onsdag 30 november 2016

Ikeahyllor och ljusslingor :)

Igår fick vi äntligen upp lite ljusslingor på utsidan, det blir genast lite mysigare och välkomnande :) Nu ska jag bara fixa till det lite vid ytterdörren också så får det vara bra :)
 Även i fönstren lyser det :)
I mitt "syrum/pysselrum" har jag nu fått en limfogskiva på mina Ikeahyllor (Kallax) satte två på var sida om ett hörne så det blev ju öppet i själva hörnet. Men nu har jag bra avställningsyta till sådant jag tagit bort till förmån för adventljusstakarna :)  Ska köpa en lådinsats till bara. Har oljat in skivan och nu hoppas jag att den blir lika fin i färgen .......
..... som den här. Denna skiva hade jag i "gamla" köket över några skåp så det blev en typ av skänk. Skåpen kastade vi när vi gjorde om köket men skivan sparade vi :) Ytterligare en Kallaxhylla under med låd och skåpinsatser :) Fungerar toppen för allsköns prylar som man "behöver" :) Nu ska jag sätta mig en stund i soffan med min nyinköpta bok "Kaninjägaren" av Kepler :)
Ha en fin onsdagskväll alla!

måndag 28 november 2016

Ett liet "husmorstips" :)

 Alla som har glasluckor o sidor i sina braskaminer vet hur de ser ut efter x antal brasor, här är en bild på hur de kan se ut. Denna bilden är sedan förra året. Årets glasrutor var ännu värre men jag glömde ju att fota innan jag putsade.
 Nu ser de ut så här :) rent o snyggt och man kan se brasan så vackert nu :)
 Även sidorutorna kan man se igenom nu :)
Sedan jag av en tillfällighet köpte dessa "suddare" på Ullared för många år sedan går rengöringen som en dans:) Köpte dem för att de var billiga :) och hade ingen aning om vad jag skulle använda dem till men så kom jag att tänka på braskaminen, vill ju inte använda kemikalier (brännfarligt?) där. Det som förr tog en "evighet" går nu jätte snabbt. Kan verkligen rekommendera dessa. Finns nog på de flesta mataffärer vi diskborstar o dyl. fast där är de betydligt dyrare än på Ullared :) Ett litet husmorstips så här i julstökets tider ;) Ha det gott alla!

fredag 25 november 2016

Fastnade inte på något foto :)

 Äntligen har jag hittat den här ställningen att hänga olika "matare" på till småfåglarna :) Den matare jag skrev om förra onsdagen har nu blivit ersatt av betydligt bättre grejer:) Jag återanvände dock översta delen av den gamla, den för jordnötter, den har ett lock att öppna så den fungerar toppen :) Bland alla småfåglar vi har här har det dykt upp en ny liten sötnos, en tofsmes :) Har försökt att fota men den är supernervös och sitter inte still mer än någon sekund så den fastnade inte på något foto :(
 En skål med hyacinter och lite mossa fick en liten ljusslinga runt om och blev ett mysigt blickfång :)
 De här underbara papegojtulpanerna fick jag av min moster som varit här några dagar :)

 I eftermiddag åkte jag till Sundahallen för att simma o träna lite i vattnet, i dag blev det 500 meter :)
Himlen var så vacker när jag kom ut på parkeringen
Ännu en vecka har gått och fredagskvällen är här igen, fast den här fredagen får jag sitta ensam eftersom älsklingen jobbar natt :( Det får gå det med :) Ha en fin helg alla!

söndag 20 november 2016

Keramikkurs igen :)

 Nu i helgen har jag varit på keramikkurs hos Linda igen :) Det är nog bland det mest avkopplande och roligaste man kan vara med om :)
 Denna gång blev det ytterligare en egen "art" av fågel :)
 Ljusstakar i en totalt egen och udda variant men som Sickan i Jönssonligan säger "jag har en plan" :) Dessa extremt överdekorerade "Barockiga" stakar skall glaseras i en mycket vacker grön glasyr, då är det bra om det är mycket struktur.....
 Den här är störst (högst) av de tre.....
 .... och detta är den sista. Tanken är att de ska stå som en grupp .....
...... en ljuskopp för värmeljus i varje eller ev. en liten bricka i metall där jag tänker limma på en vinkork för att kunna sätta i ljushålet och på så sätt få ett kakfat, hoppas att ni förstår hur jag menar :) Ni kommer att få se det färdiga resultatet när det är klart om de inte går sönder i bränningen. Ska bli jättespännande att se dem färdiga tillsammans på matsalsbordet :)

onsdag 16 november 2016

Grått o trist!

 Efter att ha haft lite snö och frost dygnet runt i någon vecka så slog det plötsligt om till mildväder, i alla fall på dagen ;) I dag har det varit ruggigt grått o disigt så det blev soffhörnet med en bok :)
Den nya fågelautomaten är mycket populär, i alla fall av fåglarna ( den är otroligt svår att fylla på) Det fullkomligt vimlar av fåglar men här är det blåmesar och talgoxar som fastnade på bilden :) Andra fåglar är nötvecka, hackspett, entitor och rödhakar :) Skatorna kommer de med men de små ettriga blåmesarna brukar jaga bort dem :)

söndag 13 november 2016

Så många sticklingar blev det :)

 Idag kollade jag de andra av de sticklingar som jag tagit i höst. Jag tar ju inte alls så många som Göran brukar göra men de jag tar är jag väldigt stolt över :) Det var bara sommarbuddlejan som inte riktigt ville ta sig men det hade jag inte väntat mig heller, den är lite kinkig men det blev några i alla fall :) Men här är det en liten söt Rhododendron som det far finfina rötter på R. radicans 'Bergen' heter den och det blev 3 krukor till förutom denna :)
 Av den här blev det totalt 4 krukor också och det är min favorit bland de småbladiga nämligen R. 'Sarled'
 Så här såg den ut när jag köpte den 2012, förälskade mig direkt eftersom blommorna och faktiskt hela busken påminde om Daphne :)
 Den här blev det 6 st av. Deutzia gracilis (Stjärnbuske) tyvärr hittade jag ingen bild på moderplantan men ni får googla om ni är nyfikna :)
 Så till buddlejan då :) 3 sticklingar blev det och jag hoppas att de överlever vintern.
 Så här ser sommarbuddlejan ut (Buddleja alternifolia)
 Doftar underbart och är alldeles full av fjärilar, bin och humlor när den blommar :)  Alla lövfällande sticklingar ( de två sista) och även hortensiorna på förra inlägget åker snart in i garaget där temperaturen är betydligt lägre och ljuset obefintligt (för en växt) Till våren tar jag in dem i stallet igen och driver dem tills det är dags att ta ut dem igen :)
Mildväder idag så G passade på att lägga vattentunnorna ner och få ut isklumpen, de behöver komma in under vintern för att inte spricka.

torsdag 10 november 2016

Roligare än att så :)

Trots att vi inte fått så mycket snö som de fått på andra håll i Sverige denna vecka så har jag nästan gått i ide, det har varit kallt och ruggigt och det har varit så halt på vägarna, så fast dubbdäcken är på så har jag inte velat vara ute på vägarna i onödan.  
Tog en runda i trädgården idag och benveden  (som jag inte vet namnet på) lyser mot den vita marken med sina fantastiska färger :) Nu har de flesta blad ramlat av i frosten så nu syns verkligen fröställningarna.
 Även kopparlönnen (Acer griseum) lyser med sin sagolikt vackra bark :)
 Den gulvarigerade järneken  har fått bär.
 Hydrangea serrata 'Forget Me Not' har gått i vila för i år och har fått en "gräddklick" på en av blomställningarna.
 Kollade som hastigast hur det gått för mina sticklingar i stallet och till min glädje har 3 av 4 sticklingar i den här krukan fått rötter :) Det är Hydrangea paniculata 'Dharuma', en dvärgväxande höstsyren som blir ca 1-2 meter hög.
Så här såg "moderplantan/busken" ut den 14 juli i år. Nu har den nog nått sin sluthöjd  för den är ca 2 meter. I morgon ska jag plantera om de tre sticklingarna och kolla om det är några andra som tagit sig:) Så himla kul att kunna få fram bebisar från egna buskar, faktiskt roligare än att så eftersom jag kan föröka namnsorter på detta vis :)

söndag 6 november 2016

Isiga vindar!

 Igår var det ett fasligt regnande och ett riktigt uschligt väder ute, i dag har det inte varit bättre :( det har blåst och de isiga vindarna gjorde att jag snabbt ville komma inomhus efter att jag varit ute och hämtat in ved :) Ett par grader kallt har det varit utomhus hela dagen så jag har mest suttit inne o kurat i soffan och läst. I går fick jag färdigt och hängt upp vintergardinerna, det blev röda i sammet. Nu håller jag på att fixa och dona inne i stället för i trädgården :) Blockljus är tända lite över allt men de är batteridrivna, är som sagt livrädd för levande ljus.
 Braskaminen är en enorm mysfaktor samtidigt som den ger en underbar värme :) Min lykta (i taket vid braskaminen) har jag haft i tio år och den älskar jag, nu har jag hängt den här så att jag kan se den ordentligt :)
 Även den har ett batteridrivet blockljus :)
Bara några värmeljus tänder jag och det är bl.a dessa i hallen. "skyltade om" på skänken härom dagen :) Värmeljusen är jag inte lika nojig med- än ;)
Nu väntar en ny vecka och det blir förhoppningsvis inte mer snö ännu så att vi kan få grävt för bredbandet, det skulle varit gjort för flera veckor sedan men man kan inte hinna med allt :)

fredag 4 november 2016

Plötsligt blev det vinter ;)

 I går kväll började det snöa, det fortsatte tydligen under natten för i morse var det alldeles vitt ute. Nu har det mesta töat bort som det brukar här på västkusten  men det lär väl komma mer vad det lider :) Har inte alls hängt med denna höst, tycker detta kom väldigt plötsligt men inser ju att det i själva verket är helt naturligt att det kan snöa november :) Idag har Göran lyft in alla bänkar som vi haft i trädgården, de håller sig bättre och längre under tak  altanen vintertid.
Om bara tre veckor är det 1:a advent och innan dess måste vi försöka att få upp lite ljusslingor lite här och var, det blir lite ljusare i den mörka vinternatten då. Vi som bor på landet och inte har några kommunala gatlyktor har det verkligen svart så mycket extra ljus är ett måste:) Blir till att kolla förra årets slingor i tid så att man inte står där utan när det blir dags. Nu är det fredag igen och nu blir det snart fredagsmys framför tv:n :) Ha en fin allhelgonahelg alla!

onsdag 2 november 2016

Tomt och ödsligt!

 I torsdags bar Göran upp de sista krukorna som ska vinterförvaras inomhus till stallet. Nu är alla fuchsiorna klippta och inburna i garaget, alla Agapanthus och min Zedrak också. Även det lilla olivträdet hamnade där fast dessa hortensior får stå kvar här tills löven fallit av, sedan åker både de och de andra buskarna o träden som står i planteringskön in på logen :)
 Alla perenner som inte blev sålda i år är nu satta i backar och inflyttade på logen där de får stå tills vi ställer in dem i en tom hästbox i lilla stallet :)
Ser lite tomt och ödsligt ut men det är skönt att de är inne nu när man märker en rejäl temperaturskillnad, just nu 21.45 är det bara + 0,4 grader ute så det lär nog bli frost i natt. Om ni som är uppmärksamma undrar vart mitt foto tagit vägen så försökte jag byta ut det mot ett nyare, jag ser ju inte riktigt ut sådan längre ;) men det enda som hände var att det gamla försvann, men det nya vill inte in :) Nåja det funkar förhoppningsvis en annan dag.