tisdag 28 mars 2017

SSSSS

 Ännu en strålande solig dag :) Efter simhallen och besök hos mamma åkte jag hem och har städat på altanen :) Underbart att få fixat till och fått ut dynorna till soffan o fåtöljerna :) I solen slår det nu ut en massa "vanliga" krokusar (C.vernus).
 Även nunneörten blommar, först ut att blomma är Corydalis malkensis. De är först lite limegröna men blir vitare efter hand :) Älskar dessa ljuvligheter som sprider sig hej vilt men är så oskyldiga och försvinner helt efter blomning.
 Iris (reticulata?)'Eyecatcher' gör skäl för sitt namn.
Har många Pieris (Buskrosling) i vår trädgård, är en fantastisk vintergrön buske som enligt mig är väldigt underskattad. Det kan ju bero på att den inte är härdig mer än i zon 1 men i skyddat läge kan den gå i zon 2. Det är ett litet släkte med 10 arter och kommer från Östasien ( japonica) och Nordamerika (floribunda) Den amerikanska som blir ca 1,5-2 meter hög o bred ska tydligen vara härdig till zon 4. Den japanska blir lite mindre ca 0,3-1,5 meter hög. Vill man inte chansa på att de är härdiga i ens trädgård kan man ju plantera dem i kruka som den här lilla sötnosen på bilden. Det är en dvärgväxande sort av japonica  och den är ca 30 cm hög :) Hade den i rabatten i många år men våren 2013 frystorkade den och såg riktigt hemsk ut. Jag klippte då bort allt det döda och planterade den i kruka för att hålla mer koll på den och på vintern står den ute på altanen under tak. Den trivs uppenbart alldeles utmärkt med tillvaron som litet träd :)

fredag 24 mars 2017

Rensat i det fina vädret :)

 Det vackra vädret fortsätter och idag har förträdgårdens rabatter blivit av med det gamla vissna så nu kan allt som ligger i startgroparna i jorden komma upp utan att behöva slåss med det :)
 Borde ha tagit före o efterbilder men det glömde jag bort :)
 Snart hoppas jag att vi kan ta ut alven också men tror vi ska vänta liite till det kan ju fortfarande bli frost på nätterna och jag är rädd att det smala kopparröret som leder vattnet i den ska frysa sönder.
 Så här mycket blommor på den frösådda julrosen har jag aldrig sett förut, mycket roligt :)
Den lilla söta Crocus stridii slog ut idag i solen, undrar om den har något svenskt namn? Hittar den inte i SKUD men det kan bero på att jag inte söker på rätt sätt. 
Har lite ont i ryggen efter trädgårderandet idag men jag hoppas att ett glas vin tar udden av det hela :) Ha en fin helg alla!

onsdag 22 mars 2017

Underbara tuvor :)

 Nu blommar vårljungen (Erica carnea) där solen kommer åt :) Vilken namnsort det är måste jag försöka att få fram, skyltarna finns någonstans inne i tuvorna :) Bakom den här vitblommande växer höstljung, den ska jag snart  klippa ner, det behöver man tack o lov inte göra med vårljungen :)
 Även krokus och den här lilla söta Primulan blommar lite överallt.
Ska bli kul att se den Persiska svavelpionen (Paeonia wendelboi) blomma i år, hoppas på många blommor och inte bara blad. Förra året hade den tre blommor :) Ska försöka vara ute i trädgården i morgon om vädret tillåter men först simhallen och sedan hälsa på mamma :)

fredag 17 mars 2017

Njuter!

 I förmiddags gick jag en promenad med stavar (3,5 km) tillsammans med en väninna :) Vi umgicks väldigt mycket förr (ca 30 år sedan) men med barn som växte och familjeliv som tog mer o mer tid tappade vi kontakten även om vi bor på samma ö :) Nu har vi hittat varandra igen i simhallen av alla ställen :) Det är såå roligt att återuppta kontakten igen idag njuter jag både av den, det soliga vårvädret, även om vinden är isig och att det nu slår ut lite lökväxter o annat i trädgården. Att det sedan är fredag gör ju inte saken sämre :) Iris reticulata 'Katherine Hodgkin' har slagit ut två av sina vackra blommor men jag hoppas på fler.
 Crocus stridii har inte slagit ut sina blommor ännu men de är så vackra även som knopp :)
 Saxifraga boydiilacina 'Penelope' är på G. De hårt knutna vinröda knopparna har börjat att öppna sig, i alla fall tre av dem. Snart är den översållad av rosa små blommor :)
 Tack vare Trico-Garden kan jag även få njuta av de "vanliga" krokusarna, överallt runt om så ser jag Corydalis solida (nunneört) poppa upp :)
Nu har blåsipporna slagit ut hos mig också, inte på alla ställen men fortsätter bara solen att skina blir det nog blått på andra ställen också :) Ha en fin helg alla !

onsdag 15 mars 2017

Besök i Åmål!

 I går fick vi den här underbara buketten av Åmåls Trädgårdsförening där vi var inbjudna för att hålla ett föredrag :) Vi höll till i biblioteket och det blev en mycket trevlig kväll.
Från ett av fönstren i biblioteket tog jag ett foto över Åmålsån som rinner genom staden, den här "laxtrappan" gjordes  för ett tiotal år sedan tillsammans men några stycken till. Det var vackert att se vattnet strömma och virvla över de stora stenarna som bildade trappan, vädret var ju inte speciellt trevligt med snålblåst och duggregn men det måste vara otroligt vackert där på sommaren med parken och dessa laxtrappor som brusar och den gamla vackra bebyggelsen på torget :)
Idag blåser det fortfarande rejält men solen skiner från en ljuvligt blå himmel :) Tandläkarbesöket är avklarat för den här gången och livet leker :) Är  ju löjligt rädd för tandläkaren så det är såå skönt att jag nu kan njuta av alla kommande "evenemang" som ligger framför mig/oss :)
Ha en fortsatt fin och förhoppningsvis solig vecka!

fredag 10 mars 2017

Första promenaden med stavar på 4 år :)

 Idag har det varit ett strålande vackert väder, all snö som kom i början av veckan är ett minne blott och jag bestämde mig för att gå en promenad med stavarna :) Har ju simmat i ett halvår nu minst för att stärka ryggen så nu ville jag se hur det gick :)
 Började min färd längs väg 160 men det är tur att jag inte behöver gå så långt för det är nästan förenat med livsfara då både igengrodda vägrenar samt räcke inte ger så stort utrymme att gå på. Rätt starkt trafikerad är den också men jag överlevde och vek av till vänster för att gå upp till Sundsby Kile :)
 Detta måste ju vara fantastiskt bra träning i denna låååååånga backe :) Den fortsätter en bra bit till efter svängen till vänster där uppe :)
 Efter mycket flåsande kom jag i alla fall upp för backen och fortsatte till stigen som leder till Fjällebro. Så här långt var det ok att gå, ryggen började att protestera lite men jag bet ihop och gick vidare.
 SHIT!! Här skulle jag behövt sjöstövlar, vad i hela fridens dag hade hänt här? Svårt att se på bild men riktigt kletigt och klafsigt var det :(
 Troligtvis var det den här manicken som var boven i dramat, det var avverkat en massa skog och samtidigt har de grävt ner fiber. Hoppas att vägen/stigen ordnar till sig så småningom (behövs nog en massa grus etc. till det)
 Så småningom blev det bra väg igen, i alla fall en bit :)
 Här börjar jag närma mig "min skog" igen, så härligt att gå här igen har inte orkat gå så här långt på flera år :)
 På "vår" väg har det också grävts för fiber (vägen som leder upp till våra grannar) Det var fint gjort men hu så kletigt :(
 Men det dröjer nog inte så länge förrän allt är täckt av mossa, ormbunkar etc. igen.
 Nästan hemma nu men kilade in en stund till Emma och vilade ryggen lite. På hemvägen fick jag sällskap av Nicholas som ville med mormor hem :)
 Vintergäcken blommar så vackert nu och det har faktiskt blivit en rätt så stor "tuva" av den pytteplantan jag planterade för några år sedan :)
 
Crocus cyprius har fortfarande inte slagit ut sina blommor, visade ju en bild på dem för 5 veckor sedan, men av de tre blomstänglar som fanns då har det blivit många mer :) Kommer nu värmen så ska de väl slå ut, det ska bli kul att se den stora orangea samlingen av ståndare inuti :)
Min promenad tog sammanlagt ca en timma och jag är så glad att det funkade :) Nu vågar jag gå fler gånger utan att vara rädd för att inte kunna ta mig hem igen :)

onsdag 8 mars 2017

Snö och kaktusar :)

Idag har det fortsatt att snöa, inte riktigt vad jag sett fram emot men det är som det är :) Har i alla fall städat i badrummet, alltid något :)
 Även från vardagsrumsfönstret ser det snöigt ut. Vi planerade att åka på kusinträff (min) i Ålesund i april men nu ser den ut att bli inställd och framflyttad till eventuellt hösten så vi bestämde oss för en bussresa till Estland istället :) Hoppas att vi får plats nu bara :) Det piggar upp att ha en resa att se fram emot :)
Hittade den här kaktusen i plåt i går i en affär i Stenungsund, gillar den jättemycket men har inte riktigt bestämt mig för om den ska få vara inne eller om jag ska låta den få vara ute i trädgården och bli lite rostig :)

söndag 5 mars 2017

Typiskt marsväder!

 I morse när jag tittade ut var världen vit, eller i alla fall så gott som :( Det har snöat hela dagen med små små snökorn men nu verkar det som om det är större flingor. Med andra ord är det typiskt marsväder. Är nu glad att jag inte har rensat bort gammalt o visset i rabatterna, inbillar mig i alla fall att det skyddar växterna lite grann. De fyllda snödropparna ser inte ut som om de bryr sig så mycket om snön men jag hoppas att den snart töar bort igen.
 Gick i alla fall ut i stallet och kollade till mina sådder. Här är det Anemone rivularis (Bäckanemon) som grott :) Hoppas att jag kan få några plantor att överleva, har aldrig sått sådana förut.
Av de luktärtor som jag i år ska så började jag med dessa, en hel påse med stora lila blommor, EN ha grott :( undrar vad jag gjort för fel? Idag sådde jag de andra, får se hur det går med dem. Ha en fin söndagskväll alla!