte uppnår så hög ålder. Den är även fridlyst.

torsdag 7 oktober 2010

Humörhöjare!

I det lite regntunga och trista vädret gick jag ut för att sätta några sticklingar. Då detta var gjort gick jag en runda i trädgården och kunde lite uppgivet konstatera att nu är det bara till att vänta på nästa år för att få njuta av färg och doft igen. Fast var tid har sin charm, fast det är lite svårt att hitta charmen just i dag när allt är blött, brunt och tråkigt. Just när jag gick och kände mig deppig så uppenbarade sig denna syn:)) Tänk att den blommar så otroligt vackert ännu Rudbeckia fulgida var. speciosa 'Goldsturm' här har Lavendula 'Hidcote Blue' så fantastiskt vävt sig in i mellan. Tänk vad lite färg kan göra underverk för humöret:)) Tycker att lavendeln skulle ha blommat över för länge sedan den också men inte gör det mig något att den fortfarande blommar.


En annan färgklick (om än planterad i korg på trappan) är de ljungplantor som jag fick av svärmor igår, en ljung varken hon eller jag sett förr men så otroligt vacker:) Erica verticillata (Kransljung) heter den (kollade upp den på nätet) och den är inte härdig hos oss men den är vacker så länge den kan stå där i korgen på trappan och göra mig och alla andra glada när man ser på de stora och vackra blommorna.