måndag 30 januari 2017

Härligt orange!

 Idag har det varit klart och fint väder till skillnad mot de senaste dagarnas gråtrista väder, solen har dock inte visat sig även om man kan ana den :) Gick en runda i trädgården och Rhododendron quiquefolium eller trebladsazalea som den också kallas är riktigt vacker med sina lite orange grenar :) Detta är en av mina absoluta favoriter när det gäller rhododendron......
 .... kolla in dessa fantastiska blad. Här är plantan inte så gammal men jag hittade inte någon annan bild just nu :) Just den här plantan har vi fått av en trädgårdsvän som sådde den för tio år sedan, den växer inte så fort men den har ändå växt bra tycker jag, nu är den ca 50-60 cm i diameter :) Blommat har den inte gjort ännu men det spelar ingen roll med de bladen :) De röda kanterna övergår i grönt senare på säsongen dock.
 Lite bortom rhodonendronen är trappan upp till "platån" nu ser det bedrövligt ut med döda hostablad som ligger sladdrigt utkletade över omgivningen.......
 ....... lite skillnad mot sommarens grönska eller hur :)
 Nu tittar även de små krokusarna upp som jag vann i Uppsala i höstas. Detta är Crocus stridii. Den ska enligt uppgift bli vit med gul mitt, får se om det stämmer.
 Den här har kommit lite längre, Crocus cyprius den tror jag skulle bli vit med lilablå utsida och det ser ju ut att stämma. Nu  väntar jag på att det ska bli lite färg ute men än är det ju vinter så det lär ju dröja en tid till.
Inne kan man ju däremot frossa i färger, så här ser det ut på köksbordet just nu :) Den fina hortensian vann jag på STA:s möte i Uddevalla igår :)

torsdag 26 januari 2017

Kan bli en fantastisk blomning i år!

 Äntligen tittar snödropparna upp ur myllan :) Alla lökar är ju lite senare hos oss eftersom solen inte når in i trädgården ännu men nu kan man i alla fall börja ana våren även om det kan bli både ett och flera bakslag innan det är på "riktigt" :)
 Har vi tur med vädret också (alltså inga extrema omslag) så kommer det att bli en helt fantastisk Rhododendronblomning i år, tror aldrig att jag sett så mycket knoppar förut :) Den här kommer att bli sagolik, 'Temple Belle' heter den.
 Så här ser blommorna ut.
 Kolla bara vilken mängd knoppar det är.......
...... o här :)

lördag 21 januari 2017

Dimma!

Det blev som jag trodde ändå, mildväder o regn så nu är all snö borta. Såg att flera små lökar av snödroppar har frusit upp så jag..........
 ...... planterade dem i en kruka som jag ska ha i köksfönstret, hoppas att de snart tittar fram över gruset  :)
 Av de väderleksförhållande som jag ogillar mest är det nog dimma som "vinner", idag har det varit så grått o trist och dimman har legat som en våt filt över allt :( Tänk att det kan vara sådan skillnad på väder, igår var det solsken och helt underbart :)
Köpte lite tulpaner att pigga upp mig med :) I dag kommer också min syster tillbaka från en vecka i dalarna där de har en sommarstuga, ska bli så skönt att ha henne hemma igen :) Ha en fortsatt trevlig helg alla!

måndag 16 januari 2017

Nu gräver de för fiber!

 Det blev inga +grader eller regn som jag befarade ;) Det kan man tydligt se här, här stod våra bilar när snön kom och så ser det fortfarande ut :) Nu har vi fått flytta bilarna till andra sidan stallet eftersom de nu håller på att ....
 

......gräva för fiber. Förhoppningsvis är det klart innan onsdag men man vet aldrig ;)
 Det är i alla fall ett djupt dike de grävt, hoppas att de återställer i alla fall hyfsat efter sig. Marken lär ju sjunka till våren så vi får väl se först då.
 Den här sidan av infartsvägen ska bli spännande att se om de lyckas att gräva utan att planteringen faller ner i diket. Där pinnen står ska de sedan gräva till vänster ner till.....
 .....pinnen längre ner på åkern, om ni klickar upp bilden ser ni bättre.
 Kommna så långt är det vårt/Görans jobb att gräva resten. Mitt i bild längst bort kan man svagt skönja pinnen på åkern. Därifrån ska Göran gräva i vårt dike som delar av förträdgården men den övriga.
 Diket till höger i bild, därefter ska det grävas under plattgången och en bit i vänster dike.
Så tvärs över till huset, följa husgrunden en bit och sedan ska det borras ett hål in i huset så att fibern kan kopplas. Undrar när det blir färdigt, nu är det ju tjäle men det kommer nog att bli bra så småningom.

lördag 14 januari 2017

Vinter i Bohuslän!

 I går morse var det ca +1 grader när jag vaknade, vädret var gråmulet och det duggregnade. Solen tittade fram i en kvart ungefär men var det samma trista väder fast uppehåll. På eftermiddagen började det att regna igen, rejält denna gång. När regnet slutade vet jag inte men senare på kvällen sjönk temperaturen under nollan och det började att snöa. I morse var det fortfarande snö kvar och -0,6. Blev ju lite ljusare men nu syns alla nedfallna grenar/kvistar från björken tydligare. På väg till simhallen var det dock inte tid till att plocka bort det :)
 Efter att ha simmat 300 meter och "vattengympat" lite var det dags att hälsa på mamma o uträtta några ärenden för henne eftersom hon drabbats av någon bacill som satt sig i luftvägarna, bättre hon håller sig inne också över helgen.
Gillar inte snö men jag medger att det blir ljusare och väldigt vackert med rimfrosten i träden och eftermiddagshimlen så vintrigt färgad. Här utanför min systers hus på Orust. Temperaturen har sjunkit ytterligare så nu är det -3,5, ska bli spännande att se hur det ser ut i morgon. Skulle inte förvåna mig om det är +gader o ösregn ;) Alltså typiskt vinterväder i Bohuslän :)

måndag 9 januari 2017

Trädgårdsfest i Halland!

 I fredags förmiddag åkte vi till Varberg och årets "Trädgårdsfest mitt i vintern" som STA Hallandskretsen anordnar varje år :) Som vanligt (sedan tre år) åkte vi alltså en dag tidigare för att efter incheckning på hotell Fregatten.........
 ...... gå till varmbadhuset som ligger ett stenkast från hotellet :) Ljuvligt att simma omkring i det 32-gradiga havsvattnet :)
 Många byggnader runt omkring varmbadhuset är nog bra mycket äldre än själva badhuset, som detta med de mest fantastiska så fönster :)
 Efter badet hade vi tänkt att gå runt lite i stan och kika lite i affärer men eftersom fredagen var en "söndag" var det stängt, precis över allt :( är ju inte riktigt van vid det hemifrån där de flesta affärer är öppna men det var i alla fall fint väder och det är en mysig liten stad. De här lite ovanliga juldekorationerna i ett träd gillade jag :)
 På lördagen efter frukosten och innan föredragen började fick vi i alla fall en liten "shoppingrunda" :) Den här fantastiskt vackra blomsteraffären var jag ju tvungen att gå in i:) Som ni ser hade det under natten snöat en hel del och sedan hade det regnat på det- gick man som en pingvin klarade man sig rätt bra från att halka :)
 Så fin blomsteraffär :)


 Här i gamla teatern träffades vi alla trädgårdssugna från många delar av Sverige :)
Mingel i vestibulen både före och emellan föredragen, så himla kul att träffa både gamla o nya vänner :) Av de bilder jag tog på föredragshållarna blev bara några få ok så jag visar inga alls av dem men jag kan ju tala om vem det var :) Först ut på lördagen var Bengt Carlsson som pratade om "Rhododendron för svenskt klimat". Ulrika Bohman pratade om "Japanska Trädgårdar". Sist på lördagseftermiddagen var Johan Nilsson med "Klippiga bergens makalösa flora". Efter en fantastisk middagsbuffé på Restaurang Zupperia och mycket skratt o prat somnade vi trötta på hotellet. Efter söndagsfrukosten fortsatte föreläsningarna klockan 9. Först ut på söndagen var Lars-Johan Svanström men "Ett ljus i mörkret för din trädgård". Sist för i år var Åsa Langefors och Monika Norrby med " Svenska trädgårdar". Efter alla dessa fantastiska föredrag var man rejält inspirerad  för att snart få börja i sin egen trädgård, även om det dröjer några månader till :) Nu vill jag också passa på att meddela att min dator är mycket nyckfull just nu, ibland klarar jag inte av att kommentera på era bloggar eller ens göra inlägg då det kan ta "evigheter" för den att reagera, så kommenterar jag inte eller att jag inte gör några nya inlägg vet ni vad det beror på.
Ha det gott alla!

tisdag 3 januari 2017

Nu kommer nog vintern!

 Nu har vi haft mildväder väldigt länge och på nyårsdagens eftermiddag tog vi en liten promenad, då kände vi att vädret "vänt" - det var krispigt kallt och det var det där rosa skimmret som bara en kall vinterdag kan ha :)
 Vi räknade till 24 svanar i viken, ännu mer längre ut. Här är tre av dem :)
 Det är vackert med både mossa o lav och de mörktgröna, vindpinade enebuskarna.
Den tunnaste, skiraste månskäran jag sett tror jag. Växande halvmåne tror jag den kallas och det stämer nog för i går var den mycket större :) I morse vaknade vi till ett frostigt och kallt Tjörn, -4,7 grader och det blir kanske snö i eftermiddag enligt SMHI, nu kommer nog vintern.